Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Iepazīšanās ar Andu Banikos

Austrālijas Latviešu 59. Kultūras Dienu mākslas izstādes vadītāja

Laikraksts Latvietis Nr. 738, 2023. g. 8. febr.
Susan un Pēteris Dārziņi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

Anda Banikosa. FOTO no Andas Banikos personīgā arhīva.

Anda Banikosa. FOTO no Andas Banikos personīgā arhīva.

Anda Banikosa. FOTO no Andas Banikos personīgā arhīva.

Andas vecāki – Māra un Aivars Saulītis, atbrauca uz Austrāliju pēc otrā pasaules kara un piedalījās latviešu sabiedrības Austrālijā izveidošanā. Kaut Anda piedzima Austrālijā, viņa uzauga latviskā vidē; pirms skolas iesākšanas viņa angļu valodu iemācījās no radio programmas Kindergarten of the Air! Saulīšu ģimene vienmēr bija sabiedrībā iesaistīta, un tā arī Anda ir turpinājusies kā latviešu sabiedrībā, tā arī vietējā South Gippsland sabiedrībā, netālu no Wilson's Promontory, kur viņa jau vairākus gadu desmitus dzīvo mežu ieskautā mājā.

Anda ir bijusi aktīva kā tautas deju kopā Ritenītis, tā arī jauktajā korī Rota, kokļu ansamblī Teika, Melburnas latviešu skolās, ALT, Latviešu Daiļamatnieku apvienībā Austrālijā, KD un 3x3 nometnēs. Ikdienā Anda strādā kā skolotāja, stāda kokus un ņem aktīvu dalību South Gippsland dabas aizsardzības organizācijās un arī ar dažādos vietējos mākslas pasākumos.

Jau daudzi latvieši būs par Anda dzirdējuši, jo viņa ir māksliniece ar plašu darbības apjomu, strādājot dažādos mākslas laukos, tai skaitā ar skatuves tērpu un dekorāciju veidošanu, stiklu darbiem, gleznošanu un grāmatu ilustrēšanu. Anda ir piedalījusies vairākās izstādēs kā Austrālijā, tā arī Latvijā. Andas Banikos mākslas darbi ir iepriekš izmantoti kā mūsu kultūras svētku atpazīstamie simboli: AL 51. KD Adelaidē 2006. gadā un Jaunatnes dienās 1977. un 2007. gados. Anda arī uzvarēja AL53. KD emblēmas konkursu 2009. gadā.

Daba ir vienmēr bijusi Andai tuva pie sirds; tās daudzveidība un saskaņa izpaužas Andas rokdarbos un gleznās. Vēl dzinēji viņas darbiem ir seno laiku zināšanas, tautas teikas un garīgais mantojums. Anda ir centusies ar izstādēm un sacensībām izplatīt Latvijas vārdu un tās kultūras bagātību. https://www.facebook.com/TeaTreesTalking

Anda rīkos mākslas izstādi Austrālijas Latviešu 59. Kultūras Dienās, kas notiks šī gada beigās Melburnā.

Pēteris un Susan Dārziņi,
AL59. KD rīcības komitejas priekšsēži
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com