Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Lielākais drauds demokrātijai

Laikraksts Latvietis Nr. 726, 2022. g. 9. nov.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Novembris – „Patriotiskais mēnesis“ – Lāčplēša diena, Latvijas Republikas Proklamēšanas diena – laiks, kad pastiprināti domājam par mūsu valsts dibināšanu un aizstāvēšanu. Varētu teikt, ka pastāv pusgada cikls. Tieši pirms sešiem mēnešiem atzīmējām Latvijas okupāciju – 17. jūniju – un pirmās masveida izsūtīšanas – 14. jūnijā.

Katrus četrus gadus mēs arī apliecinām, ka mūsu demokrātija ir īsta. Kā rakstīts Satversmē: „Jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī izbeidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.“ Tā tas arī ir noticis. Nav nekādu iemeslu apšaubīt vēlēšanu procesa godīgumu, kā tas ir divās no Latvijas četrām kaimiņvalstīm.

Demokrātijas „citadelē“ neiet nemaz tik spoži ar demokrātiju. Šogad 8. novembrī visi 435 ASV Pārstāvju palāta deputāti tiek pārvēlēti un 35 no 100 senatoriem tiek pārvēlēti. Ja 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanu zaudētājs Donalds Tramps atkārtoti un nepamatoti pauda viedokli, ka vēlēšanu rezultāti bija falsificēti, un viņš bija patiesais uzvarētājs, tad šogad viņš un citi Republikāņu partijas vadošie gari to pašu dara ar tā sauktām „vidusposma“ („midterm“) vēlēšanām. Atkal bez nekādiem pierādījumiem.

Diemžēl, ticība šādai demokrātiskā procesa graušanai ir izplatīta. Maikls Fanouns (Michael Fanone), viens no 2021. gada 6. janvāra nemieros ASV Kapitolijā ievainotajiem policistiem raksta, ka amerikāņi izrāda vienaldzību pret augošo politisko vardarbību Amerikā. Ja policija nebūtu Kapitolijā nodarbojusies tik labi pret tik lielu pārspēku, un ja kāds deputāts vai senators būtu ticis ievainots vai nogalināts, tad, varbūt, cilvēki vairāk rūpētos par demokrātijas nākotni.

Bet tagad ASV Pārstāvju palātas spīkeres vīram, 82 gadus vecajam Paulam Pelosi viņa paša mājā nakts laikā ielauzās uzbrucējs un ar āmuru dauzīja Pelosi pa galvu. Viņš sauca, tāpat kā iebrucēji Kapitolijā: „Kur ir Nensija? Kur ir Nensija?“, un deklarēja: „Viņa taču ir numur divi aiz prezidenta. Mums viņi visi ir jāiznīcina“. Uzbrucējam bija līdzi saites, lai spīkeri sasietu un spīdzinātu. Pati Spīkere tobrīd nebija mājās Sanfrancisko, bet gan Vašingtonā.

Arī šo uzbrukumu izsmēja dažas labi pazīstamas personas un izplatīja to izjokojošus ierakstus Tviterī . Kā raksta Maiksl Fanouns – lielākais drauds demokrātijai ir vienaldzība. Nebūsim vienaldzīgi pret savu demokrātiju!

GN
2022. g. 9. nov.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com