Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Spēks un bezspēks

Laikraksts Latvietis Nr. 766, 2023. g. 27. sept.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Ko nozīmē Krievijas bezspēks aizsargāt savu 2020. gadā sarunāto pamieru Kalnu Karabahā, kurai tagad ir uzbrukuši Azerbaidžānas spēki un panākuši, principā, turienes armēņu pilnīgo padošanos? Mēs varam sagaidīt, ka lielākā daļa armēņu pametīs savas mājas Kalnu Karabahā un pārcelsies uz pašu Armēniju.

Mieru it kā bija nodrošinājis miera līgums, kuram Krievijas prezidents Putins bija līdzparakstītājs, un kādi 2000 Krievijas militāro spēku „miera uzturētāji“ uz vietas. Tomēr divu dienu operācijā 19. un 20. septembrī Azerbaidžāna panāca galīgo uzvaru. Starp kritušajiem bija pieci krievu „mieru uzturētāji“, par ko Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs telefoniski atvainojās Krievijas prezidentam.

Kaukāzā ir vienmēr bijusi sarežģīta situācija. Kristīgā Armēnija bija ciešos draugos ar Krieviju, bet musulmaniskās Azerbaidžānas lielais atbalstītājs ir NATO valsts Turcija.

Krievija ir nopietni noasiņojusies, iebrūkot Ukrainai. Turienes karš ir samazinājusi tās spējas rīkoties ar varu citur pasaulē. Bet šajā gadījumā „citur pasaulē“ faktiski nav sevišķi „citur“. Azerbaidžāna ir Krievijas tiešā kaimiņvalsts, un Armēnija atrodas tikai kādus 100 kilometrus no Krievijas robežas.

Zīmīgāk varētu būt tas, ka Azerbaidžāna eksportē naftu un dabas gāzi uz Eiropu, izmantojot vadus caur Gruziju un Turciju. Tie daļēji atvieto Krievijas naftu un gāzi, ko Eiropa vairs nepērk. Vēl jo vairāk Krievijai tas dod iemeslus likt grožus Azerbaidžānai.

Ukrainas kara mašīna lēnām un neatlaidīgi kustās uz priekšu. Uzbrukumi militāriem mērķiem okupētajā Krimā notiek arvien biežāk. Ukrainas dzīvo spēku zaudējumi nekur netiek minēti, bet tie noteikti arī ir lieli. Tik un tā, Ukrainas prezidents Zelenskis nelūdz ārzemju bruņoto spēku palīdzību, tikai bruņu tehniku un munīciju.

Paradoksāli, ka tieši Republikāniskās partijas atbalstītāji Amerikā uzskata, ka ir jau pietiekami darīts Ukrainas labā, un ka nevajadzētu piešķirt papildus finansējumu Ukrainas atbalstam. Demokrātiskās partijas atbalstītāji ir labvēlīgāk noskaņoti palīdzībai Ukrainai.

Varam priecāties par Krievijas bezspēku Armēnijas–Azerbaidžānas konfliktā un par Ukrainas progresu; var bažīties par turpinošu materiālu atbalstu Ukrainai no Rietumiem; bet nekad nedrīkst aizmirst divas lietas – Krievijas kodolieroču arsenāls var iznīcināt visu Eiropu un ASV, un šī arsenālā lietošanas noteicēja garīgais līdzsvars ir apšaubāms.

GN
2023. g. 27. sept.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com