Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Rakstniece un režisore Baņuta Rubesa –

Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas fonda balvas 2023. gada laureāte

Laikraksts Latvietis Nr. 775, 2023. g. 29. nov.
G. Augusts un L. Saliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Baņuta Rubesa. FOTO Greijams Isadors.

Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas fonds piešķir gadskārtēju $20 000 balvu literatūrā un mākslā rakstniekiem un māksliniekiem, kuri ar saviem darbiem rosina un bagātina latviešu moderno mākslu un literatūru, dzīvojot ārpus Latvijas.

Šogad šī balva tiek piešķirta rakstniecei Baņutai Rubesai. Rubesas intelektuālā darbība balstās uz it sevišķi stingriem akadēmiskiem pamatiem: viņa ir Rodesa stipendijas saņēmēja ar doktora grādu no Oksfordas Universitātes. Vēlāku MFA grādu viņa ieguva no Guelfas Universitātes, Kanādā. Rubesa ir gan daiļliteratūras, gan akadēmisku darbu autore, un viņas prozas plašais vēriens skar literatūru, vēsturi, politiku, žurnālistiku un vēl daudz ko citu.

Tomēr Rubesas galvenā joma vienmēr ir bijusi teātris – viņa ir darbojusies kā dramaturģe, režisore, aktrise un organizētāja Ziemeļamerikā un Eiropā. No 1998. g. līdz 2012. g. Rubesa dzīvoja un strādāja Latvijā ar lieliem nopelniem. Kopš atgriešanās Kanādā viņa ir darbojusies kā Toronto Universitātes profesore un gadu gājumā viņa ir lasījusi lekcijas arī universitātēs ASV un Eiropā.

Viņas mākslinieciskā darbība balstās modernās eksperimentālā teātra tradīcijās, un Rubesas izrādes bieži apvieno mūziku, deju un drāmu. Taču viņas darbības pamatā ir viņas dziļās vēsturiskās un literārās zināšanas un fundamentālā pārliecība, ka skatuves māksla var mainīt pasauli uz labo. Viņas darbos bieži parādās feminisma un diasporas tēmas, kā arī cilvēces cīņa izdzīvot un pārvarēt vardarbīgo un nežēlīgo pasauli.

Daudz vairāk informāciju par Rubesas dzīvi un karjeru var atrast viņas lieliskajā mājas lapā: banuta.com

G. Augusts un L. Saliņa,
AEVJ Fonda uzdevumā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com