Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Elektropārvads starp Somiju un Igauniju bojāts

Latvijas elektroapgāde ir stabila un droša

Laikraksts Latvietis Nr. 785, 2024. g. 7. febr.
Baiba Jakobsone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
KEM

EstLink 2 darbības neplānots pārtraukums nav ietekmējis Latvijas elektroapgādi – Latvijas elektroapgāde ir stabila un droša

Piektdien, 26. janvārī, EstLink 2 elektroenerģijas pārvades tīkla posms starp Somiju un Igauniju tika bojāts, izmeklēšanas darbi turpinās. EstLink 2 elektroenerģijas pārvades savienojums starp Somiju un Igauniju piektdien ap pusnakti tika atslēgts no elektrotīkla. Somijas un Igaunijas pārvaldes sistēmas operatori Fingrid un Elering un citām iestādēm nekavējoties uzsāka apstākļu noskaidrošanu, tostarp bojājuma vietas noteikšanu.

Pamatojoties uz publisko informāciju, nav pamata uzskatīt, ka bojājums elektroenerģijas pārvades sistēmā varētu būt radies ārēju faktora dēļ. Saskaņā ar Igaunijas pārvades operatora svētdien minēto, EstLink 2 iespējamā bojājuma vieta atrodama Igaunijas pusē tuvu vietai, kur kabelis savienojas ar sauszemes tīklu. Šobrīd vēl turpinās precīzāka bojājuma noteikšanas vieta, pēc kuras konstatēšanas tiks uzsākti remontdarbi.

Elektroenerģijas pārvades posma bojājums nav apdraudējis elektroenerģijas sistēmas darbību Somijā, elektroenerģijas sistēma ir stabila, taču šī bojājuma rezultātā elektroenerģijas pārvades jauda starp Somiju un Igauniju ir samazināta par 650 MW.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis skaidro: Latvijā situācija energosistēmā ir stabila un elektroenerģijas piegāde nav traucēta starpsavienojuma EstLink 2 darbības neplānotā pārtraukuma dēļ. Latvijā ir pietiekamas ģenerējošās jaudas, lai nosegtu Latvijas patēriņu un eksportētu elektroenerģiju uz Igauniju un Lietuvu. Klimata un enerģētikas ministrija nedēļas nogalē kopā ar Igaunijas atbildīgo ministriju sekoja līdzi apstākļu izvērtēšanai, lai vajadzības gadījumā varētu operatīvi reaģēt. Esam uzdevuši Latvijas pārvades sistēmas operatoram Augstsprieguma tīkls un lielākajam Latvijas elektroenerģijas ražotājam Latvenergo izvērtēt plānotos remontdarbus, ņemot vērā situāciju ar EstLink 2. Situācija šobrīd nav jūtami ietekmējusi arī elektroenerģijas cenas Nord pool biržas Latvijas cenu apgabalā – elektroenerģijas cenas ir stabilas.

Sistēmu operatori turpina sazināties ar EstLink 2 jūras kabeļa ražotāju, lai precizētu kabeļa remonta darbu detaļas un grafiku. Svētdien, 28. janvārī, atjauninātā steidzamā tirgus paziņojuma (UMM) informācija liecina, ka EstLink 2 darbības atjaunošanas darbi norisināsies līdz februāra beigām. UMM ir redzams:
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&connections=FI-EE

Baiba Jakobsone
Klimata un enerģētikas ministrijas
Stratēģiskās koordinācijas departamenta direktores vietniece



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com