Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas Latviešu teātris svin 70 darbības gadus

Šogad būs arī svētku balle

Laikraksts Latvietis Nr. 746, 2023. g. 5. apr.
Ieva Ozoliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
ALT_text

2023. g. 26. martā Melburnas latviešu namā notika Austrālijas latviešu teātra (ALT) ikgadējā pilnsapulce, kurā ALT atskatījās uz iepriekšējā gadā paveikto darbu. Valdes priekšsēde Ieva Ozoliņa atstāstīja par galvenajiem notikumiem 2022. gadā. Tai skaitā par uzsākto sadarbību ar Latvijas Republikas nevalstiskās organizācijas Fonds INITIUM radošo pētnieci Ilgu Vālodzi-Ābeli un mākslinieci Brigitu Strodu, kuras maijā intervēja Melburnas latviešu vecāko paaudzi. Intervijas bija pirmais solis uz topošo izrādi par Melburnas latviešiem trimdas gados un šodien.

Septembrī uz skatuves uzstājamies ar austrāliešu dramaturga un rakstnieka Luijs Naura (Louis Nowra) lugu Kosi, ko no angļu valodas bija tulkojuši ALT valdes locekļi Ieva Ozoliņa, Pēteris Saulītis un Ilze Nāgela. Režiju vadīja Pēteris Saulītis. Priecājamies, ka uz Kosi izrādi pienāca divas jaunas dalībnieces – Zenta Šuberte un Dana Ianna, un uz skatuves pēc vairākiem gadiem atgriezās arī Matīss Kaziņš, Eero Pūpēdis un Lija Pūpēde.

Piedevām vēl varējām lepoties par godalgām, kuras piešķīra Pasaules latviešu amatieru teātru savienības (PLATS) salidojumā PLATS SOLIS, kur varējām izrādīt Reja Kūnija (Ray Cooney) lugas Glābjās, kas var video.

Pēc ziņojumiem, pilnsapulce uzticēja ALT vadību uz vēl vienu gadu patreizējai valdei: Ievai Ozoliņai, Judītei Šmitei, Jānim Kārkliņam, Pēterim Saulītim, Ilzei Nāgelai, Intai Gebert un Kārlim Ātrēnam.

Un tad jau varējām sākt stāstīt par ALT 70 pastāvēšanas gadu svētku plāniem!

Pirmkārt, – 19. maija vakarā un 20. maija pievakarē ALT sniegs jubilejas izrādi – Dr. Egila Ķipstes lugu Jāna, pēc Annas Brigaderes 1932. gadā rakstītās lugas Karaliene Jāna motīviem. Režiju vada pieredzējusī aktrise un režisore Judīte Šmite. Anna Brigadere ir viena no Latvijas pazīstamākajām rakstniecēm, lielākoties ar pasaku lugām, kā piemēram, Sprīdītis, Princese Gundega un Karalis Brusubārda, Maija un Paija un Lolitas brīnumputns. Bet Brigadere savā laikā bija arī politiski aktīva, un mazāk pazīstamā lugā Karaliene Jāna izrāda viņas izpratni un pat tālredzību par sociopolitiskajiem apstākļiem Eiropā un tās tuvumā, kā arī par mīlestību starp cilvēkiem un pret savu valsti. Projektu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem un Latvijas Republikas Kultūras ministrija no diasporas pašdarbības kopu attīstības un māksliniecisko spēju stiprināšanas resursiem. Pateicoties Latvijas republikas Ārlietu ministrijai un Kultūras ministrijai, ieeja uz svētku izrādēm būs bez maksas. ALT šo uzskata par dāvanu mūsu skatītājiem, kuri ir atbalstījuši latviešu teātri un teātra mākslu visus šos 70 gadus. Ir maz tādu kopienu, kas var lepoties ar šādiem panākumiem. Uz biļetēm varēs pieteikties pēc dažām nedēļām.

19. maijā plkst. 18.00 Melburnas Latviešu namā ALT jubilejas svētku atklāšana ar uzrunām un apsveikumiem; vadīs Judīte Šmite. Sekos izrāde un pēc izrādes satikšanās ar aktieriem un režisori..

Tajā pašā nedēļas nogalē – 19. un 20. maijā – ALT pēc vairāk nekā desmit gadiem rīkos arī Svētku balli, kas notiks pēc otrās izrādes, sestdienas, 20. maija, vakarā plkst. 19.30. Laipni lūdzam visiem teātra dalībniekiem, radiem, draugiem, paziņām un teātra cienītājiem pierakstīt šo datumu, jo drīz tiks pieņemta pieteikšanās uz Svētku balli.

Par ALT 70 gadu svētku norisi sekojiet reklāmai LL.

ALT atzīmēs savu 70 gadu darbību, arī piedaloties AL59. Kultūras dienās ar izrādi pēc Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis motīviem. Izrādē izpētīsim Lāčplēša stāstu, izmantojot gan Pumpura tekstu, gan Māras Zālītes tekstu un Zigmara Liepiņa mūziku no rokoperas Lāčplēsis, kuru pasniegs mūsu talantīgie Melburnas latviešu jaunieši. Izrādē varēsim padomāt par Latvijas vēsturi, ģeogrāfiju un mitoloģiju, kā arī pasmieties, pasmaidīt un brīnīties par mūsu latviešu paradumiem.

Ieva Ozoliņa,
ALT valdes priekšsēde



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com