Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pievienojies 3x3 saietam!

Folskrīkā 2024. gada janvārī

Laikraksts Latvietis Nr. 747, 2022. g. 12. apr.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

Anta Brahmane un Artūrs Landsbergs ar bērniem. FOTO no Artūra Landsberga personīgā arhīva.

18. novembra svinēšana 2022. gadā. FOTO no Artūra Landsberga personīgā arhīva.

Uz sarunu aicināju Antu Brahmani un Artūru Landsbergu, kuri otro reizi uzņēmušies vadīt 3x3 saietu Melburnā. Pirmo reizi Artūrs ar Antu 3x3 saietu bija uzņēmušies vadīt 2020. gadā.

Gada garumā bija ieguldīts milzīgs darbs, lai uzaicinātu dažādus ieviržu vadītājus, bija atlidojuši arī pasniedzēji un muzikanti no Latvijas.

Bija rūpīgi izstrādāta programma gan lieliem, gan maziem dalībniekiem. Pateicoties viņu aizrautībai uzrunāt latviešus un lieliski sagatavotajai programmai uz 3x3 saietu bija pieteikušies 60 dalībnieki no dažādām pasaules malām. Cik liels bija sarūgtinājums, kad pēdējā brīdī saietu nācās pārcelt, jo šajā laikā kalnos bija izcēlušies ugunsgrēki. Vairāk par tā laika notikumiem varat lasīt laikrakstā Latvietis Nr. 575.*

Bet nu, šie uzņēmīgie latvieši atkal ir gatavi vadīt 3x3 saietu, un ja kāds vēl viņus nepazīst, tad ir pienācis īstais brīdis, lai ar viņiem iepazītos!

* * *

Cik ilgi dzīvojat Melburnā? Kāpēc izdomājāt pārcelties no Latvijas uz dzīvi šeit?

Anta: Melburnā dzīvoju 10 gadus. Kā nonācu Melburnā, jau ir garāks stāsts. Viss saistās ar darbu. 2009. gada globālās krīzes laikā Latvijā zaudēju darbu. Tajā laikā Rīgā citu darbu māsas profesijā vai jebkurā profesijā bija diezgan grūti atrast, jo ļoti daudzi, īpaši jauni cilvēki, bija tādā pašā situācijā kā es.

Pēc 7 mēnešiem, kurus pavadīju bezdarbnieka statusā, 2010. gada janvārī beidzot dabūju darbu lidostā par check-in and gate aģentu airBaltic. Toreiz konkurss bija milzīgs, 150 pieteikumi uz vienu vietu!

Bet tā nebija mana profesija, tādēļ nolēmu meklēt darbu savā profesijā ārpus Latvijas robežām. Tā radās doma par Austrāliju, jo tā man vienmēr ir bijusi eksotiskā sapņu zeme. Bet papīru darbi uz Austrāliju prasīja ilgu laiku, tādēļ nolēmu doties uz Angliju, kas tajā laikā bija Eiropas Savienības valsts, kur nevajadzēja darba vīzu, praktiski neko nevajadzēja.

Darbu atrast Londonā bija ļoti viegli un ātri. Esot Londonā noskaidroju, kas ir nepieciešams, lai nokārtotu vīzu un atrastu darbu Austrālijā. Tad ķēros vērsim pie ragiem, nokārtoju angļu valodas eksāmenu, noformēju darba vīzu un tikmēr ieguvu 2 gadu darba pieredzi Londonā. Tas Austrālijas valdībai ļoti patika, un darba piedāvājumi nāca no visām pavalstīm. Izvēlējos Melburnu, jo šeit man dzīvoja radi un gribējās būt viņiem tuvāk.

Artūrs: Es pārvācos uz Melburnu no Latvijas 2014. gada Jāņos. Mana sieva Anta jau bija šeit un strādāja par anestēzijas māsu vienā no Melburnas slimnīcām. Pārcelšanās lēmums manā gadījumā bija un nebija viegls vienlaicīgi. Skatoties no personīgā viedokļa, abi zinājām, ka gribam dzīvot kopā un nodibināt ģimeni vienalga kur. No profesionālā viedokļa bija bailes no nezināmā, un kaut kādā ziņā viss iepriekšējos gados sniegtais bija jāsāk būvēt no jauna.

* * *

Pastāstiet par ģimeni – bērniem!

Anta: Mūsu mājās esam seši – es un Artūrs, mana mamma Dzintra un 3 bērni – Alfrēds, Valdis un Velta.

* * *

Kā Jums izdodas saglabāt latvietību? Mājās runājat latviski?

Artūrs: Mājās visi pieaugušie runā tikai latviski. Bērni arī runā latviski un brīžiem pārslēdzas uz angļu valodu, kad viņiem tā ir vieglāk izteikties. Spilgti izteikts piemērs ir Velta; tās dienas, kad viņa ir bijusi bērnudārzā, pēc tam runā tikai angliski, bet uz nedēļas beigām atkal runā latviski.

