Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Lasītāja vēstule

Tas ko pateicu, varētu atkārtoties

Laikraksts Latvietis Nr. 735, 2023. g. 16. janv.
Jānis Dimants, Jr. MD -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Annas Ziedares Vasaras vidusskolas 48. mācību gads iesācies. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

Zīmīgs bija laiks īsi pirms 2022. gada 18. novembra, jo taisni tajā laikā biju Rīgā, un, starp citu, jo biju saņēmis ielūgumu no Prof. P. Lazdas, piedalīties visiem kopā atzīmēt Irēnes Lazdas Triju Zvaigžņu ordeņa (TZO) saņemšanu. Steidzos uz norādīto vietu un laiku, lai kopā ar draugiem, mīļiem un sirsnīgiem cilvēkiem visi kopā atzīmētu un priecātos par šo notikumu. Te vēlos pateikties visiem tautiešiem kā Latvijā un ārzemēs-diasporā, kuri atbalstīja un veicināja Irēnes darbus, nenogurstošos centienus Latvijas labā. Tādu labu cilvēku bija daudz.

Bet ne vienmēr visu var izkārtot, lai viss izdotos kā to mēs būtu iecerējuši un vēlējušies. Tas nedrīkst mūs apbēdināt vai sarūgtināt un novirzīt no iecerētā mērķa. Un tā, mans teiktais palika nepateikts un neizteikts!

Vairākas lietas varētu atkārtoties, varētu būt, ka nejauši ko būtu izlaidis, par to te atvainojos, jo šis notikums tika samērā plaši aprakstīts mūsu presē.

Pēc pamatizglītības iegūšanas 1964. gadā, Irēne sāka pasniegt vācu valodu 1968.-1969. gadā Minesotas Universitātē un tad 1970. gadā līdz pensionēšanos 2011.gadā Viskonsīnas Universitātē Oklērā. Doktora grādu ieguva 1975. gadā Pitsburgas Universitātē. Plašā pieredze pašķīra ceļu uz svešvalodu katedras priekšsēdi un pasniedzēju Viskonsīnas Universitātē Oklērā, vācu valodas semestra programmas vadītāju Rozenheimā, Vācijā un Vitenbergā, bijušajā Austrumvācijā.

Viņa pārraudzīja un saskaņoja Dr. Ainas Galējas stipendiju konkursa izpildīšanu Latvijā, un kopā ar Pauli Lazdu izvērtēja konkursa teicamniekus viena gada studijām Viskonsīnas Universitātē. Piecdesmit gadu laikā 70 latviešu studenti ir baudījuši rietumu pasaules izglītību un iepazinušies ar Amerikas sabiedrību pēc 50 gadu okupācijas, kad tas lielā mērā bija liegts.

Kopš 2014. gada Irēne Lazda vada Latvijas 50 gadu Okupācijas muzeja fonda atbalsta organizāciju (OMFA), kas ir galvenais ziedotāju finansiālais atbalsts un pamats muzejam.

Viņa strādā bez algas un ir atbildīga par ziedotāju veicināšanu visplašākā nozīmē – veicināja OM vēstures muzeja izstādes izstādīšanu un izpildīšanu Prāgā, Florencē, Vašingtonā un Minesotā. Irēne ir pasniegusi angļu valodas seminārus angļu valodā, valodas pasniedzējiem (pateicoties Amerikas Informācijas aģentūras atbalstam).

Neskatoties uz aizņemtību, arī bija skolotāja Mineapoles Latviešu sestdienas skolā, daudzus gadus piedalījusies UWEC gadskārtējo Austrumeiropas simpozija vadībā. Viņa ir korporācijas Dzintra locekle, izaudzinājusi trīs latviskus bērnus.

Šis ir tikai mazs ieskats viņas darbībā un darbā, veicinot latvisko identitāti. Par pārējo lai stāsta citi. Irēna ir liela un dedzīga patriote ar neizsīkstošu enerģiju. Apsveicēju un laba vēlētāju bija vairāk nekā 40 tautieši, kas sanākuši kopā, lai apsveiktu un priecātos, būtu lepni par Irēnas sasniegumiem – TZO. Netika aizmirsti tosti ar uzkodām un draudzīgi rokas spiedieni ar vēlējumiem nepagurt visplašākajā nozīmē.

Jānis J. Dimants, Jr, M.D.,
TZO Atzinības krusta kavalieris
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com