Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kultūras cēlāji – Latviešu Fonds jūs aicina!

Latviešu Fonds 2023. gada decembris

Laikraksts Latvietis Nr. 779, 2023. g. 29. dec.
Ilze Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuFonds

Latviešu Fonds

Laura Padega Zāmura saņem J. Bieriņa piemiņas balvu. No kreisās: Ilze Pētersone, Mārtiņš Hildebrants, Laura Padega Zamura. FOTO Latviešu fonds.

Latviešu fonda Jaunākā padome: Ādams Vilems (Willems), Ariāna Ūle un Kristīna Vītoliņa. FOTO Latviešu fonds.

Ieva Dekstere (Dexter), Elisa Freimane un Renāte Kenija (Kenney) Amerikas Latviešu apvienības 72. kongresā. FOTO Latviešu fonds.

Sanita Šūmane, Pēteris Blumbergs un Renāte Kenija (Kenney) Latviešu fonda laimīgajā stundā Rīgā. FOTO Latviešu fonds.

Muzeja „Latvieši pasaulē“ izstādes afiša ar Mariannu Auliciemu. FOTO Latviešu fonds.

Lasītāji, varbūt jūs ievērojat, ka Latviešu Fondinieki ir manāmi „šur, tur un visur kur“. Kur kultūra, tur Latviešu Fonds! Garezerā – GVV skolas doyenne Sandra Kronīte, LF padomdevēja; GVV vasarās rosās Mārtiņš Hildebrants, Rita Grendze, Diāna Kārkliņa un Vanda Dauksta. ALA Izglītības nozares Elisa Freimane ir padomdevēja Fondam, tāpat ALA kultūras nozares vadītāja Valda Grinberga. Ņudžersijas Latviešu skolas ilggadējā skolotāja un bijusī pārzine Jana Anča-Tetere nupat piebiedrojās LF darbam, bet no Portlandes – aktīvā un talantīgā Ieva Dexter. Trīs jaunieši, nesen izveidotā Jaunākajā padomē, pārstāv Fondu Rietumkrasta latviešu centros un organizācijās. Mūsu LF priekšnieci Renāti Kenney satiekam ALA kongresā Carmel, Losandželosas Latviešu namā, Bostonas Celtics spēlē vai uzņemot kori Kamēr, Baltijas filmu festivālā Ņujorkā, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, LaPa muzejā un pētniecības centrā, vai kopā ar sirsnīgo un viesmīlīgo Mārci Voldiņu, sveicot projektu veicējus un LF atbalstītājus laimīgajā stundā Rīgā.

Ar šo vārdu izlasi gribu ilustrēt – tie, kas rosās latvietības labā, dara daudz un dažādas lietas, pieder vairākās organizācijās un ir mūsu sabiedrības motors. Fondinieki mīl latviskumu, to izbauda un vērtē. Bet, Fondinieku pūlēm ir jēga tikai tad, ja ir kultūras cēlāji. Latviešu Fonds meklē un atbalsta tos, kas sargā un bagātina mūsu latviskumu! Nupat, 18. novembra aktā Ņujorkā, LF lietvedis Mārtiņš Hildebrants un es, Ilze Pētersone, pasniedzām bijušai Jonkeru skolas pārzinei, mūziķei un kordiriģentei Laurai Padegai Zamurai J. Bieriņa piemiņas balvu. Laura, pārsteigta un no aizkustinājuma nedaudz piesarkusi, pieņēma apbalvojumu un tūliņ aizsteidzās ievingrināt korinieku balsis nākošajam baznīcas Adventa koncertam. Un tas mums dara lielu prieku!

Tālāk, par J. Bieriņa fonda balvu, Latviešu Fonda darbību, 2023. gada gājumu un 2024. g. projektu konkursu stāsta LF lietvedis Mārtiņš Hildebrants.

