Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Lai dzīvo Karalis!

Laikraksts Latvietis Nr. 718, 2022. g. 14. sept.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Vesela ēra ir noslēgusies ar Austrālijas karalienes, Elizabetes Otrās, aiziešanu mūžībā. Te ir laikam jāpaskaidro dažas elementāras lietas, kuras ir parādījušas atsevišķu Latvijas mediju un iestāžu zināšanas trūkumu.

Karaliene Elizabete (un tagad karalis Čārlzs Trešais) bija valsts galva vairākām valstīm. Pirmkārt, protams, Apvienotai Karalistei. Bet tad arī Austrālijai, Jaunzēlandei, Kanādai, Antigvai un Barbudai, Bahamām, Belizai, Grenādai, Jamaikai, Papua-Jaungvinejai, Sentkitsai un Nevisai, Sentlūsijai, Sentvinsetai un Grenadīnām, Zālamana Salām, Tuvalu.

Katra no šīm valstīm ir neatkarīga, suverēna valsts, bet to valsts galva ir viena un tā pati persona.

Tas nozīmē, ka izteiktā līdzjūtība tikai Apvienotās Karalistes tautai (vai vēl trakāk, Lielbritānijas tautai – kas sanāktu Apvienotās Karalistes tauta bez Ziemeļīrijas) varētu sarūgtināt visu jau minēto zemju pavalstniekus. Neaizmirsīsim, ka Latvijā dislocēto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu (Enhanced Forward Presence) vada Kanāda – valsts, kurai valsts galva nupat aizgāja mūžībā, bet kurai izvēlējās neizteikt līdzjūtību.

Karaliene kā valsts galva pilda pārsvarā simbolisku amatu. Piemēram, atklājot britu parlamenta sesiju, karaliene nolasa runu, kuru ir sagatavojusi valdība. Karalienes pārstāvji atsevišķās zemēs, t.i., gubernatori, nerīkojas pretēji valdības norādījumiem.

Ir bijuši izņēmumi, kā piemēram, Austrālijā 1975. gadā, kad Austrālijas ģenerālgubernators Sērs Džons Kērs atlaida valdību un iecēla citu. Gan tikai uz laiku līdz izsludinātām vēlēšanām. Atlaistais ministru prezidents bija Gofs Vitlams, kurš iepriekšējā gadā bija atzinis de jure Baltijas valstu inkorporēšanu Padomju Savienībā. Pēc atlaišanas Vitlams lamāja un draudēja gubernatoram, bet neapstrīdēja gubernatora juridiskās tiesības viņu atlaist. Tikai morālās tiesības.

Viena interesanta seka tam, ka valsts galva ir tā pati, ir tas, ka neviena no minētajām valstīm nevar sūtīt vēstnieku uz kādu citu no šīm valstīm. Citādi sanāktu tā, ka Austrālijas valsts galva – karaliene Elizabete – pilnvaro vēstnieku doties uz Apvienoto Karalisti, kur viņa pilnvaru pieņem Apvienotās Karalistes valsts galva – tā pati Karaliene Elizabete. Tāpēc nav vēstniecības, bet gan „Augstās komisijas“ (High Commissions).

Tagad visu ir pārņēmis Karalis Čārlzs Trešais. Karaliene ir mirusi. Lai dzīvo Karalis!

GN
2022. g. 14. sept.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com