Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kultūras dienu teātra vadītāja Ieva Ozoliņa

Iepazīšanās

Laikraksts Latvietis Nr. 706, 2022. g. 15. jūnijā
Susan un Pēteris Dārziņi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ieva Ozoliņa.

Kultūras dienu programmā allaž ir teātris. Tas arī paredzēts Melburnas Kultūras dienu programmā. Teātru pasākumu vadīs Ieva Ozoliņa.

Melburnā dzimusi, Ievai jaunībā patika dziedāt, dejot un spēlēt teātri, bet par visu vairāk Ievai mīlēja lasīt. Grāmatās varēja pazust citās pasaulēs, iejusties cita cilvēka atmiņās un fantāzijās, kad pašai dzīvē nekas nenotika. Ieva domā, ka viņas attieksme ar teātri loģiski izcēlās no šīs mīlestības. Teātris atļauj cilvēkam nevainīgi uzmēģināt citas personības, izmantojot balsi, emocijas un kustības kļūt par kaut ko citu uz īsu laiku. Un vislabākie aktieri šo lomu spēlēšanu pārvērš par mākslu tā, ka skatītāji vairs neredz spēlētāju, bet citu personu.

Teātris, tāpat kā grāmatas, ļauj cilvēkam padomāt, pārspriest, mēģināt saprast cilvēku motivējumus. Kad sastop labu grāmatu vai labu lugu, gandarījums nāk, kad apjēdz – lietas nemaz nav tik vienkāršas, kā uz pirmo acu uzmetienu likās. Bet tas jau arī nenozīmē, ka teātrim ir obligāti jābūt sarežģītam. Visvienkāršākās grāmatas un lugas atļauj cilvēkam atdalīties no īstenības un drusku atpūsties – pasmieties vai paraudāt, ja tas ir, ko viņš vēlas. Bet pie viena, labs teātris var arī atļaut pašam neapdraudošā veidā ieskatīties un atpazīt savas vājības (un spēkus) un varbūt par tiem pasmieties vai papriecāties. Tad vēl paskatīties un padomāt par uzrakstītiem tēliem – kāpēc viņi tā runāja, darīja? Kas viņus dzen? Ko cilvēks iegūst no tādas uzvedības? Un, protams, ja tiešām grib pakavēties pie varbūtībām, var arī minēt, kāpēc pats autors izvēlējās rakstīt par tieši to tēmu?

Neņemot vērā, cik Ievai patīk spēlēt un skatīties teātri, viņas īstais talants ir tomēr praktisks. Organizatore, administratore, atrisinājumu meklētāja. Reizēm liekas, ka mūžīgi mācās, iegūst jaunas prasmes, kuras varētu pielietot pie nākošās izrādes – video un filmu veidošana, tekstu tulkošana, budžetu uzstādīšana, aktieru un darbinieku pierunāšana...

Šīs pasaules dzīvē Ieva izstudēja D. Phil. grādu fizioloģijā un bakalaura grādus medicīnā un ķirurģijā, tad turpināja medicīnas studijas, specializējoties par ģimenes ārstu. Salaulājusies ar Andri, dzīvoja un strādāja Melburnā, Adelaidē, Ķenguru salā, Adelaides kalnos un Brisbanē, kamēr izaudzēja trīs dēlus. 2012. gadā atgriezās uz Melburnu ar ģimeni, kur atjaunoja saites ar latviešu sabiedrību. Pēc dažiem gadiem iesaistījās Austrālijas Latviešu teātrī (ALT) un 2021. gadā uzņēma priekšsēdes amatu. Ieva strādā pie Austrālijas valdības Therapeutic Goods Administration, kura pārvalda Austrālijā ražoto un lietoto terapeitisko vielu kvalitāti, iedarbību un drošību.

Teātris gan mākslinieciski, gan organizatoriski nodrošināts! Bez šaubām, teātra izrāde dod vēl vienu labu iemeslu 2023. gada beigās braukt uz Kultūras dienām Melburnā!

Susan un Pēteris Dārziņi,
AL59. Kultūras dienu rīcības komitejas priekšsēži
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com