Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sofija Kirsanova – koncerts Rīgā

Pirmatskaņoja komponista Ērika Ešenvalda jauno skaņdarbu

Laikraksts Latvietis Nr. 762, 2023. g. 30. aug.
Greims Andersons (Graham Anderson) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: čellists Ēriks Kiršfelds, Sofija Kirsanova, flautiste Liene Denisjuka-Straupe, klarnetists Mārtiņš Circenis, pianiste Agnese Egliņa, komponisti Imants Zemzaris, Linda Leimane un Ēriks Ešenvalds. FOTO no Anitas Andersones personīgā arhīva.

No kreisās: Sofija Kirsanova, Agnese Egliņa. FOTO no Anitas Andersones personīgā arhīva.

No kreisās: Edgars Raginskis, Linda Leimane, Ēriks Ešenvalds. FOTO no Anitas Andersones personīgā arhīva.

Sofija Kirsanova Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā iestudē „Miglaino rītu“ ar komponistu, Ēriku Ešenvaldu. FOTO no Anitas Andersones personīgā arhīva.

Sofija Kirsanova bija ieradusies Rīgā, lai 3. jūlijā Latvijā pirmatskaņotu ievērojamā komponista Ērika Ešenvalda jauno skaņdarbu. Sofija uzstājās kopā ar izcilo pianisti Agnesi Egliņu. Miglainais rīts ir sonāte vijolei un klavierēm, kas tika personīgi pasūtināta Sofijai doktorantūrā, ko viņa nesen pabeidza Melburnas Universitātes Mūzikas konservatorijā.

Skaņdarbs pirmo reizi tika atskaņots Melburne Recital Centre 2022. gada 31. augustā kopā ar pianisti Džordžīnu Luisu, un kopš tā laika Sofija to ir izpildījusi vairākas reizes. Videoieraksts sadarbībā ar pianistu Rodri Klārku (ierakstīts Melburnas Universitātes Melbas zālē 2023. gada 20. martā koncertā Neo Baroque), ir skatāms Sofijas mājaslapā – sophiakirsanova.com.

Skaņdarba Miglainais rīts pirmatskaņojums Rīgā 2023. gada 3. jūlijā bija neaizmirstams notikums! Koncerts notika Nacionālās bibliotēkas stikla virsotnē (Latvijas Nacionālās bibliotēkas Korē, 11. stāvā) Daugavas dienvidu krastā, skatoties pāri upei uz Vecrīgu. Vissvarīgākais bija tas, ka atskaņojums notika komponista Ērika Ešenvalda, komponista sievas Ineses un Sofijas ģimenes locekļu klātbūtnē.

Koncertā notika arī cits pirmatskaņojums – ļoti talantīgās jaunās komponistes Lindas Leimanes darbs Kristāla dvēseles arhitektonika (Architectonics of a Chrystal Soul) ir solo vijolei un ansamblim. Tas ir darbs vijolei, čellam, klavierēm, klarnetei un dažādām flautām.

Pirms koncerta aptuveni 50 minūšu garumā notika latviešu komponista un kultūras žurnālista Edgara Raginska publiska diskusija gan ar Ēriku Ešenvaldu, gan Lindu Leimani par viņu mūziku un īpaši par jaunajiem skaņdarbiem.

Edgars Raginskis arī īsi intervēja Latvijā pazīstamo komponistu Imantu Zemzari par viņa programmā iekļauto darbu – Sonāti vijolei un klavierēm 3 daļās, kas komponēta 1972. gadā. Programmā bija arī populārais, 1985. gadā radītais, Pētera Vaska darbs Mazā vasaras mūzika. Kā savu Pastkarti no Austrālijas, Sofija raksturoja Mārgaretas Sazerlendas (Sutherland) (1897-1984) Noktirni, kas komponēta 1944. gadā.

Koncerta programmu atklāja Pētera Vaska un Imanta Zemzara mūzika. Kā teica Edgars Raginskis, šie skaņdarbi programmā pārstāvēti, kā divu Latvijā labi zināmu latviešu komponistu senā mūzika. Sofija vairākkārt atskaņojusi Pētera Vaska Mazo vasaras mūziku Austrālijas publikai. Imanta Zemzara darbs ir dramatiskāks un nopietnāks, kurā redzamas gan Sofijas, gan Agneses virtuozās dotības. Sofija par šo skaņdarbu rakstīja laikrakstā Latvietis (Nr. 660*) 2021. gada 28. jūlijā, pirms tā atskaņošanas Sv. Pāvila katedrālē Melburnā, 2021. gada augustā un vēlākos koncertos.

Ērika Ešenvalda kora darbi ir pasaules, latviešu un cittautiešu, profesionālo un amatieru koru repertuāros. Turklāt bieži tiek atskaņota viņa opera Iemūrētie un viņa orķestra un multimediālie darbi (īpaši Ziemeļblāzma (Northern Lights)). Miglainais rīts lauž jaunus ceļus Ešenvaldam. Tas ir ļoti aizraujošs darbs ar rosinošām noskaņām. Klausītāji darbu uzņēma ar sajūsmu. Ēriks vēlāk teica: „Atskaņojums bija lielisks! Sofijas un Agneses spēlē dzirdēju neskaitāmas nianses! Biju ļoti aizkustināts un priecīgs, ka manas iedomātās skaņas piepildījās!”

Neko neietekmēja „ironija“, ka Miglainas rīts tika atskaņots pasakainajā, stikla norobežotajā koncertzālē visspožākajā vakara saulē, lai gan diena bija sākusies ar apmākušos rītu un turpinājusies caurausta ar spēcīgiem pērkona negaisiem. Sofijas Latvijas apmeklējuma laikā kopā ar Agnesi Egliņu tika veikts ieraksts Latvijas Radio studijā, kas drīz skanēs radio.

Publika silti uzņēma arī Mārgaretas Sazerlendas Austrālijas pienesumu.

Koncerts noslēdzās ar Lindas Leimanes darbu Kristāla dvēseles arhitektonika. Sofijai un Agnesei pievienojās čellists Ēriks Kiršfelds, klarnetists Mārtiņš Circenis un flautiste Liene Denisjuka-Straupe. Stīgu instrumenti tika pastiprināti, un apvienojumā ar 4 vai 5 pūšaminstrumentiem un klavierēm, nodrošināja bagātīgas un dinamiskas faktūras. Sofijas mājaslapā pieejams arī Melburnas pirmizrādes video.

Apsveicam Sofiju ar triumfālo uzstāšanos savā dzimtenē un paldies Ērikam Ešenvaldam par brīnišķīgās mūzikas radīšanu!

Koncertprogramma tika atskaņota arī Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā un Cēsīs Izstāžu namā.

Augusta beigās Sofija sniegs koncertlekciju pasaules mūziķu konferencē Doctors in Performance Londonas Karaliskajā Mūzikas Akadēmijā (Royal Academy of Music), kuras ietvaros kopā ar Džordžīnu Luisu, skanēs arī Miglainais rīts. 2024. gadā Sofijai paredzēts izdot latviešu komponistu skaņdarbu disku, kurā iekļauts arī šis – Sofijai komponētais skaņdarbs.

Greims Andersons
Laikrakstam „Latvietis“
2023. gada 24. augustā, Rīgā

* https://laikraksts.com/raksti/10704



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com