Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Mūsu visu uzdevums

Laikraksts Latvietis Nr. 719, 2022. g. 22. sept.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Latvijas pilsoņiem būs iespēja 1. oktobrī ievēlēt likumdevējus – Saeimu. Kaut arī Latvijā ir dažādas problēmas ar politikas sistēmu, tā tomēr ir viena no valstīm ar godīgām un brīvām vēlēšanām un ar cilvēku pamattiesību ievērošanu. Pēc iecienītā laikraksta The Economist izdevēja pētniecības grupas Economist Intelligence Unit šādas valstis ir pasaulē mazākumā – 71 no 167. No Latvijas četrām kaimiņvalstīm, divas – Lietuva un Igaunija – ir ar līdzīgu vērtējumu, bet divas – Krievija un Baltkrievija ir atzītas par autoritārām valstīm.

Lai nodrošinātu demokrātijas turpināšanu, mūsu pienākums ir piedalīties vēlēšanās un apzinīgi balsot par partiju un kandidātiem, kuri ir godīgi un spējīgi mūs vadīt caur patreizēju krīzi uz kaut cik normālāku nākotni.

Politika ir vienmēr tāda spēle, kur vēlmes un iespējas ne vienmēr pārklājas, un jāmeklē kompromisi, lai vispār kaut ko paveiktu.

Partiju programmas, kuras publicētas Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā bieži ir kā fantāzija ar nosauktiem vēlamiem rezultātiem, bet bez kāda praktiska seguma. Tas sevišķi attiecās uz jaunām partijām, kuras sola visu kaut ko, bet nevar pateikt, kā tas praktiski būtu ieviešams.

Priekšvēlēšanu laiks atšķiras dažādās valstīs. Austrālijā vadošās partijas mēdz publicēt samērā detalizētus redzējumus par vēlamo nākotni un kā to veidot. Tad jomu eksperti analizē piedāvājumus, un publicētie secinājumi veido zināmu dialogu starp partijām un vēlētājiem.

Latvijā tas viss mēdz būt daudz primitīvāk. Politologi spriež par kandidātu vēsturi, par skandāliem, par attieksmēm pret dažādām tautībām un pret Krieviju, un par sadarbošanās iespējām ar citām partijām. Parasti ļoti virspusējā līmenī. Ekonomistiem mēdz būt ļoti maz ko analizēt, jo vienkārši nav nekādas detaļas, tikai atsevišķi populistiski solījumi.

Dažas partijas un daži kandidāti arī melo. Vienkārši, brutāli melo. Vislielākie meli ir turpinājumā kampaņai, lai Latvijā vairāk mirtu no Covid. Valdība patiešām bija veikusi ļoti nožēlojamu publicitātes kampaņu par Covid ierobežošanas mēriem, un tagad vairākas partijas to cenšas izmantot, mānot pilsoņus par patieso stāvokli.

Mūsu visu uzdevums ir gudri atšķetināt melus un tukšus solījumus, lai nesaņemtu pelavas un indi. Neviena partija nav perfekta, bet pēc vēlēšanām BŪS valdība – ja mēs to neievēlēsim, tad kāds cits ievēlēs sev izdevīgāku valdību.

GN
2022. g. 22. sept.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com