Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Nenosūtīta vēstule maniem vecākiem“

Alberta Ciņa dzīves piezīmes tiek dāvinātas Latvijas Okupācijas muzejam

Laikraksts Latvietis Nr. 761, 2023. g. 23. aug.
Ināra Sīkā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Cinis_1

Alberts Censonis Cinis. FOTO Ojārs Greste.

DV Sidnejas nodaļas priekšsēde Ināra Sīkā beidzamo reizi apskata Alberta grāmatu, pirms tās dāvināšanu Latvijas Okupācijas muzejam. FOTO Viktors Sīkais.

Alberta Ciņa „Atmiņu grāmata“. FOTO Ojārs Greste.

2020. gada 14. augustā kopā ar Gundega Zariņu bijām ciemos pie DV Sidnejas nodaļas biedra Alberta Ciņa, lai nosvinētu viņa 94. dzimšanas dienu. Alberts ļoti laipni mūs uzņēma, cienāja ar torti un kafiju, un tajā dienā viņš parādīja savu dzīves piezīmju grāmatu. Rūpīgi sagatavota klade ar fotogrāfijām un skaidrā rokrakstā, Alberts bija aizpildījis piezīmju grāmatu, kurā pirmais ieraksts bija Nenosūtīta vēstule maniem vecākiem! Sekoja viņa dzīves stāsts par ģimeni un dzīvi Latvijā, kara gaitas un dzīve Austrālijā. Klade bija 30 mm biezumā ar vairāk nekā simts lappusēm un daudz ielīmētiem avīžu izgriezumiem un fotogrāfijām.

Alberts iestājās DV Sidnejas nodaļā 1983. gadā oktobrī, un viņš savā grāmatā rakstīja, ka bija īpaši lepns, ka esot bijis klāt Daugavas Vanagu dibināšanā 1945. gada 28. decembrī Zedelgemā. Alberts arī rakstīja, ka viņa 33. pulka komandieris bija pulk. Vilis Janums, kas bija Daugavas Vanagu pirmais priekšsēdis.

Alberts aizgāja mūžībā 2021. g. 17. septembrī. Šogad, 14. jūlijā, varēju izpildīt viņa vēlējumu, ko biju apsolījusi tajā skaistajā pēcpusdienā 2020. gadā. Proti, biju apsolījusi viņa atmiņas piezīmes grāmatu dāvināt Latvijas Okupācijas muzejam. Okupācijas muzejā parakstīju Dāvinājuma līgumu un pieņemšanas aktu, un direktore Solvita Vibe un Baiba Brieže saņēma grāmatu muzeja izstāžu zālē, kurā atradās izstāde Nacionālā svētnīca. Latvijas sarkanbaltsarkanie karogi, katrs ar savu stāstu: vairāki no karogiem ir paņemti līdzi 1944. gadā, atstājot Latviju un dodoties bēgļu gaitās, vēlāk rūpīgi saglabāti trimdā un daži no karogiem – slēpti Latvijā padomju okupācijas gados.

Ināra Sīkā,
DV Sidnejas nodaļas priekšsēde
Laikrakstam „Latvietis“

Red.: Alberta Censoņa Ciņa dzīves stāsts un viņa „Atmiņu grāmata“ aprakstīti laikrakstā „Latvietis“ Nr. 670:
https://www.laikraksts.com/raksti/10859



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com