Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas Latviešu 59. Kultūras dienas (2)

Dievkalpojums

Laikraksts Latvietis Nr. 780, 2024. g. 6. janv.
Maruta Dēliņa-Tauriņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

Koklētājs Mičels Makmulens (Mitchell McMullen). Altāri mākslinieciski pušķoja Nora Žubecka un Aina Kučere. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Prāveste Helga Jansone un mācītājs Aldis Elberts. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Melburnas jauniešu koris „Ausma“. FOTO no Jāņa Roberta Dēliņa personīgā arhīva.

Šī gada 26. decembrī Holy Trinity anglikāņu baznīcā, Balaclava, Melburnā, notika AL59. Kultūras dienu dievkalpojums prāvestes Helgas Jansones vadībā, asistējot mācītājam Aldim Elbertam un ērģelniekam Voriks Dosons (Warrick Dawson).

Viegli vējainā rītā pēc nemierīgas vētrainas nakts saulīte mēģināja izlauzties caur mākoņiem, kad devāmies uz baznīcas ieeju, kur mūs laipni sagaidīja Austrālijas 59. Kultūras dienu rīcības komitejas priekšsēdis prof. Dr. Pēteris Dārziņš ar kundzi Suzanu (Susan) un komitejas locekli Sū Mičele (Sue Mitchell).

Prāveste Helga Jansone smaidīdama ienāca dievnamā kopā ar mācītāju Aldi Elbertu. Silta un sirsnīga noskaņa tika momentā radīta.

Baznīcas skaistie stikla logi un augstie griesti radīja svinīgu sajūtu, kurai mīlīgu siltumu piedeva adelaidieša Mičela Makmulena (Mitchell McMullen) kokles spēle. Šķiet, ka būtu bijis piemēroti redzēt šai brīdī Latvijas karogu blakus altārim.

Mācītāja no paša sākuma klātesošo uzmanību virzīja uz Kultūras dienu logo un tēmu Visi kopā zem vienas saules, uzsverot, ka mēs tiešām esam visi kopā zem vienas saules šajās Kultūras dienās.

Turpinot savu ievadu, un šos svētkus iešūpojot, prāveste novēlēja ar šo svinīgo dievkalpojumu ikkatram no mums samazināt savas ikdienas straujās gaitas un atskatīties uz paveikto, to kas vēl stāv priekšā un lūgt Dieva svētību.

Turpinot, prāveste Jansone atgādināja, ka katram no mums ir savs personīgais iemesls, kādēļ piedalāmies Kultūras dienas: varbūt esam komitejas locekļi, kuri cītīgi visu gadu ir strādājuši, lai šīs dienas mums visiem būtu neaizmirstamas un svētku sajūtu pilnas; varbūt esam dalībnieki, kuri cels priekšā mūsu latviešu kultūras, mākslas, politikas, izglītības un kulinārijas mākslas izcilākos un labi izvēlētos un sagatavotos sniegumus; varbūt paši, kā indivīdi esam dziļi iesaistījušies latviešu kultūrā, un šie svētki ved mūs atpakaļ atmiņās uz Latviju; varbūt esam šeit tādēļ, ka mūs saista latviešu kultūras bagātības un mums rūp tās nākotnes uzturēšana; varbūt esam šeit, jo atbalstām kādu no dalībniekiem, kuri piedalās un mēs vēlamies izrādīt viņiem savu atbalstu; varbūt esam šeit, lai satikt senus, mīļus un ilgi neredzētus draugus un apliecināt mūsu kopējās saites ar Latviju un tās kultūru. Šajā kontekstā prāveste lūdza visiem mums un svētku sarīkojumiem Dieva svētību.

Bija jauki redzēt atkal mūsu vidū Svētā Krusta draudzes ilggadējo ganu, mācītāju Aldi Elbertu, kurš papildināja dievkalpojumu ar Svēto rakstu lasījumiem.

Ņemot vērā, ka šis bija bilingvāls dievkalpojums, varam saprast, ka bija garīgas dziesmas latviešu un angļu valodās. Tomēr man šķiet, ka nevajadzēja vienu dziesmas pantu dziedāt vienā valodā – latviešu un otru – angļu, bet turpināt jau ievesto tradīciju dziedāt vienu dziesmu visu latviešu valodā un nākamo – angļu.

Dievkalpojumā piedalījās jaundibinātais Melburnas jauniešu koris Ausma. Tas atspoguļoja arī rosīgo, kuplo jauniešu piedalīšanos visos Kultūras dienu sarīkojumos. Mūsu kultūras nākotne ir nodrošināta ar tik talantīgu jaunu latviešu kopienu.

Sv.Krusta draudzes priekšnieks Pēteris Saulītis pateicās Holy Trinity baznīcas prāvestei Katrinei Votai (Kathryn Watt) par iespēju noturēt atkal vienu Kultūras dienu dievkalpojumu viņas skaistajā baznīcā, kas atrodas īsā gājienā no mūsu Latviešu nama.

Jāpateicās Jānim Kārkliņam par labi iestādītu skaņu sistēmu, kura deva dievlūdzējiem iespēju labi uztvert dievkalpojuma svinīgumu.

Ir noteikti jāizceļ grezni pušķotais altāris ar balto ziedu krāšņumu, kuru mākslinieciski bija veidojušas Nora Žubecka un Aina Kučere.

Iznākot no baznīcas mūs visus sveica saule, un pacilāti varējām doties uz Latviešu namu, lai piedalītos vizuālās mākslas izstādes atklāšanā.

Maruta Dēliņa-Tauriņa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com