Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Vēl par drošību

Laikraksts Latvietis Nr. 778, 2023. g. 20. dec.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Turpinot tēmu par drošību. Rīgā katru dienu daži nelaimīgie iegūst tik nopietnas traumas uz ielas, ka jāievieto slimnīcā stacionārā. Gandrīz likumsakarīgi, trešdien, 13. decembrī, gaišā dienas laikā no ēkas jumta Kalna ielā 62, Rīgā, uz garāmgājēju pensionāru uzkrita ledus, un sirmgalvis uz vietas gāja bojā. Internetā arī publicētas fotogrāfijas, kurās redzams, ka upuris atgriezies no veikala, bet tagad guļ sniegā, un viņam apkārt mētājas iepirkuma maisiņi un sašķaidīti produkti.

Tā ir Rīgā būtiska problēma, ka ēku īpašnieki pieļauj sniegam sakrāties uz jumtiem, un lāstekām izveidoties gar jumtu malām. Un tad – bez brīdinājuma nokrīt lielāks vai mazāks ledus vai sniega gabals. Protams, pats tīrīšanas process pats par sevi ir bīstams, un dažreiz var pilnīgi kļūt slikti, redzot kā „drosmīgie“ šiverējas pa jumtiem, kamēr baltie sniega kluči krīt zemē.

Cits ar ziemu saistīts negadījums notika Jelgavas ielā, Pārdaugavā. Kāds 91 gadu vecs autovadītājs notrieca 16 gadus vecu meiteni, kura šķērsoja ielu gājēju pārējas vietā. Pēc tam uzskrēja vēl kādam jaunietim, kurš gāja pa trotuāru. Meitene gāja bojā, bet puisi nogādāja slimnīcā.

Visa uzmanība tika pievērsta tikai autovadītāja vecumam, un uzreiz publicētas ziņas, ka viņam bija derīgas braukšanas tiesības un medicīniskā izziņa, kā arī nav bijušas nekādas akūtas veselības problēmas. Sociālos medijos bija karstas diskusijas par pieļaujamo braukšanas vecumu.

Nevarēja manīt nekādas pārrunas par pašu gājēju pāreju – cik tā ir atbilstoša reālām vajadzībām. Latvijā nav tādas gājēju pārējas kā Austrālijā, kad jau no laba attāluma var skaidri redzēt, ka tuvojas pāreja. Latvijā tās var būt ļoti redzamas, vidēji redzamas, vai pat grūti saskatāmas. Negadījuma vietā norādījuma zīme atbilst visām prasībām, bet ne sevišķi izceļas no autobusu pieturas zīmēm, automobiļu mazgātavas zīmēm un daudzām citām. Baltās strīpas uz ielas nebija ne pārāk labi redzamas.

Pārrunās reti minēja statistiku, ka automobiļu vadītāji vecumā no 18 līdz 20 gadiem ir vidēji iesaistīti 998 ceļa satiksmes negadījumos uz 100 000 vadītājiem, kamēr autovadītāji virs 64 gadu vecuma ir iesaistīti tikai vidēji 360 ceļa satiksmes negadījumos uz 100 000 vadītājiem.

Ziņās bieži arī redz, ka mašīnas nav tikušas galā ar ceļa virsmas stāvokli un noslīdējušas no ceļa, vai arī pat apgāzušās. Tā, protams, ir mūžīga problēmu, kuru atbildīgās iestādes cenšas risināt savu spēku ietvaros, tīrot ceļus.

Katrā ziņā – ziema var būt bīstama.

GN
2023. g. 20. dec.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com