Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ēterisks un pacilājošs

Atskats uz „KamerDzirksteles“ / „Chambersparks“ koncertu

Laikraksts Latvietis Nr. 781, 2024. g. 10. janv.
Brigita Ozoliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

Virtuozā koklētāja Laima Jansone un dejotāja Lija Andersone koncerta sākumā. FOTO Jānis Lešinskis.

Džordžina Lūisa (Georgina Lewis) (klavieres) un Sofija Kirsanova (vijole). FOTO Jānis Lešinskis.

Mūziķes: Karmena Drēziņa (flauta), Laima Jansone (kokle), Džordžina Lūisa (Georgina Lewis) (klavieres), Sofija Kirsanova (vijole), Lija Andersone (ar ziediem). FOTO Jānis Lešinskis.

Viens no izcilākajiem AL59.Kultūras dienu notikumiem bija KamerDzirksteles /Chambersparks koncerts, kas notika 28. decembrī Svētās Trīsvienības anglikāņu baznīcā, kas atrodas pāri ceļam no Melburnas Latviešu nama. Intīmā un sveču gaismā šī bija lieliska, piemērota vieta garīgi pacilājošam priekšnesumam, kas atgādināja Maksa Rihtera ēteriskās kompozīcijas.

Četras mūziķes – Laima Jansone no Latvijas ar kokli, Sofija Kirsanova ar vijoli, Karmena Drēziņa ar flautu un Džordžina Lūisa (Georgina Lewis) pie klavierēm – pārsteidza klausītājus, apvienojot tradicionālo latviešu mūziku ar mūsdienu improvizācijām, kas liecināja par Tuvo Austrumu un Indijas ietekmēm. Viņu priekšnesumus ar pārtraukumiem pavadīja Lijas Andersones klusās, graciozās deju kustības. Viņa bija ģērbusies vienkāršā lina auduma tērpā ar tradicionālu latviešu rakstu jostu.

Jau no koncerta atklāšanas brīža, kad Jansone lēnām virzījās pa eju, spēlējot kokli, bija skaidrs, ka šis būs neparasts piedzīvojums. Jansone ir šī mānīgi vienkāršā izskata, senlaicīgā stīgu instrumenta meistare un demonstrēja ievērojamo mūzikas skaņu klāstu, ko tas spēj radīt. Viņas valdzinošo sniegumu nemanāmi caurvija Sofijas Kirsanova vijoles solo, tad Drēziņa uz flautas, kam sekoja Lūisa pie klavierēm. Tātad, nevis dzirdēt vienu skaņdarbu pēc otras, koncerts bija nepārtraukts muzikāls ceļojums.

Šis ceļojums bija patiesi iedvesmojošs un emocionāli bagāts. Tas sākās ar mieru un prieku, kas ierosināja pielūgt sauli un dabu, pārgāja uz intensīvu drāmu, kas izraisīja traģēdiju un haosu, pēc tam pakāpeniski pārvērtās atpakaļ harmoniskā skaņdarbā, mūziķiem un dejotājai apvienojoties, lai radītu atjaunotas pamošanās un cerības sajūtu nākotnē. Fināls bija tik smeldzīgs un skaists, ka man acīs sariesās asaras.

AL59. KD programmas dārgakmens bija koncerts „KamerDzirksteles“ / „Chambersparks“, ko organizēja Anita Andersone ar skaņu inženieri Jāni Kārkliņu. Bija liels gods apmeklēt šo talantīgo mūsdienu latviešu mākslinieku koncertu.

Brigita Ozoliņa
Laikrakstam „Latvietis“
2023. gada janvāris



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com