Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Iesim balsot!

Laikraksts Latvietis Nr. 720, 2022. g. 28. sept.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Vēl ir pēdējās iespējas pārdomāt, par kuru partiju balsot 14. Saeimas vēlēšanās. Atgādināšu, ka balsošanas sistēma Latvijā ir pilnīgi uz partiju vai partiju savienību bāzes. Vēlēšanas iecirknī balsotājs saņems vienu aploksni un 14 balsošanas biļetenus. Katrs biļetens saturēs vienas partijas nosaukumu, un būs uzskaitīti visi tās partijas kandidāti attiecīgajā vēlēšanu apgabalā.

Pārbaudiet, ka aploksnei ir uzlikts zīmogs!

Aploksnē ir jāieliek tieši viens vēlēšanu biļetens – tas, par kuru partiju vēlētājs nodod savu balsi. Nodoto biļetenu skaits noteiks partijai vai apvienībai iegūto deputātu skaitu. Pirms biļetena nodošanas, var pielikt krustiņu pie vēlamākā/vēlamākiem deputātiem, un izsvītrot nevēlamos deputātos. Šādas atzīmes nekādā veidā neietekmēs partijas iegūto deputātu skaitu – tas tikai ietekmēs to, tieši kuri no tās partijas kandidātiem saņems partijai iegūtos deputātu mandātus.

Jāsaprot, ka pēc vēlēšanām tiks izveidota valdība, vienalga cik vēlētāju iet vai neiet balsot. Tādās demokrātijās, kur ir tikai pāris lielu partiju, un vēlētāji reti maina savas domas no vienām vēlēšanām uz nākamām, partijas pieliek lielas pūles pierunāt savus atbalstītājus patiešām aiziet uz vēlēšanu iecirkni un nodot savu balsi. Viena no „spēlēm” ir darīt visu, lai apgrūtinātu savas politiskās opozīcijas vēlētājiem nodot balsis.

Mums nav grūti piedalīties vēlēšanās. Ja mēs neiesim, tad tās partijas, kuriem biedri ir vairāk motivēti iegūs priekšroku, arī ja šo atbalstītāju skaits, iespējams, ir mazāks. Partijas atbalstītāju skaits nav noteicošais vēlēšanās. Vienīgais, kas ir noteicošs, ir tas atbalstītāju skaits, kurš nobalso.

Ir ļoti aplami domāt, ka ir vienalga, kuras partijas ievēl Saeimā. It kā nekas nemainīšoties – visi ir nekompetenti un visi turpinās zagt. Tās ir muļķības, jo ne visi ir nekompetenti un ne visi zog. Tāpēc mums ir šis ierocis – vēlēšanas, lai atlaistu nederīgos deputātus.

Patiesība ir tāda, ka dažu partiju pabīdīšana patiešām neko radikāli nemainītu. Bet ir citas iespējamas kombinācijas, kuras Latvijai nestu tikai postu. Un tās mēs nedrīkstam pieļaut.

Ziņas par mūsu lielā austruma kaimiņa konkrētu darbību 14. Saeimas vēlēšanu iznākuma ietekmēšanā nav lasītas presē. Bet mēs varam būt droši, ka, arī ar karu Ukrainā, notiek ietekmēšanas mēģinājumi.

Ejiet balsot un dariet to prātīgi!

GN
2022. g. 28. sept.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com