Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Protu?Protu!“

Vienpadsmitā jubileja nosvinēta

Laikraksts Latvietis Nr. 741, 2023. g. 1. martā
Latviešu biedrība Īrijā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Konkursa dalībnieki. FOTO Latviešu biedrība Īrijā.

Žūrija un publika. FOTO Latviešu biedrība Īrijā.

Šī gada 18. februārī konkurss Protu? Protu!, atgriežoties uz lielās skatuves, svinēja savu 11. jubileju. Šogad konkursā piedalījās 62 bērni un jaunieši no Īrijas un Ziemeļīrijas ar 20 priekšnesumiem. Galveno balvu sīvā konkurencē starp Kati Jurjāni no IGD studijas un Latviešu biedrības Īrijā (LBĪ) skolu Saulgriezīte ieguva skola.

Jaunākajā – 2 līdz 4 gadu vecuma grupā, skatītāji varēja vērot četrus dziesmu priekšnesumus Alises un Olivera Bogdanovu un Kates Jurjānes izpildījumā. 5 līdz 7 gadu vecuma grupā divu puišu Emīla Saulīša un Ralfa Miķelsona priekšnesumus. 8 līdz 12 gadu vecuma grupa bija pārstāvēta visplašāk un tajā redzējām Zaljas un Džalmas Vītolu, LBĪ skolas Jumītis, Rebekas Miķelsones, BDK Dzirnaviņas, Alises Valdmanes un Meijo skolas Graudiņš priekšnesumus. Savukārt vecuma grupā – 13 līdz 18 gadi – ar brīnišķīgu un radošu vijoles skaņdarbu Lambada skatītājus priecēja Megija Elksne. Priekšnesumus jauktā vecuma grupā demonstrēja LBĪ skola Ābolītis, LBĪ skola Saulgriezīte un BDK Dzirnaviņas.

Jubilejas konkursa sākumā tā galvenā organizatore Inguna Grietiņa-Dārziņa, kopā ar saviem mazbērniem Alisi un Oliveru, skatītājus uzrunāja, atnesot jubilejā pirmo dāvanu – konkursa himnu, kuru Inguna konkursam veltīja četrus gadus atpakaļ. Konkursa jubilejas apsveicēju pulkam pievienojās LBĪ koris eLVé un instrumentālisti Eila un Magnus Niguļi-Beļenusi, Elizabete Foigta-Krūmiņa un Henrijs Brūvers. Savas dāvanas – sveicienus klātesošajiem veltīja LR Ārlietu ministrijas diasporas vēstniece Elita Gavele, LR vēstnieks Īrijā Juris Štālmeistars un Pasaules Brīvo Latviešu apvienības priekšsēdis Pēteris Blumbergs, kurš uz konkursu bija ieradies no Vašingtonas. Tam sekoja pasākuma organizatoru sagatavots vēstures stāstījums par konkursa norises vietām, uzvarētajiem un spilgtākajiem mirkļiem. Ar apsveikumu bija ieradušies arī bijušie konkursu uzvarētāji Elizabete Foigta-Krūmiņa un bērnu un jauniešu kora LABKĪ Dublinas grupa. Pēc tiem bija kārta konkursantiem.

Pēc konkursa sekoja LBĪ skolas Saulgriezītes skolotāju sagatavotas atrakcijas visiem dalībniekiem un klātesošajiem, kā arī skatītāju balsojums. Tajā savās vecuma grupās uzvarēja Kate Jurjāne, Emīls Saulītis, LBĪ skola Jumītis un Megija Elksne.

Konkursantus vērtēja ļoti kompetenta un profesionāla žūrija – mūziķe un diasporas vēstniece Elita Gavele un mūziķis, bigbenda vadītājs, diriģents Artis Ābele (vērtēja mūzikas priekšnesumus), TDK Rietumkrasts vadītājs Guntis Bergholcs un Rīgas deju grupas Rokbalets ilgstošā dalībniece Indra Jākobsone (vērtēja deju un prozas priekšnesumus).

Paldies sakām visiem vecākiem un jauniešiem, kā arī viņu skolotājiem – Evitai Makšus, Kristiānam Bogdanovam, Dignai Miščenko, Robertam Eglītim, Ritmai Prokopčenko, Initai Slesarevai, Teiksmai Kuzņecovai, Mikam Saulītim, Vinetai Makšus, Antrai Eisakai, Anitai Bērziņai, Evitai Elksnei, Lainei Nigulei-Beļenusai, Inesei Brilai, Ingunai Grietiņai-Dārziņai. Visiem tiem labajiem cilvēkiem, kuri ziedoja konkursa izdevumu segšanai.

Lai šis konkurss atkal varētu notikt uz lielās skatuves pateicamies visiem tā organizatoriem – Kristiānam Bogdanovam, Evitai Makšus un Laurai Zemvaldei, kuri rūpējas par skaņu un konkursa muzikālo un tehnisko nodrošinājumu, Ingai Zvirgzdiņai, Ivetai Lekstītei un Lienei Eškinai, kas rūpējās par scenāriju un konkursa norisi, Gitai Stāvausei, kura rūpējās par žūrijas labsajūtu un tehnisko nodrošinājumu, LBĪ skolu Jumītis, Saulgriezīte un Ābolītis vadītājām Antrai Eisakai, Ritmai Prokopčenko, Initai Slesarevai un viņu komandām, kuras gatavoja brīnišķīgo skatuves noformējumu, Gaidim Dārziņam un Rolandam Stāvausim, kuri rūpējās, lai viss konkursam nepieciešamais būtu piegādāts, Teiksmai Kuznecovai, kura bija galvenā konkursa fotogrāfe, un Arnim Krūmiņam, kurš konkursu iemūžināja video formātā. Un, protams, konkursa galvenajai organizatorei Ingunai Grietiņai-Dārziņai.

Paldies arī LR Ārlietu ministrijai un personīgi Elitai Gavelei par konkursa daļēju finansiālu atbalstīšanu un klātesamību, LR vēstniecībai Īrijā vēstniekam Jurim Štālmeistaram un vietniekam Andrejam Kovaļovam.

Nākošais konkurss notiks galvenās balvas uzvarētāju, LBĪ skolas Saulgriezīte, mītnes pilsētā Dublinā, 2024. gada 17. februārī. Uz tikšanos!

Arņa Krūmiņa konkursa video varat redzēt šeit:
https://youtube.com/playlist?list=PL7OE0YztRb_pUQ1pCK7EYV46G1a5DYuku

Teiksmas Kuzņecovas konkursa bildes pilnā izmērā  mēneša garumā varat lejuplādēt šeit:
https://drive.google.com/drive/folders/1vrxnWo7KKcto6tZ9v1ku_Hw-xBTveV8J?usp=sharing

LBĪ valde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com