Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Baltiešu spēles 2022“ / „BALTIC GAMES 2022“

Šī gada BALTIC GAMES 2022 uzvarēja igauņu komandas

Laikraksts Latvietis Nr. 710, 2022. g. 20. jūlijā
Reinis Dancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Baltiešu spēles 2022 atklāšanā runā Reinis Dancis FOTO Pēteris Strazds.

Latviešu ASK basketbolisti spēlē pret lietuviešu komandu. FOTO Pēteris Strazds.

DV Adelaides volejbolisti spēlē pret lietuviešu komandu. FOTO Pēteris Strazds.

Reinis Dancis ar latviešu komandu. FOTO Pēteris Strazds.

DV Adelaides basketbolistes spēlē pret igauņu komandu. FOTO Pēteris Strazds.

Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams ar latviešu ASK komandu. FOTO Pēteris Strazds.

2022. gada 22. maija rīts patīkami pārsteidza adelaidiešus ne tikai ar siltajiem saules stariem, bet arī ar jauno spēļu norises vietu – The Lights Community Centre in Lightsview. Sportistus un līdzjutējus sagaidīja divi plaši spēļu laukumi ar ērtām vietām arī līdzjutējiem.

Pēcpusdiena pienāca ātri, laukumā uznāca brašie karognesēji, kurus pavadīja katras valsts atlēti. Spēļu vadītājs un organizators Reinis Dancis uzrunāja atlētus un līdzjutējus, kā arī iepazīstināja klātesošos ar goda viesiem:

  • Latvijas vēstnieks Austrālijas Savienībā un Jaunzēlandē Marģers Krama kungs;
  • Latvijas goda konsuls Dienvidaustrālijā Valdis Tomaņa kungs ar kundzi;
  • Lietuvas Goda konsule Dienvidaustrālijā un Rietumaustrālijā Christine Jankus kundze;
  • Igaunijas Goda konsuls Dienvidaustrālijā Matthew Sorel kungs;
  • Dienvidaustrālijas Baltiešu padomes pārstāvji: Martin Hoile (Igaunija) prezidents, Martin Kurvits (Igaunija), Jolanta Lūse (Latvija), Pēteris Strazds (Latvija) un Aleksas Talanskas (Lietuva);
  • Skaidrīte Aguļēviča, Latviešu Apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ), Dienvidaustrālijas Latviešu Organizāciju Apvienības (DLOA) priekšsēde.

Reinis Dancis savā ievadā minēja, ka ir patīkami pārsteigts par tik kuplo skaitu jaunu baltiešu spēlētāju un ka viņam ir prieks redzēt arī pazīstamos spēlētājus, kuri ņem dalību Baltiešu spēlēs jau no 2017. gada. Daudzi no viņiem jau spēlē senjoru grupā. Viņš mudināja jauniešus turpināt nodarboties ar sportu un turpināt piedalīties Baltiešu spēļu sacensībās.

Reinis izmantoja iespēju un pieminēja arī spēlētājus, kuri piedalījās 1960.,1970. un 1994. gadu Baltiešu spēļu sacensībās.

Reinis piezīmēja, ka arī šodien viņa ģimenes pārstāvji spēlē šajās Baltiešu spēlēs.

Ar klusuma brīdi tika pieminēti tie dalībnieki, kuri vairs nav starp mums:

  • Inga Freidenfelds, kurš atklāja 2018. gada Baltiešu spēles. Inga Melburnas Olimpiskajās spēlēs (1956.g.) bija kapteinis Australian Boomers basketbola komandai un tika atzīts kā jaunākais komandas kapteinis, viņš toreiz bija 21 gada vecs. Par Dienvidaustrālijas gada labāko spēlētāju viņš tika atdzīts – 1955.,1956. un 1959. gadā, kā arī 2007. gadā viņš atklāja Basketball Hall of Fame.
  • Algis Ignatāvičius, kurš 1956. gadā arī spēlēja Australian Boomer komandā, kura tika atdzīta kā labākā komanda no 1951.– 1955. gadam.
  • Aleks Janutis spēlēja par Dienvidaustrāliju, un viņš bija sporta kluba Vytis mūža biedrs, kā arī administrators un treneris. Arī viņa ģimenes locekļi piedalījās šī gada Baltiešu spēlēs.

Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams uzrunājot Baltiešu spēļu dalībniekus un skatītājus. Viņš pateicās to dalībniekiem un organizatoriem par šīs tradīcijas uzturēšanu un popularizēšanu. Viņš atzīmēja, ka tieši šis veids ir kā stiprināt saites starp baltiešiem. Viņš novēlēja veiksmi un aicināja ņemt piemēru no Tokijas olimpisko čempionu vīriešu basketbolistiem 3x3 spēlē. Savu uzrunu viņš nobeidza ar Olimpisko spēļu moto: Citius, Altius, Fortius – Communiter.

Oficiāli Baltiešu spēles atklāja Ingrid Randva (Igaunija), kura ir ļoti pazīstama volejbola spēlētāja Dienvidaustrālijā, kā arī sieviešu volejbola trenere Adelaide Volleyball Club.

Pēc tam, kad bija izskanējušas četru valstu himnas, spēles varēja sākties!