Anta: Kā jau Artūrs minēja, mājās visi pieaugušie runā tikai latviski, bet bērni runā visādi. Pie mums bieži ciemojas radi un draugi no Latvijas. Kā arī paši iespēju robežās braucam apciemot radus un draugus Latvijā.

Piekopjam tradīcijas, vienmēr svinam Jāņus, Lieldienās krāsojam olas sīpolu mizās. Vēl gandrīz vienmēr mašīnā klausos latviešu mūziku. Bērni ļoti labi atpazīst daudzas dziesmas. Arī lasām grāmatas latviešu valodā.

Velta kopā ar Memmi apmeklē latviešu bērnu dārzu.

Jau vairākus gadus esam uzņēmušies vadīt 18. novembra svinības. Šis sarīkojums ir atvērts ikvienam, kuram ir svarīgi būt kopā un svinēt Latvijas dzimšanas dienu. Tas nav tikai saiets, kur var satikties un iepazīties pie bagātīgi klāta galda. Kā jau pie latviešiem – ar pamatīgu izēšanos tad, kad jāierodas ar groziņiem, bet te notiek viktorīna, kura tiek iepriekš rūpīgi sagatavota. Un katra komanda vēlāk tiek pie ļoti gardām balvām.

Šajās reizēs mēs redzam arvien jaunus cilvēkus, kuri atrodas šeit Melburnā. Tā ir lieliska iespēja iepazīties vienam ar otru un citreiz izveidojas pat noturīgas draudzības.

* * *

Kas Jūs mudina uzņemties šo atbildīgo un darbietilpīgo darbu – 3x3 vadīšanu?

Anta: Mums gribas saietu! Mums patīk pavadīt nedēļu latviskā vidē, satikties ar draugiem un iegūt jaunus draugus. Vienmēr jau nevari būt tikai skatītājs. Lai kaut kas būtu, šad tad ir kaut kas jādara pašam. Un arī, man liekas, ka tā ir fantastiska iespēja iegūt jaunas zināšanas un pieredzi organizēšanas procesos. Mana ikdiena šāda veida zināšanas nepiedāvā.

Artūrs: Darbs tiešām ir atbildīgs un apjomīgs, bet tam seko ļoti liels gandarījums par paveikto pēc saieta, kad redzi, kā visi dalībnieki saņēmuši savu latvietības poti pošas mājās, viens otru apkampj un nevar sagaidīt, kad tiksies atkal.

Es vienmēr esmu bijis pārliecināts par to, ka ir kaut kas jādara, lai pašiem būtu labi. Un nav jau arī tā, ka vadītāji izdara visu darbu, tas ir komandas darbs, un daudzas ģimenes pieliek pūles, lai mums visiem būtu izdevies grandiozs 3x3 katru reizi.

* * *

Kas ir paredzēts 2024. gada 3x3 programmā?

Anta: Saieta tēma ir Tilti. Šai tēmai ir vairāk abstrakta nozīme nekā arhitektūras. Būvēsim tiltus starp šeit dzimušajiem latviešiem un jauniebraucējiem. Būvēsim tiltus starp latviski runājošajiem un nerunājošajiem, būvēsim tiltus starp latviešiem, kas auguši dažādās kultūras.

Bet par tiltu arhitektūru arī varēsim parunāt. Par programmu, lai pastāsta Artūrs.

Artūrs: Strādājam pie ļoti daudzpusīgas programmas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Skatoties no iepriekšējo gadu pieredzes, viennozīmīgi iekļausim latviešu valodas stundas gan pieaugušajiem, gan bērniem, gan latviski nerunājošajiem.

Esam sarunu procesā ar folkloras kopu, ko vēlamies uzaicināt uz dalību saietā. Viņi noteikti varēs palīdzēt mums izkustināt kājas un balsis, turpināt uzlabot koklēšanas prasmes, iemācīt bērniem jautras rotaļas un dančus.

* * *

Pievienojies 3x3 saietam!

3x3 notiks Haumansgepa Atklājumu nometnē, Folskrīkā (Howmans Gap Discovery Camp, Falls Creek) no 2.- 8. janvārim 2024. gadā. Uzreiz pēc Austrālijas Latviešu Kultūras dienām Melburnā. Šī mums ir labi pazīstama un iemīļota saieta vieta. Šoreiz vēlējāmies atbalstīt viņus vēlreiz, pēc 2020. gada ugunsgrēkiem, dēļ kuriem nācās pārcelt 3x3 saietu uz Latviešu namu.

Aicinām visus, kuriem ir interese pavadīt nedēļu latviskā vidē, piedalīties saietā. Ja rodas jebkādi jautājumi par saieta norisi vai nokļūšanu Folskrīkā, droši sazināties ar mums!

Artūrs – tālr.: 0413886835,
e-pasts: artursla@gmail.com

Anta – tālr.: 0402627990,
e-pasts: anta.brahmane@gmail.com

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“

* https://laikraksts.com/raksti/9348



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com