Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Intervija

Uz sarunu aicināju Ingu Laizāni

Laikraksts Latvietis Nr. 754, 2023. g. 31. maijā
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

Inga Laizāne. FOTO no Ingas Laizānes personīgā arhīva.

Inga Laizāne. FOTO no Ingas Laizānes personīgā arhīva.

Inga Laizāne. FOTO no Ingas Laizānes personīgā arhīva.

Inga Laizāne. FOTO no Ingas Laizānes personīgā arhīva.

Inga uz 3x3 saietu bija atlidojusi 2020. gadā. Tā kā tas bija gads, kad 3x3 plāni tika strauji mainīti lielo ugunsgrēku dēļ, tad Inga novadīja tikai dažas latviešu valodas nodarbības Melburnas Latviešu namā. Lai arī dažas, jau tajās bija jūtamas Ingas plašās zināšanas, interesanti bija sagatavoti mācību materiāli un mācību stundas pagāja ātri, pat nemanot, kā ir aizritējis laiks. Nodarbībās skanēja daudzi piemēri un skaidrojumi, kas mācības darīja interesantas un viegli uztveramas!

Ingrīda Biezaite: Inga, pastāsti, ko Tu šogad esi iecerējusi 3x3 saietā?

Inga Laizāne: Arī šoreiz gan pieaugušajiem, gan bērniem būs iespējams atsvaidzināt un nostiprināt latviešu valodas zināšanas.

3x3 saietam būšu sagatavojusi dažāda veida aktivitātes. Tajās varēs piedalīties gan bērni, gan arī pieaugušie; gan tie, kam latviešu valoda nav dzimtā valoda, gan arī tie, kas latviešu valodu zina. Bērnu darbnīca norisināsies katru dienu priekšpusdienā, kur caur spēlēm un rotaļām palīdzēsim bērniem iedzīvināt ikdienas valodā lietojamus latviešu valodas vārdus un frāzes.

Pudurī aicināsim darboties visus, kam latviešu valoda nav dzimtā valoda. Manā vadībā tiks veidotas sarunas par ikdienišķām tēmām, tādā veidā pārvarot valodas barjeru, sākot kaut nedaudz sarunāties latviešu valodas pamatlīmenī.

Inga turpina: Pudurī Runāsim pareizi! pievērsīsim uzmanību dažādiem latviešu valodas kultūras un pareizrakstības jautājumiem. Tiks veidotas diskusijas par to, kā ir pareizi: ģerbonis vai ģērbonis, lasam vai lasām, zin vai zina, ilggadīgs vai ilggadējs, patreiz vai pašreiz, Kalniņa kundze vai Kalniņas kundze u.c.

Tāpat uzmanību pievērsīsim garumzīmju lietojumam un komatu lietojumam. Runāsim par to, kā garumzīmes un mīkstinājuma zīmes maina vārdu nozīmi, piemēram, kazas un kāzas, mele un mēle, virs un vīrs, viņš un vīns, ausa un auša, sērot un šērot... u.tml. Mēģināsim saprast, vai tādas frāzes un vārdi kā saskaņā ar, saistībā ar, diemžēl, proti, acīmredzot, laiku pa laikam u. c. būtu liekami komatos vai tomēr nē. Mācīsimies, kad vārds lūdzu tiek atdalīts ar komatu un kad tas netiek darīts.

Būs pieejamas arī lekcijas, kur es dalīšos ar informāciju par latviešu valodas apguvei paredzētajiem mācību līdzekļiem. To ir gana daudz, kopumā vairāk nekā 100 mācību līdzekļi, no kuriem aptuveni 40 ir mācību grāmatas. Lekcijās varēs gūt priekšstatu par to, cik plaši tiek apgūta latviešu valoda ārpus Latvijas, proti, kuras ir tās augstākās izglītības iestādes ārpus Latvijas, kas piedāvā apgūt latviešu valodu.

Varēs iegūt informāciju arī par latviešu valodas apguves iespējām Latvijā. Vasarās Latvijā tiek piedāvāta iespēja apgūt latviešu valodu intensīvos kursos vasaras skolā. Viens no kursiem ir domāts tieši diasporas jauniešiem, kuri 2 nedēļas latviešu valodu var mācīties bez maksas.

Ingrīda: Pastāsti par savu izglītību un darbu!

Inga: Esmu no Jelgavas, bet nu jau vairākus gadus dzīvoju Rīgā. Man ir filoloģijas doktora grāds valodniecībā. Ikdienā es mācu latviešu valodu ārzemju studentiem, kuri devušies studēt medicīnu Latvijā vai ieceļotājiem, kuri Latviju izvēlējušies par vietu, ar ko saistīt savu nākotni un veidot ģimeni.

Manas zinātniskās intereses saistītas ar latviešu valodu kā svešvalodu. Latviešu valodas mācīšana un pilnveidošana ir mana sirdslieta.

Ingrīda: Kā Tu atpūties brīvajā laikā. Vai daudz ceļo pa citām zemēm?

Inga: Brīvajā laikā man patīk ceļot, sportot un lasīt grāmatas. Tiesa, man tā brīvā laika ir diezgan maz, jo darbs aizņem lielāko daļu manas ikdienas un arī nedēļas nogales, taču, ja ir iespēja, mēģinu ceļot. Pagājušā gada maijā biju Azoru salās kopā ar saviem sporta draugiem, kur mums atgadījās komiska situācija. Gaidījām rindā pie termālajiem baseiniem, un mums priekšā pārītis – ļoti ilgi pozē, taisa dažādus selfijus. Tā kā baseins nebija liels, vajadzēja pagaidīt, kamēr pārītis beigs fotosesiju. Mana draudzene jau bija mazliet nīgra un teica: „Vai tad nevar ātrāk, cik ilgi var gaidīt?“ Pārītis mums priekšā savukārt uz to atbildēja skaidrā latviešu valodā: „Nē, nevar gan ātrāk. Mēs gribam skaistas bildes.“ Tāda nu ir mācība – latviešus var satikt visdažādākajās vietās, un latviešu valodu var dzirdēt visur, pat uz salas Atlantijas okeānā.

Ingrīda: Ingas dalību 3x3 saietā 2024. gada janvārī atbalsta Latvijas Republikas Izglītības un Zinātnes ministrija no budžeta programmas Valsts valodas politika un pārvalde.

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com