Jau ilgus gadus LF pārvalda izdevuma Jaunā Gaita kādreizējā redaktora Jāņa Bieriņa piemiņas fondu, kas pastāv, lai veicinātu latviešu kultūras pastāvēšanu un veidošanos ārpus Latvijas. Gadskārtēja balva tiek piešķirta „kādam trimdas latviešu kultūras darbiniekam, trimdas latviešu kultūras organizācijai vai pasākumam par paveiktu darbu vai uzsāktu projektu latviešu valodas pētniecībā, žurnālistikā, mūzikā, literatūrā, teātra mākslā, jaunatnes audzināšanā vai tamlīdzīgi.“ Apsveicam Lauru vēlreiz!

Gada nogalē Latviešu Fondā (LF) darbi nenorimst – pilnā sparā norit ziemas ziedojumu akcija, kā arī tuvojas gadskārtējais konkurss, kas sākas uzreiz pēc gadumijas. Aicinām māksliniekus, pētniekus un citas radošas personas, pieteikties Latviešu Fonda atbalstam savu darbu vai projektu realizēšanai. Atbalsts tiek piešķirts konkursa kārtībā un dalās Lielo un Mazo projektu kategorijās. Lielo projektu balvas ir līdz $10 000 un mazo projektu balvas – līdz $2000. LF projektu pieteikumus (latviešu vai angļu valodā) pieņems no 2024. g. 1. janvāra līdz 15. februārim. Tuvāka informācija par konkursa noteikumiem un norises kārtību atrodama LF mājaslapā: www.latviesufonds.org.

2023. gada projektu konkursā LF atbalsts tika piešķirts trijiem t.s. „lielajiem projektiem“: zvejniecības kultūrvēsturiskā un kulinārā mantojum saglabāšanas projektam Dzīve pie jūras, latviešu tautasdziesmu karaoke un animācijas filmu izveides projektam Lasi, dziedi, mācies! (4. posms) un dokumentālai filmai Pēckara bērni. „Mazo“ projektu konkursā atbalsts tika piešķirts 13 projektiem, to vidū izstādei Uzvilkt Latviju: Latviešu tautastērps pasaulē (ko varēja apmeklēt Latvijas Dziesmu svētku laikā), Baltijas filmu festivāliem Ņujorkā un Bostonā, amatierteātru festivālam LAIPA, kas šogad notika Sanfrancisko, nodarbību ciklam Etnogrāfiskās zināšanas un prasmes modernai sabiedrībai, ko iespējams noskatīties ierakstā, un citiem. Ja vēlaties uzzināt vairāk, ieskatieties LF mājaslapā, kur regulāri publicējam atbalstīto projektu jaunumus.

LF šogad turpināja sadarbību ar Garezera vasaras vidusskolu, piedāvājot 3. un 4. klases audzēkņiem speckursu par LF darbu un izrādot LF atbalstītās filmas Janvāris un Māsas, kā arī fragmentus no trimdas latviešu mūzikas īsfilmu cikla Trimda dimd. Liels paldies šo filmu producentiem/režisoriem par iespēju izrādīt šīs filmas vidusskolniekiem: Gints Grūbe/Mistrus Media, režisors Viesturs Kairišs (Janvāris), Matīss Kaža, režisore Linda Olte (Māsas), un Māra Pelēce (Trimda dimd).

Bez nākamā projektu konkursa atklāšanas, LF janvārī arī rīkos nākamo virtuālo tikšanos Austras stunda. Šoreiz par pilnmetrāžas filmu Mātes piens. Sarunā piedalīsies filmas režisore Ināra Kolmane un grāmatas Mātes piens autore Nora Ikstena. Tuvāka informācija būs pieejama LF mājaslapā un sociālajos medijos.

Ar jūsu atbalstu, jo kultūras celšanai vajadzīgi gan darītāji, gan radītāji, gan devēji, Latviešu Fonds turpinās veicināt latviešu kultūru un izglītību. Aicinām iestāties Fondā kā dalībniekam vai atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu! Dosim – dzīvosim!

Ilze Petersone
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com