Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


LR goda konsulu desmitā sanāksme Rīgā

Pilna programma trīs dienās

Laikraksts Latvietis Nr. 713, 2022. g. 10. aug.
Jānis Roberts Dēliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits uzrunā Latvijas goda konsulus Rīgas pilī. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

Jānis Roberts Dēliņš uzdod jautājumu Valsts prezidentam pieņemšanā Rīgas pilī. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

Latvijas goda konsuli Jānis Roberts Dēliņš (no kreisās) un Valdis Tomanis ar Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieci diasporas jautājumos Elitu Gaveli. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere Le Galla tiekas ar Jāni Dēliņu. FOTO Ieva Ābele, Saeima.

Latvijas goda konsuli ar dzīves biedriem vilcienā uz Tukumu 13. jūlijā. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Latvijas goda konsulu desmitā sanāksme norisinājās no šī gada 11. līdz 13. jūlijam Rīgā, Tukumā un Sabilē. Sanāksmē piedalījās vairāk kā 70 goda konsuli no 37 pasaules valstīm. No Austrālijas bija ieradušies Dr. Valdis Tomanis un Jānis Roberts Dēliņš. Goda konsulu sanāksmei vajadzēja notikt jau 2020. gadā, bet Covid-19 pandēmijas dēļ tā tika atcelta.

LR Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs un ministrijas Valsts protokolsizstrādāja sanāksmes programmu. Sanāksmi vadīja Andris Pelšs, savukārt visas trīs sanāksmes dienas goda konsulus pavadīja un sanāksmes sekmīgu norisi nodrošināja Valsts protokola vadītāja Elita Kuzma, viņas vietniece Inese Liepiņa un Valsts Protokola trešais sekretārs Jānis Vaivars.

Sanāksmes pirmajā dienā, 11. jūlijā, goda konsulus uzrunāja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Andris Pelšs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Uzrunu galvenais akcents bija jautājums par Latvijas drošību un karu Ukrainā. Sekoja pieņemšana un pusdienas LR Saeimas namā, kur goda konsulus uzrunāja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere Le Galla. Latvieši Austrālijā Beitneri Le Gallas kundzi atcerēsies saistībā ar viņas piedalīšanos Latvijas Valsts svētku atzīmēšanas svētkos Austrālijas lielākajos centros 2019. gadā. Pēc pusdienām goda konsulus uzrunāja pārstāvji no Finanšu izlūkošanas dienesta (FID), Latvijas bankas, kā arī Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta vadītāja Agnese Saliņa.

11. jūlija vakarā Rīgas pilī goda konsulus uzņēma Valsts prezidents Egils Levits un Andra Levita kundze un notikapieņemšanakonsuliem par godu.

12. jūlijā goda konsuli kopā ar dzīvesbiedriem apmeklēja jaunuzbūvēto Mežaparka Lielo estrādi, kur 2023. gadā notiks Dziesmu svētku noslēguma koncerts. Jaunajā estrādē ir iespēja uzstāties 12 874 koristiem, pieejamas vairāk kā 30 000 skatītāju sēdvietas. Zem estrādes izbūvētajā Kokaru zālē goda konsulus priecēja tautas deju ansambļa Zelta sietiņš priekšnesumi. Ansamblis ar lieliem panākumiem uzstājies vairākos starptautiskos folkloras festivālos.

Tālāk sekoja prezentācijas, ko sniedza Investīciju un tūrisma aģentūras Live Riga direktors Fredis Bikovs, Live Riga Tūrisma aģentūras vadītāja Ieva Lasmane un Attīstības aģentūras (LIAA) vadītāja vietniece Laura Očagova.

Pēcpusdienā goda konsuli apmeklēja izcilā latviešu ainavista Vilhelma Purvīša (1872.-1945.) gleznu izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Dienas noslēgumā notika tikšanās un pārrunas ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāvjiem sakarā ar gaidāmajām 14. Saeimas vēlēšanām šī gada 1. oktobrī. Austrālijā Latvijas pilsoņi varēs piedalīties vēlēšanu iecirkņos, kas tiks izveidoti lielākajās pilsētās: Adelaidē, Brisbanē, Melburnā, Pertā un Sidnejā.

13. jūlijā goda konsuli ar dzīvesbiedriem devās ar vilcienu no Rīgas Centrālās stacijas uz Tukumu. Delegācijai bija rezervēts vilciena pirmais vagons. Braucējus uzrunāja Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits un Pasažieru vilciens JSC valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

Tukumā, Šlokenbekas muižā goda konsuli tikās ar Tukuma domes valdes priekšsēdētāju Gundaru Važu. Sekoja SIA Skonto Plan Ltd fabrikas apskate.

Uzņēmums ražo un būvē fasādes kā daudzdzīvokļu mājām, tā arī komerciālām augstceltnēm, un šim uzņēmumam ir klienti 7 valstīs.

Notika arī Tukuma pilsētas apskate un svinīga vainagu nolikšanas ceremonija pie Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica pieminekļa.

Vēlā pēcpusdienā goda konsuli devās uz jaunrenovēto Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centru, kur klausītājus priecēja Rīgas Doma kora skolas jaunās absolventes, dziedātājas Estere Katrīna Pogiņa un Anna Luize Razdovska. Viesiem bija iespēja arī degustēt Sabiles sidru, kā arī Abavas un Drubazas vīnus.

Dienas noslēgumā LR Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs Kalnmuižas muižā, Kandavas pagastā, goda konsuliem un viņu dzīvesbiedriem rīkoja vakariņas.

LR goda konsuli ļoti atzinīgi izteicās un novērtēja LR Ārlietu ministrijas izstrādāto goda konsulu desmitās sanāksmes programmu un tās sekmīgo norisi.

Jānis Roberts Dēliņš,
LR goda konsuls Melburnā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com