Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Brīvdienu nedēļa

Laikraksts Latvietis Nr. 751, 2023. g. 10. maijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Aizvadītā nedēļa Latvijā ir bijusi vienās brīvdienās. Pirmdien – pirmais maijs – bija arī brīvdiena daudzās citās pasaules valstīs. Bet kamēr citur tie ir Darba svētki, Latvijā tā tiek kombinēta ar mūsu valstij svarīgu notikumu – Latvijas Satversmes sapulces sanākšanu uz pirmo sēdi.

Ja Latvijas valsti 1918. gada 18. novembrī proklamēja dažādu partiju pārstāvji, tie tomēr nebija no tautas ievēlēti, jo vēlēšanas vienkārši nebija iespējamas. Kad lielākā daļa Latvijas teritorijas bija atbrīvota no svešām armijām, tad varēja 1920. gada 17. un 18. aprīlī noturēt vēlēšanas.

Tautas lielo interesi par valsts nākotni liecina vēlētāju aktivitāte – piedalījās ap 700 000 jeb 84,9% no reģistrētajiem vēlētājiem. Bez ierobežojumiem balsot bija atļauts arī sievietēm.

Aprīli ievēlēja 150 deputātus, un, kad pēc dažiem mēnešiem Igaunijas armija bija atstājusi Ziemeļlatviju, tur ievēlēja vēl divus deputātus. Bija pārstāvētas 16 partijas un grupas, populārākās būdamas Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Latviešu Zemnieku partija un Latgales Zemnieku partija.

Satversmes sapulce izstrādāja Latvijas satversmi, bet tā arī bija pirmais Latvijas parlaments, pieņemot likumus un apstiprinot valdības. Kad bija izstrādāta un pieņemta jaunā Satversme, tad 1922. gada 7. un 8. oktobrī notika pirmās Saeimas vēlēšanas, un Satversmes sapulcei izbeidzās pilnvaras.

Ceturtdien – ceturtajā maijā – atzīmējām 1990. gada Latvijas Padomju Sociālistiskās republikas Augstākās Padomes pieņemto deklarāciju „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu“. Augstākā Padome turpināja īstenot savas okupācijas laika pilnvaras. 1992. gada 20. oktobrī tā pieņēma likumu par 5. Saeimas vēlēšanām, kuras notika 1993. gada 5. un 6. jūnijā, un līdz ar jaunās Saeimas sanākšanu, Augstākā Padomei izbeidzās pilnvaras.

Abas svētku dienas – 1. un 4. maijs ir brīvdienas Latvijā. Lai nebūtu tā, ka daudzi „neoficiāli“ kavē darbu piektdienā, lai baudītu četru dienu garu nedēļas nogali, valsts un lielākā daļa privātuzņēmumu pārcēla darba dienu no piektdienas, 5. maija uz sestdienu, 20. maiju. Ērtā četru dienu nedēļas nogale tiek atpirkta ar saīsinātu nedēļas nogali divas nedēļas vēlāk.

Un tā mēs Latvijā svinējām svētkus – ar tikai divām darba dienām visā nedēļā.

GN
2023. g. 10. maijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com