Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jāņu pusdienas Brisbanē

Gada visīsākajā sestdienā

Laikraksts Latvietis Nr. 710, 2022. g. 20. jūlijā
Brisbanes Latviešu biedrības valde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jāņu pusdienas Brisbanē. FOTO Garens Krūmiņš.

Jāņu pusdienas Brisbanē. FOTO Garens Krūmiņš.

BrisbanesLatviesuBiedriba

Brisbanes Latviešu nams krāsaini akcentē Jāņus sākot ar darbu veicēju vainadziņiem ar ziediem, kas līdzīgi Latvijas pļavās augošiem. Telpā šur tur zaļumi, uz katra galdiņa groziņš ar sieru, blakus mazs Jāņu zāļu puķu pišķītis. Paldies Zīlei par skaisto izpušķošanu!

Mūslaiku elektroniskā sazināšanās ir pulcējusi pilnu zāli sestdien, 25. jūnijā, un pie galdiem redz smaidīgas sejas. Namā valda sirsnība un omulība; virtuvē čaklas rokas gādā par pusdienām un pie bāra darbojās stalti alus kausu pildītāji, Martiņš un Gints ar lapu vainagiem.

Jāņu pusdienu saimnieces – divas Laimas, Karen, Māra, Gunta, Jasmīne, un Emīlīja – pasniedza karstas desiņas un daždažādus salātus turpat simts izsalkušiem Jāņotājiem. Jāpiemin, ka kāposti un rasols ir meistara Jāņa Bērziņa paša skābēti, paša slepenas receptes gatavoti, neticami garšīgi, zelta medaļa kvalitātes. Bez Jāņu siera arī protams neiztikt! Gardas kūkas, smalkmaizītes un pīrāgus baudījām pateicoties Karen, Laimai L un Mārai. Tās receptes iemantotas gan no sen aizgājušiem radiniekiem, gan no mīļiem draugiem.

Pirms pusdienām izskanēja arī mazs sveiciens Jānītim, kaut ar kavēšanos, no pasaules dienvidiem. Uz galdiņiem bija dziesmu vārdi kopīgai līgošanai. Visskanīgākās bija divas burvīgas balsis, Pētera un viņa drauga, kāpostu meistara, Jāņa. Roberta veiklā klavieru mūzikas pavadījumā namā atkal skanēja Jāņu dziesmas.

Ciemiņiem, no malu maliņām sanākušiem, vecām un jaunām sejām, liekas ka labi patika pavadītā pēcpusdiena Jāņu pusdienās. Pajautājot no kurienes, nāca vairākas ziņas. Daži kopš bērnu dienām pārgājuši vietējā sabiedrībā, sagribējies atkal nogaršot desiņu ar kāpostiem. Bija arī laba daļa jauno ļaužu, nekad iepriekš neredzētu, vectēvi vai vecmāmiņas starp pirmajiem iebraucējiem. Divas jaukas latviešu meitenes, ceļotājas ceļā uz Brisbenu pinušas vainagus, ar ziediem no Goldkosta (Gold Coast) parka. Pie viena galdiņa bija divas jaunas ģimenes. Vectēvs latvietis sen miris, bet no aizsaules varbūt lepni noskatās, ka trīs viņa mazbērni pulcējušies Jāņus svinēt. Šogad arī branga loterija ar lieliskām balvām! Vienai mazmeitai laimējās rokdarbnieces Valdas skaistais paši darinātais spilvens ar latviskiem ornamentiem un zīmēm.

Pagāja līksma Jānītim veltīta pēcpusdiena. Darbs mazam pulciņam ir ļoti liels – paldies visiem palīgiem, par šo izdevušos pēcpusdienu! Nākat palīgā, darbs darītājam atdodas – gaidīsim līgotājus atkal nākamgad!

BLB valde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com