Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas latviešu organizāciju apvienība

Domā par nākotni

Laikraksts Latvietis Nr. 752, 2023. g. 17. maijā
Andra Rone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2023. gada 19. aprīlī, attālinātā režīmā, tikās 13 organizāciju pārstāvji, lai pārrunātu Sidnejas latviešu organizāciju darbību pēc pandēmijas piespiedu ierobežojumiem. No vienas puses ierobežojumi ir spieduši mūs apgūt un izmantot dažādas neklātienes iespējas, kā tās, kas tiek izmantotas šai sēdei. No otras puses, tie pārtrauca daudzas aktivitātes, kuras tagad atkal jāatsāk.

Galvenās pārrunas sēdē bija par divu gadskārtējo sarīkojumu – Jāņu un Valstsvētku rīkošanu šogad. Jāņu sarīkojums Sidnejā paredzēts 24. jūnijā, kad daudzi aktīvie sidnejieši jau būs aizbraukuši uz Rīgu, uz Dziesmu svētkiem. Jāņus tomēr jārīko, bet tā kā nevienai organizācijai šogad nebūs pa spēkam vienai uzņemties rīkošanu, tad visi pieliksim roku, lai mājās palicēji var svinēt Jāņus. Nolēma Jāņus rīkot neformālāk kā parasti, bez priekšnesumiem, izņemot skolas, bet ar kopīgu dziedāšanu, rotaļām un dančiem. Labi, ka Viktorija Mačēna un Vēsma Putniņa, mūsu uzticamās mūziķes, varēs piedalīties. Dāmu kopa sola gādāt par ēdieniem, latviešu biedrība, skolas vecāki un Vīru kora koristi kopīgi iekārtos un izpušķos zāli; ja kāds var piedāvāt zaļumus pušķošanai, tad lūdzam pieteikties pie Jāņa Čečiņa. Vēl jāpadomā par dažādām sīkākām lietām, kā piemēram, Jāņu sieru, tradicionālo karstvīnu un vainagu pīšanu, bet Jāņi notiks.

18. novembris šogad ir sestdienā. Tas paver iespējas plašākai svinēšanai. Pārrunā dažādus variantus bez tradicionālā akta un koncerta. Vēl jau ir laiks. Jāaptaujā, kas publikai vairāk ietu pie sirds – varbūt rīkot pusdienas vai svētku vakariņas? Visu jāpārdomā; sīkāk varēsim izstrādāt nākamajā sēdē augustā, kad visi būs atgriezušies no Dziesmu svētkiem un būs svaigas idejas.

Sēdes pēdējā posmā katra organizācija sniedza pārskatu par darbību pēdējā gada laikā un paredzēto darbību šajā gadā. Daudz, īpaši dejotājiem un koristiem, saistās ar Dziesmu un Deju svētkiem, kā arī pēc tam ar piedalīšanos Kultūras dienās Melburnā. Vēl no sarīkojumiem tuvākā laikā jāpiemin Baltā galdauta svētku atzīmēšana DV namā 6. maijā, DV un Spara galda tenisa turnīrs 22. maijā, S!K!K!S! 70 gadu jubilejai veltītais Dainas Kainas referāts par latviešu komponistēm 21. maijā un Sidnejas ev. lut. latviešu draudzes dārza svētki – arī 21. maijā.

Vēl tika pieminēti trīs jaunumi Sidnejas Latviešu biedrībā. Pirmkārt, nama veikalam ir jauna entuziastiska vadība, un tam pēdējā gadā apgrozība bija ap $100 000 – visi laipni aicināti iegriezties un apskatīt plašo klāstu. Otrkārt, pie biedrības arī izveidojusies nozare Saknes un zari, kas vairākas reizes gadā rīko sarīkojumus tiem, kas interesējas par Latviju un latviešiem, bet nerunā latviski. Notikuši vairāki sarīkojumi – gleznošanas meistarklase, puzuru darbnīca un ļoti sekmīgs baltiešu tirdziņš vēlēšanu dienā. Treškārt, nama kafejnīca Vecrīga šogad būs atvērta ne tikai uz sarīkojumiem, bet arī katra mēneša trešajā sestdienā.

Skolas pārstāvis ziņoja, ka pēdējā gadā aizgājušas divas skolotājas un skola meklē jaunus skolotājus. Aicina arī pieteikt jaunus skolniekus.

Nobeidzot Jānis Čečiņš aicina visus laicīgi aizrunāt telpas namā nākamajam gadam – jau augustā, pirms tās izdod cittautiešiem, bet arī lai varētu sarīkojumus izsludināt un izvairīties no tā, ka notiek vairāki sarīkojumi tajā pašā laikā.

Bija jauki, ka atkal varēja tikties pārstāvji no gandrīz visām Sidnejas latviešu organizācijām un ka bija iespēja kopīgi pārrunāt turpmākos plānus. Jāņi, Dziesmu un Deju svētki, Valstssvētki, Kultūras dienas un vēl daudz sīkāki sarīkojumi un nodarbības stāv priekšā – būs rosīgs gads!

Andra Rone,
SLOA sekretāre
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com