Pēc atklāšanas sportisti sāka iesildīties pēcpusdienas pirmajai spēlei. Pirmajā laukumā Adelaides Latviešu skolas bērni, kopā ar Tiliju no igauņu sabiedrības, spēlēja ekspozīcijas spēlē. Bērnus sadalīja divās vienlīdzīgās grupās. Visiem bērniem bija liels prieks, un cerams, ka nākošā gadā lietuviešu bērni varēs piedalīties un spēlēt pret Adelaides Latviešu skolas bērniem. Liels paldies jāsaka Loreta Fallavollita no lietuviešu sabiedrības, kas piedāvāja Vytis kreklus spēlētājiem, kā arī novadīja un tiesāja spēli.

Tajā pašā laikā uz otra laukuma, kaut jau viņi zaudēja pirmo setu, igauņu volejbolisti uzvarēja nākošos divus setus un spēli pret lietuviešiem (18:21; 21:16; 15:11).

Otrajā spēlē pirmajā laukumā latviešu vīru komanda cīnījās pret lietuviešiem. Līdz pirmajam puslaikam latvieši bija priekšgalā: 25:23, tomēr lietuvieši dominēja trešajā puslaikā: 12 – 6, un beigās uzvarēja par 1 punktu trillerī – 48 pret 47. Andrejs Kilzinskijs (Andrew Kielcynski) (16 punkti), Kobī (Kobe) Strazdiņš (15 punkti) un Aksels Ceplītis (7 punkti) izcēlās latviešu komandā, turpretim E. Luke (14 punkti), Heidens Kanisauskas (15 punkti) un Brandons Feirclough (9 punkti) bija lietuviešiem vislabākie.

Otrajā laukumā igauņu volejbolisti viegli uzvarēja latviešu komandu divās spēlēs (21:6; 21:13).

Plkst. 14.30 pirmajā laukumā notika pirmā sieviešu basketbola spēle, kur latvietes spēlēja pret lietuvietēm, un pirmajā ceturksnī (9 – 8), tomēr lietuvietes izrādījās stiprākas un uzvarēja (72 – 44). Iegūto punktu skaits sekojošs: Elisa Dancis (20 punkti), Zāra Dancis (12 punkti) un Emilija Smaita (10 punkti) staroja Latviešu komandā, turpretim Džordī (Jordi) Ignatāvičius (23 punkti), E. Ports (22 punkti) un Kasī (Cassie) Ignatāvičius (14 punkti) bija lietuvietēm vislabākās.

Otrajā vīriešu basketbola spēlē lietuvieši spēlēja pret igauņiem, spēle bija grūta. Pirmajā puslaikā igauņi jau pārņēma spēli, 23:21 un uzvarēja 44:36. Igauņu labākie spēlētāji bija Ādams Maslens (16 punkti), Vils (Will) Groundwater (10 punkti) un lietuviešiem Heidens (Hayden) Kanisauskas (9 punkti) un E. Lūks (8 punkti).

Otrajā laukumā lietuviešu volejbolisti uzvarēja latviešu komandu ar sekojošu rezultātu (21:18; 18:21; 5:15).

Plkst. 15.45 otrajā laukumā igauņu sieviešu komanda cīnījās pret lietuvietēm. Igaunietes uzvarēja 32 – 28. Kasī (Cassie) Ignatāvičius (16 punkti) bija lietuvietēm vislabākā, bet Kristīna Martinsone (9) bija vislabākā igauņu punktu guvēja.

Pēdējā vīru basketbola spēlē igauņi spēlēja pret latviešu vīriem. Šajā spēlē priekšgalā izvirzījās igauņu komanda un tikai ar triju punktu starpību uzvarēja spēli – 42:39.  Labākie punktu guvēji latviešiem bija Kobe Strazdiņš (12 punkti) un Aksels Ceplītis (11 punkti). Igaunis Vils Graundvāters iemeta 14 punktus.

Pēdējā spēlē igauņu sieviešu komanda pieteica sevi gan ar fizisko pārākumu, gan ar pieredzi. Jau pirmajā puslaikā igaunietes vadīja spēli ar 24 punktu pārsvaru (36:12). Spēle beidzās ar 39 punktu pārsvaru – 79:40. Bet nenosodīsim mūsu zaudējumu, jo mūsu meiteņu vecums tikai starp 13 un 17 gadiem, un viņām ir iespēja vēl smelties pieredzi. Labākās latviešu meitenes bija Lūcija Smaita (17 punkti), Zāra Dancis (11 punkti) un Elisa Dancis (7 punkti); igauņiem – Isabelle Willis (20 punkti), Amalie Mannik (16 punkti), Silvi Lang (16 punkti) un Imbi Mannik (12 punkti).

Šī gada BALTIC GAMES 2022 uzvarēja igauņu komandas, un Baltiešu spēļu kauss tika pasniegts igauņiem pēcspēļu vakariņu laikā Igauņu namā.

Ir ļoti iepriecinoši redzēt, ka mūsu vīru basketa komandas spēle uzlabojas un zaudēto punktu skaits sarūk. Ir liela cerība, ka BALTIC GAMES 2023 vainagosies ar Latvijas komandu uzvaru!

Mēs izsakām vissirsnīgāko paldies Latvijas Ārlietu ministrijai par finansiālo atbalstu, kurš deva mums iespēju piesaistīt spēlētājas no citām pavalstīm. Paldies!

Veiksmi visiem sportistiem BALTIC GAMES 2023!

Reinis Dancis,
Baltiešu spēļu organizators
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com