Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Mākslīgais intelekts

Laikraksts Latvietis Nr. 785, 2024. g. 7. febr.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

„Mākslīgais intelekts“ (angliski „Artificial Intelligence“) arvien biežāk parādās digitalizācijas mērķos Latvijā, kā arī dažviet jau praksē. Tas pataisīšot visādus procesus ātrākus un ērtākus; atbrīvošot darbiniekus citiem darbiem un vispār pārvērtīšot dzīvi labāku un gaišāku.

Tagad ir jau iespēja bezmaksas izmēģināt mākslīgo intelektu vairākās valodās. Pilnīgi kā sugas vārds ir kļuvis apzīmējums „gūglēt“ – izmantot Google meklētāju, lai gandrīz neaptverami plašā digitālā pasaulē atrast kādu konkrētu mājas lapu, kas sniedz ziņas par meklēto tematu. Lai konkurētu ar populāro sarunbotu (angliski „chatbot“) „ChatGPT“, Google attīstīja pati savu sarunbotu – „Bard“ (tulkojumā „bards“), un tagad var guglēt ar parasto Google un arī ar it kā gudrāku Google Bard. Lietošanai ir dažādi vecuma ierobežojumi, tāpēc jāveic bezmaksas reģistrācija.

Google Bard (kā arī ChatGPT) var izmantot ne tikai mājas lapu meklēšanai, bet arī jautājumu atbildēšanai, domrakstu sacerēšanai un vēl citiem mērķiem. Programma ir tiktālu attīstīta, ka tā dos izsmeļošas atbildes uz jautājumiem vairāk nekā 40 valodās, tostarp latviešu, lietuviešu un igauņu.

Google Bard ir patiešām iespaidīgs, un uz pirmo acu uzmetienu var likties, ka tagad varēsim ieviest šāda veida mākslīgo intelektu visādās jomās. Bet prasot pašam Bardam „Vai Bards ir vienmēr pareizs?“, saņemam atbildi: „Nē, Bards ne vienmēr ir pareizs. Es esmu liels valodas modelis, kas apmācīts ar milzīgu teksta un koda datu kopu. Es varu ģenerēt tekstu, tulkot valodas, rakstīt dažāda veida radošu saturu un informatīvi atbildēt uz jūsu jautājumiem. Tomēr es joprojām esmu izstrādes stadijā un varu pieļaut kļūdas.“ Tālāk Bards uzskaita dažus iemeslus, kāpēc tas var kļūdīties, un dod šādu padomu: „Šeit ir daži padomi, kā novērtēt Bard atbilžu pareizību: Pārbaudiet informāciju no citiem avotiem; Apsveriet Bard apmācības datu ierobežojumus; Izmantojiet veselo saprātu un kritisko domāšanu.“

Kā pats Google atzīst, sarunbotam var uznākt halucinācijas, un ļoti pārliecinoši stāstīt kaut ko, kas nav patiess. Tas var uzskaitīt vēres, kuras vai nu patiesībā neapstiprina sarunbota teikto, vai ir pat pilnīgi izdomātas. Kādā šķietami pareizā aprakstā var pa vidu parādīties, piemēram, pilnīgi nepareizs skaitlis.

Tātad, kas attiecas uz mākslīgo intelektu, atcerēsimies, ka tā ir tikai programma bez atbildības sajūtas vai sirdsapziņas, un izmantosim paša Barda padomu: „Izmantojiet veselo saprātu un kritisko domāšanu.“

GN
2024. g. 7. febr.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com