Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pali Ziemas saulgriežos un gadumijā

Prognozes un brīdinājumi redzami LVĢMC mājaslapā

Laikraksts Latvietis Nr. 734, 2023. g. 9. janv.
Sanita Pelēķe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LVGMC

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) uzlabo hidrometeoroloģisko apdraudējumu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmu, kas ļaus savlaicīgāk un efektīvāk sagatavoties bīstamiem meteoroloģiskiem un hidroloģiskiem apstākļiem, piemēram, vētrām, puteņiem un plūdiem.

Mainīgi laikapstākļi mūsu reģionā nav nekas jauns – vasarā karstuma periodus nomaina vēsi periodi ar ilgstošām lietavām, savukārt ziemā sala periodi mijas ar atkušņiem. Lai arī šogad ziemas sākums ir bijis netipiski stabils (pirmo reizi kopš 1998. gada sals, kas iestājies novembra pirmajā pusē, noturējās pat nedaudz vairāk nekā mēnesi) jau pirms Ziemassvētkiem Latvijā atkal iestājās atkusnis, izraisot ūdens līmeņa paaugstināšanos upēs, vietām arī ledus iešanu un teritoriju applūšanu. Jau otro gadu pēc kārtas decembrī tiek izsludināti brīdinājumi par palu izraisītiem plūdu draudiem.

Klimata pārmaiņu ietekmē mainīgi un sezonai netipiski laikapstākļi ir novērojami biežāk. Lai savlaicīgi sagatavotos to nestajām bīstamajām hidroloģiskajām un meteoroloģiskajām parādībām, liela loma ir efektīvai uz ietekmi vērstai agrīnās brīdināšanas sistēmai, kas ļauj samazināt gan materiālos zaudējumus, gan glābt cilvēku dzīvības. Piemēram, pali ierasti ir novērojami pavasarī, bet klimata pārmaiņu ietekmē sala periodi ziemā nav noturīgi, un brīdinājumi par to izraisīto teritoriju applūšanu ir jāizsludina arī decembrī.

Lai iedzīvotāji, uzņēmēji, pašvaldības un glābšanas dienesti labāk varētu sagatavoties iespējamajiem hidrometeoroloģiskajiem apdraudējumiem, tai skaitā plūdiem, tiek veidota uz ietekmi vērsta bīstamo hidrometeoroloģisko apstākļu agrīnās brīdināšanas sistēma. Šobrīd ir pārstrādāti un operatīvajā darbā ieviesti hidroloģisko brīdinājumu kritēriji, tos definējot visām LVĢMC hidroloģisko novērojumu stacijām. Kritēriju definēšanai tika veikta gan vēsturisko hidroloģisko datu analīze, aprēķinot ūdens līmeņus ar dažādu atkārtošanās biežumu, gan to salīdzināšana ar informāciju par plūdu izraisīto ietekmi, ko saņēmām pašvaldībām.

Ir saglabāti trīs pakāpju brīdinājumi: dzeltens (hidrometeoroloģiskie apstākļi ir pasliktināti), oranžs (hidrometeoroloģiskie apstākļi kļūst bīstami), sarkans (hidrometeoroloģiskie apstākļi ir ļoti bīstami). Izsludinātie brīdinājumi ir pieejami LVĢMC tīmekļa vietnē ­https://bridinajumi.meteo.lv/ un informācija nekavējoties tiek nosūtīta arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, kā arī masu medijiem. Sabiedrības informēšanai pēc iespējas plaši izmantojam arī sociālos medijus. Pilnveidojot sadarbību ar pašvaldībām, informāciju par oranžās un sarkanās pakāpes brīdinājumiem LVĢMC turpmāk nosūtīs arī pašvaldībām.

Hidrometeoroloģisko apdraudējumu valsts brīdināšanas sistēma tiek uzlabota Norvēģijas finanšu instrumenta Klimata un vides programmas projekta „Klimata pārmaiņu politikas integrācija nozaru un reģionālajā politikā“ ietvaros.

Par LVĢMC

LVĢMC apkopo un apstrādā vides informāciju, veic vides monitoringu un informē sabiedrību par vides stāvokli, nodrošina zemes dzīļu fonda ģeoloģisko pārraudzību un zemes dzīļu racionālu izmantošanu, kā arī īsteno valsts politiku ģeoloģijas, meteoroloģijas, klimatoloģijas, gaisa kvalitātes un pārrobežu gaisa piesārņojuma ietekmes jomā.

LVĢMC atjauno laika apstākļu prognozes vairākas reizes dienā, tādēļ sekojiet jaunākajām prognozēm un brīdinājumiem LVĢMC mājaslapā, kā arī sociālajos tīklos Facebook, Twitter un Instagram.

Sanita Pelēķe
LVĢMC Sabiedrisko attiecību speciālists



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com