Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kad ikdiena mijās ar svētku dienām...

Marts Latviešu ciemā Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 747, 2022. g. 12. apr.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuCiems

Aprūpes nama avīze „Carrier Pigeon“. FOTO Ingrīda Biezaite.

Smaržīgo maisiņu darināšana. FOTO Ingrīda Biezaite.

Smaržīgo maisiņu darināšana. FOTO Ingrīda Biezaite.

Kartupeļu ripināšana Svētā Patrika dienā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Zaļie krekli Svētā Patrika dienā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Vijolniece Sofija Kirsanova un pianists Rodri Klarks (Rhodri Clarke). FOTO Ingrīda Biezaite.

Mazās, radošās grupas…

Ikdienā iedzīvotāji laiku pavada ne vien spēlējot galda spēles, kuras ir diezgan lielā cieņā, kā piemēram, Bingo un Domino, bet sanākot mazās radošās grupiņās, kur notiek pārrunas un vienlaicīgi tiek kaut kas radīts ar rokām – kādam patīk zīmēt, citam adīt, vēl kāds ver krelles.

Citi iedzīvotāji tajā laikā dzer tēju vai kafiju un lasa kādu no jaunākajiem laikrakstiem. Arī jauno aprūpes nama avīzi Carrier Pigeon. Avīze ir drukāta lieliem burtiem, un tajā ir daudz krāsainas bildes no dažādām nodarbībām!

Laiks svaigā gaisā

Vēl tverot silto, saulaino laiku, iedzīvotājiem patīk laiku pavadīt dārzā, sēžot un vērojot vējā trīcošās lapas, vai krāsainos papagaiļus un citus putnus. Tad iedzīvotāji dalās atmiņu stāstos, kas iznirst no dziļām atmiņu dzīlēm.

Vienā no šādām saulainām un siltām dienām iedzīvotāji sanāca kopā, lai darinātu smaržīgus maisiņus, kurus pildīja ar sausiem ziediem – drēbju skapjiem un kumodēm.

Arī tad iedzīvotāji zināja stāstīt, ka tādus esot darinājušas viņu vecmāmiņas. Tos liekot iekšā skapī vai kumodē, lai aizbaidītu kodes.

Neobaroks Ciemā!

Jauks notikums bija 15. martā, kad aprūpes namu apciemoja vijolniece Sofija Kirsanova un pianists Rodri Klarks (Rhodri Clarke) koncertprogrammā Neobaroks. Iedzīvotāji varēja baudīt abu mākslinieku kopīgo uzstāšanos, kad tika spēlēti Rahmaņinova, Stravinska, Šnitkes un Ešenvalda komponētie darbi; programma bija sekojoša: Alfred Šnittke Suite in Old Style, Sergejs Rahmaņinovs 14 Romances, Op.34 No.14 Vocalise, Ēriks Ešenvalds Rīta miglas.

Tā vien liekas, ka visi sanākušie bija mūzikas apburti, cik neaprakstāmi skaisti tas bija! Paldies jaunajiem talantiem!

Svētā Patrika diena

Šogad pirmo reizi aprūpes nama vēsturē tika izcelti šie īru nacionālie svētki. Un kāpēc ne, ja par vienu svinamu dienu vairāk? Daļēji tika aizgūts no Patrika dienas pieņemtajām tradīcijām, uzvelkot zaļus kreklus un citus apģērbus zaļā krāsā. Vingrošanas laikā tika izspēlēta spēle ar kartupeļu ripināšanu. Dziedāšanā svinēšana pārgāja uz latvisko pusi. Dziesmas tika dziedātas no zaļām lapām. Tādas dziesmas, kur ir pieminēta zaļā krāsa. Piemēram, Tumša nakte, zaļa zāle, Šalc zaļais mežs, Līgodama upe nesa un, protams, dziesma par Zaļo krūzi! Kad jau pa zaļai modei, tad vēlāk iedzīvotājiem tika pastāstīts, kas ir Patrika diena (kāpēc tā ir zaļās krāsās) un pie viena arī par Zaļo ceturtdienu, kas ir katru gadu tieši pirms Lieldienām...

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com