Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas latviešu koru draugs un labvēlis Ivars Cinkuss atgriežas Melburnā

Pirmo reizi kā „Diasporas koru virsdiriģents“ Kultūras dienās

Laikraksts Latvietis Nr. 778, 2023. g. 20. dec.
Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

Ivars Cinkuss ar kori DAINA mēģinājumā pirms koncerta. 2016.g. Melburnā. FOTO Roberts Birze.

Ivars Cinkuss kopmēģinājumā 2023. gada 11. martā Melburnas Latviešu namā: „Rakstā, rakstā“ (Rock star, rock star). FOTO Ojārs Greste.

Ivars Cinkuss kopmēģinājumā 2023. gada 12. martā Melburnā, Svētā Krusta baznīcā, gatavojoties Dziesmu svētkiem. FOTO Ojārs Greste.

Ivars Cinkuss kopmēģinājumā 2023. gada 12. martā Melburnā, Svētā Krusta baznīcā, gatavojoties Dziesmu svētkiem. FOTO Ojārs Greste.

Jaunie diriģenti Melburnā 2019. gada 3. jūlijā; no labās: Bens Hīts (Ben Heath), Lūkass Elberts, Tomas Kalējs, Edmunds Eimanis, Ronans Lārmanis, Ivars Cinkuss. FOTO Anita Andersone.

Daudzu gadu garumā Ivars Cinkuss ir bijis cieši saistīts ar Austrālijas latviešu kultūras dzīvi. Šomēnes Ivars piedalīsies savās sestajās Kultūras dienās. Viņa pirmās bija 2002. gadā, kad viesojās ar savu vīru kori Gaudeamus, lai piedalītos Austrālijas Latviešu 49. Kultūras dienās Sidnejā.

Nākamā reize, kad Ivars viesojās Austrālijā, bija 2012. gadā AL54. Kultūras dienās Adelaidē, kopā ar Trio Šmite, Kārkle, Cinkuss. Tas iezīmēja sākumu ciešām un ilgstošām attiecībām starp Ivaru un Austrālijas latviešu koru kopienu. No 2013. līdz 2019. gadam Ivars ir sniedzis 4 diriģēšanas meistarkursus, kuri nokristīti par „ALCS“ – Austrālijas latviešu Cinkusa skola – arī vairākas privātstundas, kā topošiem, tā pieredzējušiem diriģentiem. Līdztekus viņš ir bijis iesaistīts Austrālijas koristu sagatavošanai uz Dziesmu svētkiem Latvijā 2018. un 2023. gadā. Beidzamo reizi Ivars bija Austrālijā 2023. – gada martā, lai sagatavotu koristus Dziesmu svētku koru skatēm, un tas bija jau kā Latvijas Nacionālā kultūras centra nesen ieceltā amatā – Diasporas koru virsdiriģents.

Ivars Austrālijas Latviešu Kultūras dienu ietvaros ir piedalījies dažādās lomās. Starp 2012. līdz 2018. gadam Ivars ir bijis klāt katrās Kultūras dienās: 2012. gadā Adelaides Kultūras dienās kopā ar folkmūzikas Trio Šmite, Kārkle, Cinkuss, uzstājoties ar solo koncertu, diriģējot Kopkora koncertā un uzstājoties Jaungada sagaidīšanas ballē; 2014. gadā Sidnejā Ivars diriģēja Kopkora koncertā, kā arī pieslīpēja jaunāko mācekļu diriģējamos skaņdarbus Kopkora koncertā, kurā vairāki debitēja. 2016. gadā Melburnā Ivars kopā ar komponistu/mūziķi Uģi Prauliņu un režisoru Uģi Brikmani vadīja Prauliņa tautas mūzikas cikla Pagānu gadagramata pasaules pirmatskaņojuma jauktajam korim iestudējumu. Viņš bija arī mākslinieciskais vadītājs kopā ar Austrālijas komponisti/diriģenti Sandru Birzi, Kopkora koncertam, kas bija pirmā reize, kad no Latvijas kāds ir bijis oficiāli piesaistīts Kultūras dienu Noslēguma koncerta rīkošanā. 2018. gadā vīru koris Gaudeamus ar Cinkusu atgriezās Kultūras dienās, šoreiz – Adelaidē, piedaloties Kopkora koncertā, kā arī vēlāk sniedzot vieskoncertus Sidnejā un Melburnā.

