Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kumoss kultūras Bostonā

Ņujorkā pavasara ieskaņas

Laikraksts Latvietis Nr. 746, 2023. g. 5. apr.
Ilze Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Nākamgad braukšu uz Bostonu baudīt Baltijas filmu festivālu! Man stāsta, ka entuziasti jau vairākus gadus no vietas februārī ieradušies no tuvienes un tālienes, lai trīs dienas skatītu filmas, satiktu režisorus, uzzinātu vairāk par filmēšanu Baltijā un papriecātos omulīgajā festivāla atklāšanā.

Mums pārējiem Amerikā (Ļoti žēl, ka Kanādas latvieši nevar piedalīties.) bija pieejamas Festivāla filmas virtuāli varēja skatīt 2 nedēļas – no 6. līdz 19. martam.

Tas ir veids, kā es nesen noskatījos vairākas foršas filmas: pazīstamā, godalgotā filma January; Māsas – vienreizējs ieskats Latvijas pamesto bērnu pasaulē; Baltic University – brīnišķīga dokumentālā filma par baltiešu bēgļu tiekšanos pēc izglītības pēckara Hamburgas gruvešos; Mamma vēl smaida – trīs māsu attieksmes (it kā) komiskā mātes pēkšņās miršanas momentā; Upurga – latviešu „trilleris” (thriller), amerikāņu filmas Deliverance stilā. Redzēju arī vienu lietuviešu un vienu igauņu filmu. Visām festivāla filmām ir angļu subtitiri – Back from NY (īsti nevarēju iedzīvoties) un Melchior – saistošs viduslaiku detektīvstāsts, kas varētu sacensties ar PBS angļu mistēriju sērijām. Iesaku tautiešiem nākamgad nelaist Boston Baltic Film Festival garām. Kā reklāmā teikts – Festivāls iepazīstina mūs ar baltiešu dvēseli. Vienreizēja iespēja!*

* * *

Svētdien, 26. martā, izbaudīju pavasara dievkalpojumu un skaistu koncertu Ņujorkas Salas baznīcā. Mācītāja Saliņa sprediķis ar Lieldienisku Augšāmcelšanās tēmu – Jēzus atdzīvina Lāzaru – interesantā veidā ievija gan literatūru, gan mākslu.

Pēcāk, māksliniece Annija Kerno (ar Zaigu Dudāri Candela klavieru pavadījumā) iepriecināja prāvo viesu skaitu ar savām altvijoles spējām un ar savu silto personību. Mēs noklausījāmies Annijas dzīves stāstu viņas izvēlētā koncerta mūzikā – pirmais priekšnesums Longailandes latviešu skolā; mammas iemīļotais – Šostakoviča Gadfly; Māstera grāda muzikālā tēze – Haidina Divertimento; Baha Jesu, Joy of Man's Desiring un Šūberta Ave Maria – mūzika bieži spēlēta kāzās un ģimenes svētkos un Passacaglia no modernās komposnistes Rebecca Clark, darbus kurus Annija pašlaik spēlē.

Annija stāstīja kā viņas paps Raimonds stingri uzsauca – ANNIJA, TURPINI! bērnības priekšnesumā, kad tai sajuka notis un viņa raudādama bēga no skatuves. Tēva mācību iegaumējusi, Annija turpināja ar augstām sekmēm. Viņai ir bijusi iespēja sadarboties ar izciliem mūziķiem, ieskaitot Ricardo Muti, Christoph Eschenbach un Yo-Yo Ma. Pašlaik viņa māca vijoles un altvijoles studentus Darlington Arts Center un Music School of Delaware. Viņa arī spēlē ar vairākiem orķestriem un stīgu kvartetiem Filadelfijas apkārtnē.

Saulainā pēcpusdiena tika tālāk pavadīta, mielojoties ar Salas novada dāmu komitejas gardumiem, piedaloties loterijā un satiekot ilgi neredzētas paziņas. Neskatoties uz baigo pašreizējo pasaules sajukumu, vismaz Bostonā un Longailendas latviešu pulciņos viss kārtībā.

Ilze Pētersone
2023. g. marts
Laikrakstam „Latvietis“

* Bostonas Baltijas filmu festivāla informācija: festivāls 2023. g. notika 3. – 5. martā; virtuālās filmas bija pieejamas no 6. – 19. martam); tās var dabūt, rakstot uz: info@bostonbalticfilm.org



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com