Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Birmingemā norisināsies Novusa svētki

Starptautiskā Pasaules kausa Novusā VIII posms

Laikraksts Latvietis Nr. 773, 2023. g. 15. nov.
Dace Čaklā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Birmingemas novusa klubs sadarbībā ar Lielbritānijas Novusa federāciju un Starptautisko Novusa Sporta Organizāciju federāciju (FINSO) tieši Latvijas Valsts svētku nedēļas nogalē 18. un 19. novembrī rīko Novusa svētkus Birmingemā. Novusa svētku ietvaros Birmingemā norisināsies Pasaules kausa Novusā posms, tiks noskaidrots Apvienotās Karalistes Novusa čempions un svinēti Valsts svētki, kuros uzstāsies dziedātāja un dziesmu autore Sanija Būmane ar draugiem no Londonas.

Novusa sacensības norisināsies divas dienas, kur pirmajā dienā notiks individuālās sacensības vīru un sievu disciplīnās, savukārt, otrajā dienā norisināsies pāru spēles vīru pāru un jaukto pāru disciplīnās. Novusa sacensībām jau tagad ir pieteikušies vairāk nekā 70 spēlētāji no Lielbritānijas, Latvijas un citām valstīm.

Jāuzsver, ka šāda mēroga Novusa svētki ir pateicoties tam, ka tieši diasporas pārstāvji ir dibinātāji un vadītāji lielākajām un aktīvākajām novusa organizācijām un klubiem Apvienotajā Karalistē. Arī Birmingemas novusa kluba, Lielbritānijas Novusa federācijas un FINSO vabībā ir latvieši vai Latvijas diasporas pārstāvji. Tāpat arī lielākā daļa novusa spēlētāji, atbalstītāji un līdzjutēji ir ar saknēm Latvijā.

Pateicoties Birmingemas novusa kluba aktīvai un regulārai darbībai jau kopš 2018. gada Novuss Lielbritānijā ir kļuvis par nozīmīgu sporta veidu un savā ziņā to varam saukt jau par „diasporas kustību“, jo vairāki sākotnējie Birmingemas kluba apmeklētāji ir izveidojuši jaunus klubus tuvāk savām dzīves vietām. Birmingemas novusa klubs kopā ar citiem tobrīd aktīvajiem un lielākajiem Lielbritānijas klubiem 2019. gadā dibināja Lielbritānijas Novusa federāciju un rīkoja pirmās Starptautiskās Novusa sacensības – Lielbritānijas Novusa čempionātu Lāčplēsis 2019 Birmingemā. Pierādot savu atbilstību un spējas rīkot starptautiskas sacensības Lielbritānijas Novusa federācija kļuva par Starptautiskās federācijas pilntiesīgu biedru.

Apvienotajā Karalistē birmingemieši jau tradicionāli rīko Novusa svētkus un šogad pirmo reizi Lielbritānijas vēsturē Novusa svētku ietvaros norisināsies arī FINSO Pasaules kausa Novusā VIII posms, kā arī tiks noskaidrots Lielbritānijas novusa čempions. Par Novusa svētkiem gādību uzņēmies Birmingemas Novusa klubs Mārtiņa Vīksnas vadībā, taču Novusa svētkus ar visiem tā pasākumiem atbalsta arī FINSO Jura Kirika vadībā, Wigan Novusa klubs Iljas Osipova un Svetlanas Tihomirovas vadībā, Hull Novusa klubs Ingas Sūnāksles vadībā, Bilston Novuss Club Čangaļi Rinalda Voita vadībā un Novusa klubs Coventry Roveri Linarda Lībieša vadībā. Šajos svētkos savu ieguldījumu sniegs arī Latvijas Novusa federācija, kuru pārstāvēs tās ģenerālsekretāre un tiesnese Dace Balaka, kā arī tiesnesis un Cēsu novusa kluba vadītājs Jānis Jānelsiņš.

Novusa svētki Birmingemā norisināsies laikā, kad tiek atzīmēta Latvijas dzimšanas diena, tāpēc vienlaicīgi Birmengemā notiks arī Valsts svētku svinības, kurās novusa spēlētājus un līdzjutējus priecēs dziedātāja un dziesmu autore Sanija Būmane no Londonas, kura izpildīs noskaņu programmu Latviešu melodijās ar saviem un sev iemīļotu komponistu darbiem. Sanija dalīsies savā mūzikā kā angļu, tā latviešu valodā ģitārista Stefana Springhola (Stephen Springhall) pavadībā.

Esam pateicīgi, ka Novusa svētkus finansiāli atbalstījis Latviešu Kultūras centrs Birmingemā, The National Lottery Community Fund un Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem.

Lielbritānijas Novusa federācija (LNF) ir Lielbritānijas novusa sporta pārvaldes institūcija un novusa sporta organizāciju pārstāvis Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā Karalistē. LNF veido Lielbritānijas novusa sporta attīstības stratēģiju un darbību plānu, veic aktivitātes, lai iekļautos Lielbritānijas un starptautiskajās sporta organizācijās.

Vairāk mājas lapā: www.novussuk.com un facebook lapā: https://www.facebook.com/NovussFederation

Dace Čaklā,
Lielbritānijas Novusa federācijas ģenerālsekretāre
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com