Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas koristi pošas Dziesmu svētkiem Latvijā

Mūsu koristi turpina spodrināt dziesmu repertuāru

Laikraksts Latvietis Nr. 752, 2023. g. 17. maijā
Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sandra Birze diriģē kori skatē 2023. gada 22. aprīlī. FOTO Ojārs Greste.

Koris pēc skates nodziedāšanas Sv. Krusta baznīcā 2023. gada 23. aprīlī. FOTO Pēteris Saulītis.

Ivars Cinkuss sagatavo kori 2023. gada 11. martā Melburnas Latviešu namā. FOTO Ojārs Greste.

Koris „Dziesmu laiva“ dzied Dziesmu svētku skatei. FOTO Matīss Reinhards.

Austrālijas koristi rosīgi gatavojas Dziesmu svētkiem, kas notiks 2023. gada jūlijā Rīgā. Šie svētki atzīmēs 150 gadus, kopš pirmajiem Dziesmu svētkiem 1873. gadā, un būs pirmā reize, kad kori dziedās pārbūvētajā Mežaparka Lielajā estrādē. Šogad kori piedalīsies divos koncertos, abi Mežaparkā. Bez lielā noslēguma koncerta Kopā Augšup, būs arī koncerts, kurā uzstāsies tikai kori – Tīrums. Dziesmas ceļš.

Diasporas koru virsdiriģents Ivars Cinkuss ir viesojies Austrālijā divas reizes beidzamajos mēnešos, lai palīdzētu Austrālijas koriem gatavoties Dziesmu svētku koncertiem. 2022. gada augusta komandējumā maestro apceļoja Austrāliju, viesojoties pie atsevišķiem koriem Adelaidē, Sidnejā un Melburnā. Šī gada martā notika intensīvs trīs dienu kopmēģinājums, pulcējot koristus vienviet, ar mērķi slīpēt skates izlozes dziesmas. No 10. līdz 12. martam Melburnā bija sabraukuši koristi no Adelaides, Brisbanes, Darvinas, Kanberas, Sidnejas un Zelta piekrastes. Kopmēģinājumā pulcējās vairāk nekā 65 dziedātāji, vairāki arī attālināti – zūmā. Mēģinājumiem tika izmantotas Melburnas Latviešu nama un Svētā Krusta baznīcas telpas, lai izvērtētu vispiemērotāko akustiku skates ierakstam, kurš bija jāveic līdz aprīļa beigām, lai iekļautos termiņā.

Kopš pagājušajiem Dziesmu svētkiem 2018. gadā, arī visiem ārpus Latvijas koriem ir jāpiedalās repertuāra pārbaudes skatēs. Koru skašu nolikumā paredzēts sagatavot divus skaņdarbus no sešpadsmit atlasītajām koncertu repertuāra dziesmām un vienu brīvas izvēles skaņdarbu. Atšķirībā no Latvijas koriem, kuri skati dzied klātienē, ārpus Latvijas koriem bija jāsagatavo video ieraksts.

Skašu dziesmas tika izlozētas 30. martā. Adelaides kora DZIESMU LAIVA trīs dziesmas bija: Saule brida rudzu lauku (t.dz./I. Rupaines apd.), Ik rudeni valodiņa (V. Pūce/I. Zandere) un brīvās izvēles dziesma – Beverīnas dziedonis (J. Vītols/Auseklis).

Melburnas jauktais koris DAINA, kuram šoreiz pievienojās arī Sidnejas koris SKANDA, kā arī dziedātāji no Darvinas, Brisbanes, Kanberas un Zelta piekrastes, izlozēja Mūžu mūžos būs dziesma (I. Kalniņš, arr. E. Zilberts/I. Ziedonis) un Dziesmai šodien liela diena (P. Barisons/A. Skalbe), izvēles dziesma – Mūsu Tēvs debesīs (L. Garūta). Vīru koris VESERIS izlozēja Mūžu mūžos būs dziesma (V. Kaminskis/I. Ziedonis) un Tautasdziesma (R. Pauls, arr.J. Jančevskis/O. Vācietis), izvēles dziesma – Mūžam zili ir Latvijas kalni (E. Dārziņš/K. Skalbe).

DAINA un VESERIS sparīgi gatavojās skatei 22. un 23. aprīlī, sestdien dziedot Melburnas Latviešu namā, bet svētdien – Sv. Krusta baznīcā. Skatēs kopā piedalījās pāri par 55 koristu, to vidū arī koristi, kuri uz svētkiem nebrauks, bet ar prieku atbalstīja savu kori. Pēc intensīvā darba, diriģente Sandra Birze izteica sajūsmu par ierakstu līmeni un pateicās koristiem un tehniskajiem palīgspēkiem par lielo ieguldījumu un sadarbību.

Adelaides DZIESMU LAIVA skati ierakstīja 22. aprīlī Adelaides Sv. Pētera baznīcā, piedaloties ap 30 koristiem, arī iekļaujot vairākus dziedātājus, kuri uz svētkiem šoreiz nebrauks.

Ieraksti tika nosūtīti uz Latvijas Nacionālo kultūras centru, kur žūrija, piecu kora mūzikas ekspertu sastāvā, vērtēja sniegumu gan no mākslinieciskā, gan tehniskā skatiena. Rezultāti tika izziņoti 7. maijā, visiem trīs Austrālijas koriem godam apliecinot savu vietu, kopā ar Latvijas koriem, Mežaparka Lielajā estrādē. Tuvāka informācija par koru skašu rezultātiem aplūkojama Latvijas Nacionālā kultūras centra mājaslapā: https://www.lnkc.gov.lv/lv/jaunums/koru-koprepertuara-parbaudes-skasu-rezultati

Ar lielu prieku mūsu koristi turpina spodrināt dziesmu repertuāru pirms došanās uz Latviju pārstāvēt Austrālijas latviešu koru saimi brīnišķīgajos Dziesmu svētkos Latvijā!

Anita Andersone,
Austrālijas Dziesmu svētku koru Kopmēģinājumu koordinatore
Melburnā, 2023. gada 13. maijā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com