Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


KD devīze – „Visi kopā zem vienas saules!“

Austrālijas Latviešu 59. Kultūras dienas

Laikraksts Latvietis Nr. 777, 2023. g. 13. dec.
Susan un Pēteris Dārziņi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

Austrālijas tautas skaitīšanā, kas notika 2016. gadā, tika ziņots, ka 20 509 Austrālijas iedzīvotājiem ir latviešu izcelsme. Noteikti daudziem šiem cilvēkiem ir radniecība ar cittautiešiem. Tāpat arī daudziem noteikti ir labi draugi, kuriem varētu būt interese par latvietību. Tātad, Austrālijā dzīvo vairāki desmiti tūkstoši cilvēku, kuriem ir kaut kādas saites ar latvietību un Latviju. Skaidrs, ka tikai maza daļa šo ļaužu parādās latviešu sabiedrības pasākumos, bet Kultūras dienas dod iespēju viņiem būt latviskā vidē.

Šogad Kultūras dienas turpinās daudzas sabiedrībā iecienītas tradīcijas, bet būs arī jaunas lietas, par kurām priecāties. Galvenā lieta, ka būs iespējams sarīkojumus un uzvedumus baudīt pilnīgi bez latviešu valodas zināšanas. Mākslu taču bieži var baudīt pilnīgi bez vārdiem. Piemēram, dziesmas baudāmas ar melodiju, ritmu un arī izjūtas pēc. Slavenā etno-pop grupa no Latvijas – Tautumeitas, kas piedalīsies Kultūras dienās, nesen uzstājās Anglijā, Glastonberijas festivālā, un šogad starp citu arī uzstājās Igaunijā, Vācijā, Portugālē un Korejā. Šis rāda, ka ir liela piekrišana viņu izrādēm dažādu valodu vidēs. Par dejām var priecāties kustību un skaisto formu pēc. Muzikāli priekšnesumi arī notiek pilnīgi bez vārdiem. Tāpat arī gleznas vērojamas ar acīm, nevis uztveramas caur valodu. Tā lai cittautiešiem būtu spējas pilnvērtīgi gūt priekus, Kultūras dienu programma pilnībā tulkota uz angļu valodu, un paskaidrojumi tiks doti arī citur.

Tātad šis Kultūras dienas ir tā reize, kad itin visi, kam ir kaut kāda saistība ar latvietību un Latviju var droši apmeklēt dažādos sarīkojumus. Vecākie tautieši, kam latvietība rūp un kas vēlas stiprināt savu bērnu vai mazbērnu mīlestību pret Latviju, varētu uzdāvināt savām atvasēm biļetes uz Kultūras dienu notikumiem. Tāpat ļaudis, kas precējušies ar cittautiešiem, varētu ar lepnumu vest līdz savus dzīvesbiedrus un viņu ģimenes uz Kultūras dienu notikumiem, lai rādītu viņiem daļu no savas vēstures un dotu ieskatus par savu izcelsmi. Šīs patiešām būtu lieliskas Ziemassvētku dāvanas. Šīm dāvanām varētu būt daudz lielāka vērtība nekā tikai biļešu cena naudas vērtībā.

Visi Kultūras dienu sarīkojumi veidoti, lai apmeklētājiem sagādātu prieku un labsajūtu. Koncerti un priekšnesumi būs aizraujoši, ar nolūku patīkami saviļņot un iepriecināt klātesošos. Droši nāciet paši baudīt Kultūras dienas, un nepalaidiet garām iespēju piesaistīt daudzus cilvēkus, kam saites ar latviešu kultūru, tautu un zemi. Nekavējoties pērciet biļetes, apmeklējot www.alkd.org.au.

Būsim visi kopā zem vienas saules!

Susan un Pēteris Dārziņi,
Austrālijas Latviešu 59. Kultūras dienu rīcības komitejas priekšsēži
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com