Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Annas Ziedares Vasaras vidusskolas 49. mācību gads

Interesanti vērot skolēnu vispārējo interesi par latvietību

Laikraksts Latvietis Nr. 787, 2024. g. 21. febr.
Iveta Laine -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
VV2015

Annas Ziedares Vasaras vidusskolas izlaidums. Centrā Iveta Laine un Gints Ceplinieks. FOTO Pēteris Strazds.

Annas Ziedares Vasaras vidusskolas izlaidumā. FOTO Pēteris Strazds.

20. janvārī, ar Annas Ziedares Vasaras vidusskolas (AZVV) izlaiduma koncertu Mana dziesma pāri skan, noslēdzās 49. vidusskolas mācību gads. Mūsu skolēniem bija iespēja smelties latviskās zināšanas no mums visiem iemīļotajiem Latvijas profesionāliem skolotājiem: Samantas Kavrusas-Vecmanes, Guntas Kļavas, Daces Anstrates un Daces Konopeckas, tai skaitā profesionāla koru vadītāja, diriģenta Ginta Ceplenieka. Tas vienmēr ne tikai paceļ skolēnu zināšanu līmeni, bet arī dod tiešu saiti ar Latviju. Lietotie mācību materiāli un metodika tika saistīti tieši ar to, kas ir aktuāli gan Latvijā, gan Austrālijā, lai dotu visiem iespēju plašāk papildināt savas latviskās zināšanas. Arī mūsu pašu skolotāji, kā jau katru gadu, cītīgi piestrādāja, lai skolēniem tiktu pasniegti visi paredzētie mācību priekšmeti.

Bija jauki redzēt, kā skolēni skolas gaitā sadraudzējās, gūst drosmi izteikties vairāk un vairāk latviski, dziedāt drošāk un dejot mazliet staltāk.

Interesanti arī katru gadu vērot skolēnu vispārējo interesi par latvietību. Šogad daudz runājām par to, kas tad īsti ir „īsts“ latvietis un nācām pie slēdziena, ka ir tik daudz aspektu, kuri nosaka mūsu latvietību. Runājām gan par mūsu gēnos likto latvietību, mūsu interesi par dabu, valodu, mūsu tautas un ģimenes latvisko vēsturi. Par to, kas mums garšo, un par latviešu dziesmām, kuras dziedot un dzirdot mēs jūtam sirdsprieku. Uzsvērām, ka valoda ir tautas vienojošais spēks, jo tā ir svarīga daļa no identitātes. Caur valodu nododam mūsu tautas uzkrāto gudrību, tradīcijas un stāstus no paaudzes uz paaudzi. Līdz ar to mūsu skolai ir tik ļoti svarīga loma visas Austrālijas latviešu nākotnes uzturēšanā.

Mūs apmeklēja arī interesanti viesi. Vispirms AZVV viesojās Latvijas republikas prezidents Egīls Levita kungs, kurš runāja par patriotismu. Runājām gan par spontānu patriotismu, kurš ir tikai jūtams īpašos brīžos, kā piemēram, esot Dziesmu svētku koncertā Latvijā, kā arī par patriotismu, kurš izpaužas, kad stāstam mūsu draugiem par mūsu vārda un uzvārda izcelsmi. Bija arī dziļāka saruna par to, vai latvieši, kuri dzīvo ārpus Latvijas, vajadzības brīdī dosies fiziski aizstāvēt Latviju. Daudz, par ko mūsu skolēniem pārdomāt.

Mūs arī iepriecināja grupa Jore. Kopā pavadījām vakaru, dziedot un arī dancojot latviskas dejas.

Laiks vidusskolā ir tik intensīvs! Katru dienu mācāmies, dejojam tautas dejas, dziedam korī, tad mūsu grupu nodarbības, kurās daži spēlē instrumentus, daži veido mākslas darbus, daži sporto, daži pat cep latviskus gardumus, un, protams, dodamies uz jūrmalu, un vakarā visas latviskās vakara nodarbības. Tā katru dienu! Šogad pat devāmies izbraukumā uz Victor Harbor, kur mūs līdz pat ādai izmērcēja lietus, bet tas jau pats par sevi bija piedzīvojums. Bija arī viesu diena, jo šogad bija īpaši liela pirmā klase. Tajā mācījās 18 skolēni. Notika arī jauks vakara Dievkalpojums mūsu skaistajā Dzintaru baznīcā, kas ir brīvā dabā. Tas deva saiti ar dabu un miera sajūtu.

Un tad nemanot pienāca izlaiduma diena. Skolēni ar lepnumu saņēma savas liecības, varējām baudīt viņu teātra māku, ar prieku dejotās tautas dejas un no sirds dziedātās dziesmas un spēlētos instrumentus. Koncerta kulminācijā, pēdējā dziesmā Skaista mana tēvu zeme kokles solo mums spēlēja māksliniece no Latvijas Laima Jansone.

Cik jauki bija redzēt visus vecākus, vecvecākus, draugus, radus un mūsu atbalstītājus un labvēļus skatītāju rindās. Liels paldies visiem, kuri nesavtīgi atbalsta mūsu skolu, tai skaitā Dzintaru valdei, kura šogad īpaši atbalstīja mūsu AZVV skolotājus un visus palīgus. To ļoti novērtējam. Pateicamies arī Latviešu valodas aģentūras 2024. gada Annas Ziedares vasaras vidusskolas atbalstam no Izglītības un Zinātnes ministrijas budžeta programmas Valsta valodas politika un pārvalde.

Nākamgad AZVV atzīmēs savu 50 darba gadu. Tas ir svarīgs sasniegums Austrālijas latviešu sabiedrības vēsture. Ceram, ka varēsim atzīmēt šo nozīmīgo jubileju ar īpašu AZVV balli. Par to tuvāk ziņosim gada gaitā.

Iveta Laine,
AZVV vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com