Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valsts svētki Sidnejā

Svinīgā uzruna, koncerts un svētku kūku konkurss

Laikraksts Latvietis Nr. 776, 2023. g. 6. dec.
Jānis Čečiņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SidnejasLatviesuBiedriba

Skolas saime. FOTO Pēteris Kļaviņš.

Apvienotais koris. FOTO Pēteris Kļaviņš.

Prezidents Egils Levits sniedz uzrunu. FOTO Pēteris Kļaviņš.

No kreisās: Jānis Čečiņš, Andra Levite, Egils Levits, Sandra Krama, Marģers Krams, Kārla Tuktēna. FOTO Raitis Freimanis.

Svētku kūku konkursa „dalībnieces“. FOTO Aija Brūvere.

18. novembris. Valstssvētki. Latvijas dzimšanas diena. Visi apzīmējumi labi un pareizi, bet kā šo dienu vislabāk atzīmēt? Tik – cik latviešu, tik arī būs atbilžu.

Sidnejā Valstssvētkus tradicionāli atzīmējam tieši 18. novembrī ar aktu un koncertu vakarā, bet kad 18.11. iekrīt nedēļas nogalē, tad paveras iespēja vēl kam vairāk.

Jau no agra rīta dāmas kafejnīcā rosījās, gatavojot pusdienas, lai ne dalībniekiem, nedz publikai akta laikā nerūktu tukši vēderi. Tā ap divpadsmitiem parādījās pirmie koristi uz mēģinājumiem, un drīz vien arī kafejnīca sāka pildīties ar pusdienotājiem. Kas paēduši, Baltajā zālē varēja apskatīt nelaiķa Mārtiņa Gaujas mākslas darbu izstādi.

Akta sākumā Jautrā pāra dejotāji ienesa karogu, sekoja prezidenta Rinkēviča uzruna tautiešiem ārzemēs, un tad visi vienojās valsts himnā. Latvijas vēstnieks Austrālijā – Marģers Krams īsi pastāstīja par vēstniecības uzdevumiem un iepazīstināja ar prezidentu (2019-2023) Egilu Levitu. Levita kungs savā uzrunā Patriotisms šodien apskatīja kā gadu gājumā no Latvijas dibināšanas līdz šodienai izpaudies latviešu patriotisms, un kādi ir tā dažādie veidi un iespējas.

Valstssvētkos parasti paziņo un pasniedz apbalvojumus un atzinības rakstus tiem sabiedrības darbiniekiem, kuri veikuši ko īpašu. Prezidents Levits Sidnejas Daugavas vanagu nodaļai pasniedza Fonda Namejs pateicību par dāsno ziedojumu. Vēstnieks M. Krams par darbu sabiedrībā un stiprinot Latvijas stāstu pasaulē pasniedz atzinības rakstu Daivai Tuktēnai. LAAJ vicepriekšsēdis Jaundienvidvelsā Jānis Čečiņš pasniedza Latviešu valodas aģentūras Zelta pūkas balvu nominācijā Dzintars par mūža ieguldījumu valodas saglabāšanā –Dacei Celinskai. Dace, par mūža darba ieguldījumu saņēma arī LAAJ Atzinības rakstu. Atzinības rakstus saņēma Gundega Zariņa par darbību Sidnejas Daugavas vanagu nodaļā un veco ļaužu aprūpē, un Linda Ozere par darbību Sidnejas Latviešu biedrības (SLB) informatīvā biļetena Ritums redakcijā.

Koncertu ar divām dziesmām iesāka lieliskā Sestdienas skolas saime, apvienojot bērnus, skolotājus un vecākus vareni skanīgā korī. Sekoja koris Skanda ar vienu dziesmu, Sidnejas Latviešu vīru koris ar četrām un apvienotais koris – arī ar četrām dziesmām un vienu piedevu. Visas daļas savienoja Sidnejas Latviešu teātra aktieru lasītie patriotiskie dzejoļi.

Akta un koncerta video var noskatīties Sidnejas Latviešu biedrības mājas lapā slb.org.au un Facebook vietnē. Video uzņemšanu atbalstīja Latvijas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem.

Aktam beidzoties, viesi varēja pakavēties un aprunāties ar prezidentu un vēstnieku, bet viņu kundzes – Andra Levita un Sandra Krama steidzās pievienoties Sidnejas kūku meistarei Inārai Krūmiņai, Svētku kūku konkursa žūrijā. Pirmajā piegājienā balsošanā par kūku izskatu varēja balsot visi, bet par garšu noteicošais vārds bija žūrijai. Abos – gan par izskatu, gan garšu uzvarētāja bija Daiva Tuktēna. Tomēr klātesošie paši gribēja pārliecināties, vai žūrija bija pareizi lēmusi, un tūlīt stājās rindā pēc visu trīs kūku gabaliņiem.

Dāmu kopa bija sarūpējusi arī vēl uzkodas un kliņģeri, organizāciju apvienība atspirdzinājumus, un klātesošie omulīgu gaisotni – tā vēl pāris stundas varējām svinēt Latvijas 105. dzimšanas dienu.

Jānis Čečiņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com