Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Melburnas Baltiešu dziesmu festivāls

Šogad – Lietuviešu namā

Laikraksts Latvietis Nr. 778, 2023. g. 20. dec.
Rita un Ilze -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Dziedātāji no Melburnas latviešu vīru kora „Veseris“ Baltiešu koncertā sestdien, 28. oktobrī. Pie klavierēm Sandra Birze. FOTO Ojārs Greste.

Melburnas igauņu sieviešu koris. FOTO Ojārs Greste.

Melburnas somu koris. FOTO Ojārs Greste.

Lietuviešu daudzbalsīgais folkloras ansamblis „Pamesta Klumpe“. FOTO Ojārs Greste.

Sīki, mazi žagariņi,
Paši pūta, paši dega...
latv.t.dz.

Sestdien, 28. oktobrī, Melburnā, Lietuviešu namā pulcējās dziedātāji, lai piedalītos Baltiešu dziesmu festivālā, kas tradicionāli notiek jau ilgus gadus. Pārmaiņus to rīko vai nu latvieši, vai igauņi, vai, kā šogad, – lietuvieši. Arī šo tradīciju uz laiku bija apturējusi Covid pandēmija, tādēļ bija prieks, ka dziedāt gribētāju

Koncerts pirmo daļu atklāja igauņu sieviešu koris, diriģentes Hilja Toom vadībā, nodziedot vairākas dziesmas. Koncertu turpināja ansamblis Spirit of Finland, diriģējot arī Hilja Toom. Sekoja vienas no kora dalībniecēm ar brīnišķīgu alta balss tembru vēl nodziedātās divas solo dziesmas – vienu somu valodā, otru – angliski; abas pop stilā, abas bez pavadījuma – a cappella.

Koncerta vadību pārņēma Melburnas Lietuviešu koris Dainos Samburis – diriģente Birutė Prašmutaitė, uz klavierēm pavadīja Zita Prašmutaitė.

Pēc starpbrīža koncerta otro daļu braši un skanīgi iesāka Melburnas Latviešu vīru kora Veseris pārstāvji; mākslinieciskā vadītāja Sandra Birze, kora vadītājs Roberts Birze. Kā pirmo viņu sniegumā dzirdējām Mūžu mūžos būs dziesma Kaminskis/ Imants Ziedonis; tai sekoja ņiprā Ķēvīt, manu kumeliņu, kuras pavadījumā piedalījās gandrīz visi dziedātāji, spēlējot kādu no mūzikas instrumentiem. Pēdējai dziesmai – Apkal manu kumeliņu (Juris Vaivods/Rūdolfs Blaumanis) pievienojās arī sieviešu balsis no Melburnas latviešu jauktā kora Daina.

Melburnas latviešu jauktais koris Daina (diriģenti Edgars Vegners un Sandra Birze) turpināja koncertu ar dziesmu Sit kociņu pie kociņa (Andris Kantauts / latviešu tautas dziesmas vārdi). Nākamā – Dindaru, dandaru ar solistēm – Sandru Birzi un Ingrīdu Eimani. Jauktā kora izpildījumā vēlreiz dzirdējām Mūžu mūžos būs dziesma, bet šoreiz tās komponists – Imants Kalniņš. (Interesanti te piezīmēt, ka Kaminska komponētā dziesma ir jau sen, sen vīru koru repertuārā un ir labi zināma, un kaut Imants Kalniņš to jauktajam korim komponējis agrāk nekā Kaminskis, plašāk tā tiek dziedāta relatīvi nesenāk. Abas šīs kompozīcijas tika dziedātas šī gada Dziesmu svētkos Latvijā.) Savu uzstāšanos koris Daina noslēdza ar dziesmu – Augšup dzīvība skan (Lolita Ritmanis/ Rasa Bugavičute-Pēce), izpelnoties ilgus aplausus no publikas.

Koncertu noslēdza Austrālijā iecienītākais lietuviešu daudzbalsīgais folkloras ansamblis Pamesta Klumpe; tās dalībnieki ir: Stepas Levickis, Gabrielė Staugaitytė, Jonas Lipšys, Jazmina Cininas, Danjela Brauna (Danielle Brown), Audra Šimkutė, Lina Didžytė Skimbirauskienė, Aleksas Brovedani, Ieva Brovedani, Vytautas Antanaitis. Pamesta Klumpe izpildīja dažas jaunas dziesmas, kā arī dažas senas un ļoti iecienītas dziesmas, kurās vienmēr visi aplaudē un sajūsmināti sit ritmu līdzi ar kājām. Vienai dziesmai dziedājām līdzi latviešu valodā! Vienmēr jauki atkal dzirdēt dzīvespriecīgo Pamesta Klumpe!

Koncerts noritēja sirsnīgā un draudzīgā atmosfērā. Prieks, ka neskatoties uz pandēmijas iecirsto laika robu, kad šie koncerti izpalika, atkal Baltiešu festivāls ir noticis. Bet... kādēļ sāku rakstu ar šīs latviešu tautas dziesmas vārdiem? Ja iepriekšējos gados Baltiešu dziesmu festivāls bija krāšņi svētki visiem baltiešiem – pārpildītas skatītāju zāles, daiļamatnieku tirdziņš... Šogad šī festivāla publika bija paši festivāla dalībnieki zālē, sirsnīgi aplaudējot kolēģiem, kas tajā brīdī bija uz skatuves un pirms mirkļa ir aplaudējuši viņu priekšnesumam.

...Paši pūta, paši dega...

Ceru, ka nākamais Baltiešu festivāls būs kupli, jo kupli apmeklēts.

Lai neapsīkst dziedāt prieks visiem, kas piedalījās šajā Baltiešu dziesmu koncertā! Liela atzinība koru vadītājiem, kas neatlaidīgi vada šo dziesmu kuģi. Dziedāsim kopā – lai skan!

Rita un Ilze,
koncerta dalībnieces
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com