Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Intervija – Ieva Akuratere

13. Saeimas deputāte no partijas Konservatīvie

Laikraksts Latvietis Nr. 702, 2022. g. 18. maijā
Ieva Akuratere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ieva Akuratere.

Ilze Nāgela: Kā atšķīrās 9. maijs Rīgā/Latvijā šogad no agrāk bijušajiem?

Ieva Akuratere: Šogad ir liela sabiedrības viļņošanās sakarā ar Latvijā palikušajiem Padomju armijas un komunistu varu simbolizējošajiem pieminekļiem. Vislielākā uzmanība tiek pievērsta tā saucamajam Uzvaras piemineklim Pārdaugavā, jo Krievijas agresīvā, nežēlīga kara un genocīda laikā pret Ukrainu tas ieguvis atmodušās neokomunistu lielummānijas un Putina varmācības veidolu un vairs nav pieskaitāms tikai vēstures un pagātnes notikumu objektiem. Jau laicīgi pirms 9. maija tika Saeimā pieņemti likumi, kuri aizliedza publisku pasākumu rīkošanu pie pieminekļa, arī pulcēšanos, pretvalstisku simbolu lietošanu un ierobežoja piekļuvi šim piemineklim.

Ilze Nāgela: Un tad, protams, – vai ir kāds reāls lēmums par Uzvaras pieminekļa likvidēšanu?

Ieva Akuratere: 12. maijā Saeimā tika steidzamības kārtā pieņemts likums Grozījums likumā „Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem“, kur 7. pants tiek papildināts šādā redakcijā: „Šā likuma 1. un 4. punktā minētās Vienošanās 13. panta darbība tiek apturēta no 2022. gada 16. maija līdz brīdim, kad Krievijas federācija izbeidz starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu,tajā skaitā izved savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas un pilnībā atjauno Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti atbilstoši starptautisko tiesību prasībām un pilnībā atlīdzina Ukrainai par izdarītajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.“ 13. pants attiecas uz tā dēvētā Uzvaras pieminekļa saglabāšanu un uzturēšanu un arī uz citiem padomju laika pieminekļiem un memoriālajām būvēm un tā darbība tika apturēta.

Tāpat 13. maijā Rīgas Domē tika pieņemts lēmums demontēt šo pieminekli un uzdot Rīgas pašvaldības aģentūrai Rīgas pieminekļu aģentūra veikt visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu objekta demontāžu.

Saeimā arī tiek skatīts partijas Konservatīvie iesniegtais Lēmuma projekts par visas Latvijas apmēram 300 padomju varas objektu-pieminekļu un memoriālu nojaukšanu un tiek izstrādāta stratēģija. Bet Latvijas/Krievijas līgums par apbedījumu saglabāšanu gan ir atstāts spēkā, jo, lai kā mēs gribam norobežoties no visa, kas atgādina par šausmīgo komunisma rēgu, kurš pacēlis atkal savu galvu, tomēr neesam ar mieru atstāt mūsu dārgo senču atdusas vietas plašajā Krievijā bez kādas juridiskas vai morālas līdzdalības. Es zinu, ka daudzi latvieši dodamies Sibīrijas izsūtījumā, paņēma līdzi kabatā saujiņu Latvijas zemes, citi tikai atmiņas. Es gribu būt ar viņiem kopā savās mīlestības domās...

Ilze Nāgela: Kādi ir Tavi uzskati par situāciju ar pieminekli?

Ieva Akuratere: Rīgā dzīvo apmēram 300 000 krievu. 9. maijā atnāca ap 20 000, bet 10. maijā pieplūdums bija lielāks, jo no rīta tika aizvākti iepriekšējā dienā noliktie ziedi, un tas daudzus aizvainoja un pat satracināja. Kādi 150 cilvēki veidoja agresīvi noskaņotu gaisotni. Viņi izkliedza Putinam raksturīgos demagoģiskos saukļus un dezinformāciju par reālajiem notikumiem Ukrainā. Arī kaunināja latviešus par it kā pareizās vēstures nezināšanu. Policija bija apjukusi un nepieradusi savaldīt šāda veida notikumu dalībniekus. Bet 13. maija nesankcionēto piketu pie Domes policija jau kontrolēja ar lielu uzmanību un arī turpmākās dienas solās būt nemierīgas un pārbaudījumu pilnas.

Savukārt Latviju, brīvību un humānismu mīlošie cilvēki ir kļuvuši ļoti aktīvi savā drosmes apliecinājumā un gatavībā stāvēt par Latvijas neatkarību!

Tikko man atrakstīja draudzene aizkustinošu ziņu, kuru atļaušos nocitēt: „Šī ir ļoti īpaša diena! ...! Beidzot tas kauna stabs tiks samalts pīšļos! Es tam ticēju! ...atkal ejam uz gaismas pusi! Tagad es beidzot varu mierīgi aiziet pie vecvecāku kapa un viņiem šo ziņu aiznest (kaut gan – viņi to visu redz!). Zini, ja vēlreiz būs jāiet uz barikādēm, tad es to darīšu. Visa mana ģimene! Arī manas meitas! To mēs zinām skaidri! Lai Dieva svētība mūsu Latvijai!“

Tādi mēs esam! Tā mēs kopā visi turamies!

Sirsnībā, –

Ieva Akuratere,
13. Saeimas deputāte no partijas Konservatīvie



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com