Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas Latviešu 59. Kultūras dienas

Sadziedāšanās vakars

Laikraksts Latvietis Nr. 782, 2024. g. 17. janv.
Andris Švolmanis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

Publika dzied. FOTO Ojārs Greste.

Ivars Cinkuss vada dziesmu „Man cepurei trīs stūri“. FOTO Ojārs Greste.

Puiši dzied „Es izjāju prūšu zemi“. FOTO Ojārs Greste.

Melburnas Latviešu vīru koris „Veseris“ dzied „Apkal manu kumeliņu“. FOTO Ojārs Greste.

Sieviešu balsis no kora „Daina“ pievienojas piedziedājumam dziesmai  „Apkal manu kumeliņu“. FOTO Ojārs Greste.

Raitis Freimanis un Uldis Zīverts dzied „Tur es dzēru“. FOTO Ojārs Greste.

Skaistā Melburnas vasaras vakarā, AL59. Kultūras dienu publika meklēja, kur pakavēties, kur iztērēt sajūsmināto noskaņojumu pēc izcilā Tautumeitas koncerta St.Kildas pilsētas namā. Kur var būt labāk nekā sadziedāšanās vakarā Melburnas Latviešu nama Lielajā zālē! Skaista, īsa pastaiga no vienas ēkas uz otro tautai bija labs brīdis sagatavoties dziedāšanai.

Lielajā zālē ierodoties, viesi tika sagaidīti. Zāle pilna līdz malām, galdi uzklāti un gaumīgi izdekorēti, katrs stūrītis izmantots. Rīkotāji šim vakaram bija Jolanta Lārmane, kurai bija atbildība sastādīt vakara muzikālo programmu, un Melburnas latviešu koru dziedātāji – Andis un Linda Graudiņi, kuriem bija uzdots rūpēties par viesu labklājību, visus apsēdinot pie galdiem un paēdinot. Var teikt, ka bija izcila rīkošana! Muzikālai programmai bija liela variācija, kā arī varēja labi paēst un, protams, iedzert Kultūras dienu alus un vīnus.

Jolanta bija sastādījusi kādas sešdesmit dziesmas sadziedāšanas vakaram, par visām nav iespējami rakstīt. Pieminēšu dažus spožus brīžus vakara programmā. Latvijas kora diriģents, Ivars Cinkuss ar skaļu atbalstu no publikas novadīja Ai, jel manu vieglu prātu. Vietējie brašie jaunieši novadīja, nodziedāja un nodejoja Es izjāju prūšu zemi. Visu kora Veseris vīri gan ar balsi, gan ar muzikāliem pavadījumiem jautri novadīja vakarā vairākas dziesmas. It sevišķi publikai patika Ar vilciņu Rīgā braucu.

Ivars Cinkuss zāles vidū novadīja interesantu dziesmas spēli un dažiem, tā kā man, bija neiespējami izdziedāt Man cepure trīs stūriem kopā ar roku kustībām. Cerams, ka cilvēki bija nolikuši glāzes drošā vietā, pirms viņi iesāka šo dziesmu/rotaļu. Vietējie latviešu jauktā kora Daina dziedātāji Sandra Karlsberga un Uldis Zīverts skaisti nodziedāja duetu Sens ir tas stāsts.

Jauniešu grupa pārņēma muzicēšanu, un Aija Dragūna nodziedāja Kad man vairs nebūs sešpadsmit. Kaspars Švolmanis un Maija Dārziņa mīlīgi kopā izpildīja dziesmu Mūsu mīlestība, Kārla Jaudzema nodziedāja Nepasauc, nepasauc mani vēl un dziesma Dūdieviņš.

Vakara kulminācija bija, kad Tautumeitas mūsu vietējo muzikantu pavadījumā nodziedāja populāro Renāra Kaupera Mana dziesmu.

Protams, Sadziedāšanās vakara beigās obligāti ir jādzied Tā es tevi mīlēšu vairākās toņkārtās, līdz elpa galīgi pazūd. Ko vēl var teikt? Vakaram tomēr ir kaut kad jābeidzas. Publika būtu bijusi ar mieru palikt līdz rīta gaismai. Diemžēl pietrūka laika izdziedāt visas dziesmas no plānotā saraksta, bet sarīkojuma rīkotāji bija izveidojuši un noorganizējuši izcilu vakaru visām paaudzēm – varēja padziedāt, palustēsties, parunāties un pat padejot.

Labs ēdiens, dzēriens un laba kompānija. Ko vēl vairāk no dzīves var prasīt?

Andris Švolmanis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com