Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sava ceļa gājēja

Piešķirts doktora grāds

Laikraksts Latvietis Nr. 785, 2024. g. 7. febr.
Vija Sieriņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Laila Grosa, Daina Grosa, Arnis Gross, Toms Gross un Olivers Gross. FOTO no Dainas Grosas personīgā arhīva.

Šī gada 24. janvārī Saseksas (Sussex) Universitāte Anglijā piešķīra doktora grādu Globālo studiju fakultātē (School of Global Studies) Dainai Grosai par disertāciju par remigrējušo bērnu labsajūtu, pārceļoties uz Latviju sabiedriskā vidē.

Disertācijas nosaukums angliski: „The psychosocial wellbeing of the children of return migrants: the case of Latvia.“ Disertācijas rakstīšanai tika piešķirta AABS (Association for the Advancement of Baltic Studies) stipendija. Disertācijas secinājumi tika arī nosūtīti Latvijas valdībai kā politikas rekomendācijas.

Daina tagad strādā Latvijas Universitātē kā ievēlēta pētniece Filozofijas un socioloģijas institūtā. Šobrīd darbs rit pie 3 gadu gara projekta par imigrantu un bēgļu integrāciju Latvijā. Līdztekus Daina arī strādā pie tulkošanas un rediģēšanas darbiem gan valsts iestādēm, gan arī Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, Latvijas Universitātei u.c., kā arī individuāliem klientiem.

Daina ir dzimusi Sidnejā, Austrālijā un bērnībā ģimenē runāja tikai latviski. Angliski sāka mācīties, skolas gaitas sākot. Tai pašā laikā arī apmeklēja latviešu sestdienas skolu Sidnejā, Annas Ziedares Vasaras vidusskolu Adelaidē un piedalījās citās latviskās nodarbībās. Melburnā iepazinās ar savu dzīves draugu Arni, un viņu ģimenē ir pieauguši 3 latviski runājoši bērni.

1989. gadā pirmo reizi devās uz Latviju ar Austrālijas latviešu tūristu grupu, bet vēlāk atkārtoti ar savu vīru un ģimeni, arī ar bērniem, Latvijā uzturoties īsākus un garākus laika posmus. Rezultātā vecākais dēls Toms ir beidzis Latvijas Universitāti ar bakalaura grādu vides zinībās, un jaunākais –  Olivers vidusskolu Rīgā ar izcilību; meita Laila – beigusi universitāti Melburnā un patlaban strādā savā profesijā Latvijā.

Varētu teikt, ka neatlaidīgs darbs nes saldus augļus.

Vija Sieriņa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com