Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Intervija – grupa JŌRA

3x3 saieta viesi

Laikraksts Latvietis Nr. 772, 2023. g. 8. nov.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

Grupa JŌRA. FOTO Publicitātes foto.

LR_KM_IZM

Ar Ivaru Štubi esam pazīstami jau sen. Vairākus gadus strādājām kopā Latviešu Ciemā. Un tagad ar prieku aicināju viņu uz sarunu, lai viņš vairāk pastāstītu par gaidāmo ciemošanos Melburnā. Zinu, ka grupa JŌRA, kurā spēlē arī Ivars, piedalīsies 2023. gada Austrālijas Latviešu 59. Kultūras dienās un pēc tam arī 3x3 saietā!

Ivars no Austrālijas uz Latviju pārcēlās dzīvot 2020. gadā. Pirmo laiku savus piedzīvojumus un pārdomas rakstīja laikrakstam „Latvietis“ un „Latviešu Ciema avīzītei“, kura nu ir beigusi pastāvēt.

Un tāpēc jo vairāk interesanti ir uzzināt par Ivara gaitām mūzikas pasaulē un, galvenais, par grupu JŌRA, kura nu ir ceļā pie mums!

Ingrīda Biezaite: Cik ilgi pastāv grupa Jōra?

Ivars Štubis: JŌRA tāda, kādu mēs to pazīstam šodien, pastāv no 2020. gada rudens, kad apvienojoties Dārtai Dravai, Laumai Matulei, Kalvim Vītolam un man, ļoti ātrā tempā tika ierakstīts JŌRAS Ziemassvētku mūzikas mazalbums Atīdami.

I.B.: Kā jūs viens otru atradāt?

I.Š.: Dārta un Lauma bija studiju biedrenes Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, studējot bakalauru Etnomuzikoloģijas specialitātē. 2018. gadā viņas saspēlējās ar ģitāristu Kārli Zvejnieku un, dēvējot sevi par trio Tre, spēlēja nelielus koncertiņus. Uz lielākas skatuves prasījās arī cita jauda, tāpēc trio pievienojās Kalvis ar perkusijām. 2020. gads nesa pārmaiņas visā pasaulē, arī trio pārtapa par JŌRU un caur dažādiem ceļiem atrada arī mani, kad es nupat biju ieradies Latvijā.

I.B.: Kāda veida mūziku spēlē JŌRA?

I.Š.: JŌRAS mūzikas izpratnes pamatā ir latviešu tradicionālā mūzika, kas visiem dalībniekiem ir bijusi un joprojām ir ļoti tuva katram savā veidā. Neieliekot sevi rāmjos, JŌRA mūzikā pārkāpj Latvijas robežas un izpilda arī citu tautu melodijas, tās aranžējot pēc savas gaumes un patikas.

I.B.: Es ieinteresējos par stāstīto, un paklausījos mazalbumu „Atīdami“ un jāsaka, ka biju patīkami pārsteigta, cik ļoti skaista mūzika tā ir. Tad kādus instrumentus jūs katrs spēlējat?

I.Š.: Dārta Drava spēlē vijoli, Lauma Matule – kokli un stabules, Kalvis Vītols – perkusijas un es spēlēju ģitāru.

I.B.: Ar ko jūs iepriecināsiet 3x3 dalībniekus?

I.Š.: 3x3 mēs dalīsimies savā pieredzē dažādās muzikālās formās. Lauma ir pieredzējusi etnogrāfiskās kokles spēles skolotāja un savās zināšanās un prasmēs ar 3x3 dalībniekiem dalīsies kokles spēles ievirzē. Dārta interesentus gaidīs latviešu tradicionālās dziedāšanas ievirzē, Ivars un Kalvis dalīsies pieredzē referātu lasījumos un visi kopā JŌRA spēlēs un mācīs dančus, dziedās un vadīs rotaļas.

I.B.: Cik ilgi būsiet Austrālijā un kur vēl jūs varēs dzirdēt?

I.Š.: Austrālijā būsim teju mēnesi. Bez 3x3 mūs varēs satikt un dzirdēt Kultūras dienās, 13.01.2024. – Robe Town Brewery, 18.01.2024. – Open Studio Melburnā – cerams arī Latviešu ciemā un citās vietās Dienvidaustrālija un Viktorijā! Var sekot mums – jaunumus uzzināt par turpmākiem koncertiem, sekojot JŌRA Instagram pie @jorapostfolk un Facebook, ierakstot Grupa JŌRA!

I.B.: Nu ko, – gaidām Jūs ciemos!

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com