Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


3x3 Preiļos gaida latviska nedēļa

Gan latviski, gan mūsdienīgi

Laikraksts Latvietis Nr. 753, 2023. g. 24. maijā
Dina un Reinis Cepļi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Preili_0

Preiļu 3x3 darba grupa: Dina, Reinis, Justs, Jānis, Made Cepļi; Dora un Kristians Rimkusi; Laura Bitiniece, Trīne un Kārlis Taukači; Elza Miezīte un Daniels Inkins. FOTO no Cepļu ģimenes arhīva.

Mīļie latvieši! Veci un jauni, lieli un mazi, māmiņas un tēti, bērni un mazbērni, vecmāmiņas un vectētiņi – visi, kam latviskums deg sirdī, no 23. līdz 30. jūlijam tiek mīļi gaidīti Preiļu 3x3, kur izdzīvosim latviskās kopā būšanas saietu.

Saieta tēma – mūža ritums

Saieta laikā izritēsim cauri cilvēka mūžam galvenajiem godiem kā dzīves pagrieziena punktiem – dziedāsim goda dziesmas, darināsim goda drēbes, mācīsimies sniegt un saņemt atbalstu cits no cita. Tā būs nedēļa ar latvisku dzīves svinēšanu dziesmās un dančos, kopīgās maltītēs un vērtīgās ievirzēs, latvisko draudzību stiprināšana un dzīvesziņas papildināšana mūsu valodā un kultūrvidē.

3x3 gaidīs gan jauniešus, gan pieaugušos, gan pavisam mazus bērniņus kopā ar vecākiem un vecvecākiem. Visiem būs ko darīt atbilstoši vecumam, interesēm un spējām. Lai gan saieta ievirzes notiks tikai latviski un varbūt kāda arī latgaliski, tomēr visi, kam latviešu valoda nav dzimtā vai arī vēl nevedas tik raiti, varēs droši un vienkārši iesaistīties saieta norisēs. Daudzas ievirzes būs praktiskas un prasīs minimālas valodas prasmes.

Dzīvosim un darbosimies divās skolās

Saieta norises plānotas Preiļu pamatskolā un Preiļu vidusskolā. Tur mēs gan mācīsimies, gan apmetīsimies. Ēdināšana notiks pie garajiem saimes galdiem trīs reizes dienā. Saietā dzīvosim praktiski un askētiski – gulēsim galvenokārt uz matračiem skolas klasēs. Būs pieejamas dušas un siltais ūdens, bet tiem, kam nepieciešams lielāks komforts, mēģināsim rast individuālus risinājumus turpat netālu dienesta viesnīcā vai (par papildus samaksu) nedaudz attālāk viesu namā.

Mazos dalībniekus no 3 līdz 6 gadiem gaidīs Prātnieku skola un Grāmatu burvis atver durvis, bērniem no 7 līdz 13 gadiem paredzētas daudzpusīgas praktiskās ievirzes – kokapstrāde, varēs iepazīt sevi un dabas noslēpumus, darināt šaujamloku Vilku mācībā, gleznot, darbojoties ar mālu, iet rotaļās un dančos un sportot. Sporta zāle Preiļos ir liela un plaša.

Īpaša programma paredzēta jauniešiem no 13 līdz 18 gadiem. Varēs izpausties improvizācijas teātrī, mācīties sev pagatavot vēlās brokastis, spēlēt pludmales volejbolu vai basketbolu, darboties trenažieru zālē.

Savukārt pieaugušie varēs diskutēt par politiku, vides ekoloģiju, apgūt attiecību mākslu ģimenē, darināt ādas apavus, linu kreklus vai šūt vilnas vamžus vīriem, vingrot savai veselībai, gatavot latviskus un latgaliskus ēdienus, iepazīt Preiļu novadu, kalt sudraba rotas, iet pirtī, apgūt kokles, meklēt savus iekšējos spēka avotus vai izklaidēties vēlajās nakts aktivitātēs. Protams, būs arī neiztrūkstošais rīta atmodināšanas rituāls, kā arī vēlo vakara un nakts programmu klāsts – brīvais mikrofons, ik vakara danči, zolītes turnīrs, orientēšanās ģimenēm, nakts basketbols un daudz kas cits.

Iepazīsim vietējos ļaudis un novadu

Preiļi lepojas ar saviem cilvēkiem – stiprām dzimtām un ģimenēm. Katru vakaru saietā viesosies kāds no vietējiem cilvēkiem, kas palīdzēs dziļāk iepazīt sevi, savu tautu un Preiļu novadu. Mēs arī ciemosimies pie viņiem, lai pasmeltos drosmi, prasmes un varēšanu. Ekskursijās gan brauksim ar autobusiem, gan būs kājāmgājēju maršruts pa vietējām baznīcām; izzināsim, kā Preiļos vienuviet sadzīvo un savu Dievapziņu kopj dažādu ticību cilvēki – katoļi, luterāņi, pareizticīgie un vecticībnieki. Paredzēts apmeklēt mājražotājus, vīngliemežu audzētavu, keramiķus, skaidu jumtu darbnīcu, siera ražotni, leļļu muzeju u.c.

Gan latviski, gan mūsdienīgi

3x3 saietu Preiļos organizējam mēs, Cepļu ģimene. Mums pašiem ir četri bērni (Dora – 27 g., Justs – 21 g., Jānis – 16 g., Made – 12 g.); visi čakli darbojas kopā ar mums, lai 3x3 saiets taptu ne tikai latvisks, bet arī mūsdienīgs. Dora un Kristians Rimkusi kopā ar dēliņu Gabrielu ir mūsu ģimenes jaunais atzars. Tāpat kopā ar mums satiksiet arī pieredzējušos 3x3-niekus – Lauras Bitinieces un Kārļa Taukača ģimeni ar meitiņu Trīni – un jauniešus Elzu Miezīti un Danielu Inkinu, kas arī auguši 3x3 garā.

Dalības maksa ārzemju latviešiem no personas – 320 eiro, bērniem no 2 līdz 6 gadiem puse – 160 eiro; kodolģimenei (vecāki un nepilngadīgie bērni) ne vairāk kā 720 eiro. Dalības maksa Latvijas latviešiem no personas – 190 eiro, bērniem no 2 līdz 6 gadiem puse – 95 eiro; kodolģimenei (vecāki un nepilngadīgie bērni – ne vairāk kā 600 eiro).

Pieteikties varat vēl līdz 31. maijam, rakstot e-pastā: preili3x3@gmail.com. Vairāk informācijas pa tālr. +371 29224643 (Reinis).

Katru gadu Latvijā notiek divi 3x3 saieti. No 9. līdz 16. jūlijam tas būs Ludzā.

Informācija arī: www.3x3.lv un 3x3 feisbuka lapā.

Uz tikšanos Preiļos!

Dina un Reinis Cepļi



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com