Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vijai Vētrai – 100!

Leģendārā dejotāja, horeogrāfe un pasniedzēja

Laikraksts Latvietis Nr. 742, 2023. g. 8. martā
Jānis Roberts Dēliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Vija Vētra ar „Vija Vētra Day“ proklamāciju. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Vija Vētra un Jānis Dēliņš Ņujorkā 2023. gadā. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Vija Vētra Rīgā 2018. gadā. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Vija Vētra pie dzīvokļa Ņujorkā 2023. gadā. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Leģendārā dejotāja, horeogrāfe un pasniedzēja Vija Vētra šī gada 6. februārī atzīmēja savu 100. dzimšanas dienu.

Jau 50 gadus Vija Vētra dzīvo Westbeth Artists' Community centrā, Ņujorkā. Ņujorkas pilsētas galva Ēriks Adams (Vija Vētra Day) pasludināja 6. februāri par Vija Vētra Day. Nākamajā dienā, svinīgajā ceremonijā Latvijas Pastāvīgā Pārstāvniecībā ANO Ņujorkā, vēstnieks Andrejs Pildagovičs jubilārei pasniedza Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita Cildinājuma rakstu par mūža ieguldījumu kultūrā un mākslā. Šajās dzimšanas dienas svinībās Latvijas misijā piedalījās pulciņš Vija Vētras draugu.

Vija Vētra ir uzstājusies četros kontinentos, sniedzot vairākas izrādes uz skatuves, televīzijā un filmās. Austrālijā Vijai Vētra nodzīvoja 16 gadus, kur viņa uzstājās vairākos pašas radītos televīzijas raidījumos. 1962. gadā dejotāja atgriezās Eiropā, kur viņa pasniedza deju klases Romas Operas baleta skolā un viesojās ar koncertiem un uzvedumiem Barselonā, Parīzē, Madridē un Londonā. Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 50. gada dienu, Vija Vētra devas turnejā uz Kanādu un Ameriku, kur viņa uzstājās 36 pilsētās.

1990. gadā, toreizējais Kultūras fonda priekšsēdētājs Imants Ziedonis aicināja izcilo dejotāju apmeklēt savu dzimteni un sniegt koncertu. Kopš tā laika, atskaitot divus gadus, kad pasaulē plosījās Covid 19, Vija Vētra ik gadu apciemo Latviju, kur viņa uzstājās ar savām izrādēm un sniedz meistarklases. Vija Vētra saka: „Vienmēr cenšos atgriezties savā dzimtenē ceriņu ziedēšanas laikā. (Man ir) svarīgi būt Latvijā, būt kontaktā ar savu dzimto zemi… Tieši Latvijā man allaž vajag atgriezties kā gājputnam, jo (tur) gūstu spēkus tālāk dzīvot savu dzīvi.“

Par nopelniem Latvijas labā Vija Vētra 1999. gadā tika apbalvota ar Trīszvaigžņu ordeni.

2023. gada vasarā Vija Vētra plāno atgriezties Latvijā, kur 20. jūnijā Rīgas Latviešu Biedrības Lielajā Zālē notiks viņas godināšana un uzstāšanās.

Kaut Vija Vētra manai ģimenei bija labi pazīstama jau no tiem laikiem, kad viņa dzīvoja Melburnā, ar viņu tuvāk iepazinos 2018. gadā, kad viņa ciemojās Rīgā, lai pasniegtu deju meistarklases.

Man atkal bija tas gods ar viņu tikties šī gada februārī Ņujorkā, kad varējām nosvinēt viņas jubileju. Ar lielu lepnumu jubilāre man izrādīja savu kostīmu un programmu kolekcijas. Viņas dzīvokļu mājā un restorānā, kur pusdienojām, Vija visiem ir labi pazīstama; uz ielas viņa arī tiek sveicināta. Westbeth Community Artists' centrā viņa tiek dēvēta kā šī centra ikona.

Vija Vētra joprojām ir ļoti vitāla dāma, kurai ir interesi runāt par pasaules notikumiem, par saviem piedzīvojumiem un par viņas mīļo dzimteni. Jubilāre seko notikumiem Latvijā un 2022. gada oktobrī piedalījās 14. Saeimas vēlēšanās, vēlēšanu iecirknī Ņujorkā.

Vija Vētra ir apbrīnojama persona! Sveiksim šo unikālo, talantīgo un šarmanto dāmu viņas jubilejā!

Jānis Roberts Dēliņš,
LR goda konsuls Melburnā, Austrālijā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com