Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Stāstam par Latviju

Kas tad īsti ir „CWA“*?

Laikraksts Latvietis Nr. 714, 2022. g. 17. aug.
Zinta Līduma -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Izstāde ar latviskām lietām. FOTO Daiva Tuktēna.

Izstāde ar latviskām lietām. FOTO Daiva Tuktēna.

No kreisās: Brita Līduma, Latvijas goda konsuls Mārtiņš Tuktēns, Zinta Līduma. FOTO Daiva Tuktēna.

Vai Jūs ziniet, ka the Country Women's Association* katru gadu izvēlas vienu valsti, kuru pētīt un par kuru informēt Austrālijas pamatskolas bērnus.

Kas tad īsti ir CWA? Country Women's Association tika dibināta 1922. gadā, un tās mērķi ir uzlabot apstākļus laukos dzīvojušām sievietēm un bērniem. CWA ir vislielākā lauku reģionālo aizstāvības organizācija Austrālijā un ir bijusi ļoti sekmīga uzlabot un informēt par maiņām laukos. CWA (NSW) Starptautiskā nodaļa 2022./2023. gadā ir izvēlējusies Latviju kā valsti, ar ko iepazīties tuvāk. CWA locekles pašas izpēta izvēlēto valsti, piedalās savu starpā sacensībās (piemēram, izstrādāt rokdarbus), kā arī palīdz un vada nodarbības pamatskolu bērniem par izvēlēto valsti.

Iepazīšanās mācību gads par Latviju iesākās CWA Starptautiskajā semināra dienā. Šī gada 9. augustā starptautiskā semināra diena notika Dubbo pilsētā. CWA locekles no visas Jaundienvidvelsas (NSW) iebrauca Dubbo un visu dienu mācījās un prasīja jautājumus par Latviju. Latvijas vēstniecību pārstāvēja Mārtiņš Tuktēns – Latvijas goda konsuls NSW un NT; izstādi ar lielu klāstu latviskām lietām sagādāja Nord Haus veikals. Nord Haus ir online veikals, kuru vada 3 Austrālijā dzimušas latvietes – Brita Līduma, Daiva Tuktēna un Zinta Līduma. Viņas ieved modernas un klasiskas latviešu, igauņu un lietuviešu preces Austrālijā. Preces var iegādāties latviešu veikalos Sidnejā un Adelaidē (Rīga gift shop un Sakta), kā arī online veikalā: www.nordhausshop.com

Latviešu uzņēmuma Nord Haus vadītājām bija liels gods piedalīties CWA Jaundienvidvelsas pavalsts starptautiskajā seminārā un kopīgi ar Latvijas goda konsulu Mārtiņu Tuktēnu sniegt 200 dalībniecēm informatīvu priekšlasījumu par Latviju. Nord Haus meitenes, tērpušās tautas tērpos, bija iekārtojušas informatīvu ekspozīciju ar tautiskām lietām – tautas tērpu sastāvdaļām, tautiskām lellēm, latviskām jostām un izrakstītiem spilveniem. Semināru atklāja CWA starptautiskās nodaļas vadītāja un dalībnieki nodziedāja Austrālijas himnu – Advance Australia Fair un Latvijas himnu – Dievs, svētī Latviju. Mārtiņš, tērpies Alsungas vīriešu tautas tērpā, sniedza CWA dalībniecēm informatīvu priekšlasījumu par Latviju, it sevišķi uzsverot to laiku kopš Baltijas ceļa un šodienu, salīdzinot ar pašreizējiem notikumiem Ukrainā un minot vienreizējos Latvijas Dziesmu un Deju svētkus.

Kafijas pārtraukumā CWA locekles iztaujāja Mārtiņu un Nord Haus meitenes par latviešu tautas tērpiem un rokdarbiem. CWA dalībniecēm ir dots uzdevums – konkurss latvisku leļļu pagatavošanā, kurā izvērtēs leļļu apģērbu rokdarbnieču meistarību, kā arī tērpu etnogrāfisko autentiskumu.

Seminārs turpinājās ar Britas Līdumas personīgiem ieskatiem par latvietību un Latviju. Viņa rādīja video no iepriekšējiem Latvijas Dziesmu svētkiem. Skanot Raimonda Paula dziesmai Mana dzimtene un Mārtiņa Brauna dziesmai, varēja redzēt lielo Dziesmu Svētku kori un Tautas dejas. Dalībniecēm ļoti patika Britas personīgais ieskats.

Pēc Britas priekšlasījuma semināra loceklēm sniedza atskaiti par Associated Country Women of the World organizācijas darbību, it sevišķi Dienvidpacifikas nodaļas (pie kuras CWA pieder) darbu Tongā, palīdzot vietējiem atkopties no Tsunami 2022. gada janvārī.

Semināru beidza ar CWA locekles Šarlīnes (Sharlene) referātu par viņas piedzīvojumiem Latvijā. Viņa jau vairāk nekā vienpadsmit reizes ir bijusi Latvijā un nesen pavadīja 6 mēnešus, studējot maģistra grādu Masters in Hospitality par tematu Mani piedzīvojumi Latvijā. Viņa stāstīja, kā pirmo reizi iepazinās ar Latviju, skatoties Eirovīzijas dziesmu festivālu (Eurovision Song Contest), tad apciemoja Latviju un vēlāk dzīvoja un studēja Rīgā. Ceram, ka viņa varēs savu priekšlasījumu drīz sniegt gan Sidnejā, gan Adelaidē un citās Austrālijas pilsētās.

CWA internacionālais studiju gads beigsies 2023. gada aprīlī. Novēlam CWA dalībniecēm veiksmi, gatavojot latviskus rokdarbus konkursam, kā arī vēlēšanos apciemot Latviju nākamajā gadā. Dienas beigās semināra dalībniecēm pie vakariņām bija tik daudz jautājumu par Latviju un tās kultūru, ka visiem četriem viesiem bija jāstāv zāles priekšā un vairāk nekā pusstundu jāatbild uz dažādiem jautājumi.

Zinta Līduma
Laikrakstam „Latvietis“

* the Country Womens Association (CWA) – Lauku sieviešu asociācija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com