Ivars Cinkuss nav bijis vienīgais diriģents no Latvijas, kurš palīdzējis nesenajā latviešu kora tradīcijas nostiprināšanā Austrālijā. Ints Teterovskis un Agita Ikauniece kopā ar jauniešu kori BALSIS ieradās pirmo reizi Austrālijā 2006. gadā uz AL51. Kultūras dienām Adelaidē, un 2010. gadā vadīja 150 Austrālijas latviešu dziedātājus, ieskaitot skolas bērnus AL53. Kultūras dienu Kopkora koncertā Melburnā. Kopš tā laika Ints vairākas reizes ir atgriezies Austrālijā, tostarp uz Kultūras dienām 2014. gadā un 3x3 Sidnejā 2015. gadā, 2020. gada sākumā ar kori BALSIS, lai ieskandinātu paredzētās Kultūras dienas Sidnejā tā gada beigās, kas tika atceltas uz vienu gadu sakarā ar Covid pandēmiju un 2021. gadā 37. Jaunatnes dienās Adelaidē.

Citi Latvijas diriģenti, kuri spēlējuši nozīmīgas lomas Austrālijas koru dzīvē, ir Jānis Ozols, kas 2017. gadā piedalījās Sidnejas Jaunatnes dienās ar savu jauniešu kori MASKA un Gints Ceplenieks, kurš 2017. gadā stājās Ivara vietā Austrālijas koristu lielajā kopmēģinājumā, gatavojoties 2018. gada Dziesmu svētkiem. Šomēnes Gints atgriezīsies uz starptautisko Latviskās izglītības konferenci, kura notiks Kultūras dienu ietvaros, bet 2024. gada janvārī dosies jau trešo reizi uz Annas Ziedares Vasaras Vidusskolu Adelaidē, lai strādātu ar mūsu jaunākiem dziedātājiem, iedvestu mīlestību uz koru dziesmu tradīciju.

Šajās Kultūras dienās Ivars Cinkuss piedalās, lai diriģētu Atklāšanas un Noslēguma koncertos, kā arī lai vadīt Sadziedāšanās vakaru. Kaut šoreiz no Latvijas neviesosies koris vai tautas deju kopa, piedalīsies vēl citi viesu mākslinieki, tostarp spilgtās TAUTUMEITAS, virtuozā koklētāja Laima Jansone un post-folk grupa JŌRA. Viesus varēs baudīt, kā Atklāšanas koncertā St Kildas pilsētas namā kopā ar vietējo mākslinieku klāstu, tā arī Kultūras dienu Noslēguma koncertā greznajā Melburnas Pilsētas namā, kurā programmas lielo daļu veidos mūsu pašu kuplais kopkoris un dejotāju ansambļi no visas Austrālijas. TAUTUMEITĀM būs arī savs solo koncerts, ko iesildīs JŌRA, bet Laima Jansone piedalīsies latviešu komponistu mūzikas koncertā KamerDzirksteles.

Austrālijā koru tradīcija ir ar siltumu un degsmi kopta no pašiem pirmajiem iebraukšanas gadiem Austrālijā un mūsu pateicība par šodienas koru ainavu pienākās visiem koru vadītājiem, diriģentiem, koristiem un atbalstītājiem, kuri ir bijuši iesaistīti šīs tradīcijas uzturēšanā 70 gadu garumā. Ļoti jānovērtē patreizējās koru saimes, it īpaši vadītājus, par simtiem stundu, kas tiek ieguldītas, gatavojot un novadot koru dzīvi – Sandrai un Robertam Birzēm, Edgaram Vegneram (jauktais koris Daina un vīru koris Veseris) un Karmenai Drēziņai (jaundibinātais jauniešu koris Ausma) Melburnā, Sandrai Dragūnai (Sidnejas koris Skanda) un Aijai Dragūnai (Sidnejas latviešu vīru koris), Lilitai Daenke un Matīsam Reinhardam (jauktais koris Dziesmu laiva), Matīsam Reinhardam un Inesei Lainei (Daugavas Vanagu vīru koris Daugava) Adelaidē un vislielākā pateicība arī visiem koristiem, administratoriem un citiem palīgiem par nesavtīgo atdevi. Beidzamo gadu pienesums no Latvijas diriģentiem un koristiem, ar kuriem ir bijiusi privilēģija kopā dziedāt kā Austrālijā, tā Dziesmu svētkos Latvijā, ir nenoliedzami stiprinājis mūsu koru tradīcijas uzturēšanu un izaugsmi.

Ar nepacietību gaidām atkal Austrālijā Ivaru Cinkusu un izcilos viesmāksliniekus. Ar nepacietību gaidām visus viesus, dalībniekus un atbalstītājus. Mūs sagaida brīnišķīga un bagātinoša kultūras nedēļa – kopā zem vienas saules!

Anita Andersone
Laikrakstam „Latvietis“

Biļetes uz AL59. Kultūras dienu pasākumiem var iegādāties, apmeklējot Kultūras dienu mājaslapu: alkd.org.au



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com