Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu koru mūzikas meistarklase Brisbanē

Vadīja viesi no Adelaides un Melburnas

Laikraksts Latvietis Nr. 739, 2023. g. 15. febr.
Ance Deksne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Aldis Sils vada meistarklasi. FOTO Garens Krūmiņš.

Sandra Aleksejeva-Birze un Aldis Sils vada meistarklasi. FOTO Garens Krūmiņš.

Koru mūzikas interesentiem Brisbanē bija unikāla iespēja pavadīt sestdienu, 4. februāri, kopā ar Austrālijas latviešu sabiedrībā labi pazīstamajiem, talantīgajiem un pieredzējušiem mūziķiem, komponistiem, pedagogiem un diriģentiem – Aldi Silu (no Adelaides) un Sandru Aleksejevu-Birzi (no Melburnas). Šī diena tika rīkota, pateicoties Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un PBLA finansiālajam atbalstam, kā arī LAAJ par projekta sākotnējo administrāciju, pieteikumam Dziesmu un deju svētku tradīciju veicinošiem pasākumiem vai latviešu diasporai paredzētiem profesionālās kultūras un mākslas pasākumiem.

Aldis iesāka dienu ar saistošu prezentāciju referāta formā par Vispārējo Dziesmu svētku fenomenu, kas notiek Latvijā. Uzzinājām daudz interesantas informācijas par koru kultūru Latvijā; dainām un komponistu oriģināldarbiem gan tradicionālos, gan modernos dziesmu aranžējumos un kompozīcijās. Aldis iepazīstināja ar Dziesmu svētku vēsturi cauri gadiem ar fotogrāfijām, video un audio piemēriem. Arī paši pēcpusdienas dalībnieki, kuri ir apmeklējuši Dziesmu svētkus, varēja dalīties atmiņās par saviem iespaidiem. Dalībnieki bija dažādas izcelsmes – gan latvieši, gan baltieši, gan austrāļi, kuri ir bijuši Dziesmu svētkos, gan arī austrāļi un citu tautību cilvēki, kam bija interese par latviešu kora mūziku. Jauki bija apmeklētāju rindās redzēt Brisbanes Baltic Choir dalībniekus un vadītājus – Juri Meiju un Rūtu Gabrielu (Ruth Gabriel).

Dienas mēģinājumi sevī ietvēra dziesmu repertuāru, kas tiks dziedāts 2023. gada XXVII Vispārējos Dziesmu svētkos Latvijā. Pēc balsu iesildīšanas, koristu balsis tika sadalītas soprānos, altos, tenoros un basos, kas deva dziesmām pilnu un balansētu skaņu. Aldis mūs iepazīstināja gan ar raiti dziedamām dziesmām, kā piemēram, Dvēseles dziesma un Krauklīt's sēž ozolā, gan ar visiem labi pazīstamo, emocionālo Saule, pērkons, Daugava un Lec, saulīte, gan arī tika mēģināta tehniski grūtā un patriotiskā Gaismas pils, kā arī raiti plūstošā Krustiem zvaigznes debesīs. Alda zināšanas kopā ar humora izjūtu deva visām meistarklasēm relaksētu un draudzīgu atmosfēru, ko apmeklētāji ļoti novērtēja. Sandra ar raitiem pirkstiem brīžam viegli, brīžam dramatiski spēlēja klavieru pavadījumus un arī individuālas partijas, kad bija vajadzība. Sandra arī palīdzēja atsevišķām balsīm noturēt notis un pozitīvi iedvesmot dziedātājus.

Dienas noslēgumā apmeklētājiem bija iespēja Aldim un Sandrai uzdot dažādus jautājumus par koru mūziku, Dziesmu svētkiem, kā arī dalīties iespaidos par radoši pavadīto dienu.

Milzīgs paldies, Aldi un Sandra, ka veltījāt savu laiku, mērojot ceļu uz Brisbani, lai dalītos savā pieredzē un entuziasmā, tādā veidā dodot pārliecību tiem, kam dziedāšana ir kaut kas jauns, gan uzmundrinot tos, kuri dzied jau ilgāku laiku! Daloties ar savu profesionālo pieredzi, jūs iedvesmojāt mūs noteikti pievienot dziesmu svētkus saviem ceļojumu plāniem uz Latviju, gan kā skatītājiem, gan kā koristiem.

Sakām sirsnīgu paldies Latvijas Republikas Kultūras ministrijai, PBLA un LAAJ! Mūsu sabiedrība ieguva ne tikai daudz jaunu zināšanu par Dziesmu svētkiem un latviešu koru repertuāru, bet arī varējām praktiski pielietot zināšanas par balss vingrinājumiem, izrunu, vokālo tehniku, nošu lasīšanu, daudzbalsīgu dziedāšanu un emocijām pilnu vienošanos dziesmā.

Lai diena noritētu gludi, sakām paldies Laimai Lodiņai par ēdināšanu visas dienas garumā; Ingai Česlei par nama organizēšanu; Garenam Krūmiņam par momentu iemūžināšanu fotogrāfijās. Un vislielākais paldies visiem tiem, kas atnāca, lai būtu kopā dziesmā un sarunās!

Ance Deksne,
LAAJ Vicepriekšsēde Kvīnslandē
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com