Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


AL59.KD Latviešu Austrālijas filmu festivāls (LAFF)

Kopā ar kabarē

Laikraksts Latvietis Nr. 787, 2024. g. 21. febr.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

LAFF sarkanais paklājs. Centrā LAFF vakara vadītāji Ēriks Stepaņuks un Lūkas Elberts. Ojāra Grestes foto montāža. FOTO no Lūka Elberta personīgā arhīva.

Mārtiņš Kvins (Martin Quinn). Filma „Kopt“. FOTO Kadrs no video.

Lārs Sveilis un Ēriks Rolavs. Filma „Dzimis Latvietis“. FOTO Kadrs no video.

Evelīna Nestecka. Filma „Kopā Saulgriežos“. FOTO Kadrs no video.

Kalvis Švolmanis. Filma „Veikals“. FOTO Kadrs no video.

Pēteris Aleksejevs. Filma „Divas“. FOTO Kadrs no video.

Marika Mekjū (McCue). Filma „Visi kopā“. FOTO Kadrs no video.

Raitis Freimanis. Filma „Koncerts „Tīrums““. FOTO Kadrs no video.

Selena Senbergs. Filma „Mana Tēvzeme“. FOTO Kadrs no video.

Kalvis Jaunalksnis. Filma „Together in the Moment“. FOTO Kadrs no video.

Ojārs Greste. Filma „Vasaras sonāte“. FOTO Kadrs no video.

Ojārs Greste. Filma „Kopība. Pētera Nameji“. FOTO Kadrs no video.

Ojārs Greste. Filma „Mūžu Mūžos“. FOTO Kadrs no video.

LAFF vakara vadītāji Ēriks Stepaņuks un Lūkas Elberts. FOTO Kadrs no video.

Šī bija ceturtā reize, kad Kultūras dienu ietvaros notika īsfilmu konkurss (pirmā reize bija 2014. gadā Sidnejā, ko organizēja šī raksta autors). Tas atspoguļo, ka šajās dienās filma ir ļoti svarīga komunikācijas mēdija, un filmas var safilmēt un montēt ikviens, kam ir moderns mobilais telefons.

Īsfilmu izrāde notika 2023. gada 29. decembrī, Melburnas Latviešu nama Lielajā zālē. Pēc izrādes sekoja kabarē vakars. LAFF organizētāji Lūkas Elberts un Nora Andersone aicināja publikai ierasties uz filmu izrādi saģērbtiem tā, kā būtu piemēroti Holivudas Oskaru apbalvošanas pasākumā. Kā jau pienākas Oskaru vakarā, ienākot zālē klātesošie staigāja pa „sarkano paklāju“ un tika nofotografēti pie speciālas LAFF foto sienas. Zāle arī bija izdekorēta atbilstoši Oskara tēmai.

Konkursa noteikumi pieprasīja filmas par tēmu Kopā, kas ir ne ilgāka par 6 minūtēm. Konkursā piedalījās 10 filmētāji ar 12 filmām. Pirmo vietu ar $700 godalgu ieguva Mārtiņš Kvins ar savu filmu Kopt. Filma rādīja cilvēku, kopjot sava tēva drauga kapu. Kopšanas procesā dzirdam dažus faktus par mirušo Kārli Kūlēnu, kas ir bijis namdaris ar „stiprām, labām rokām“, reiz būvējis spēļu mašīnu kopējam, dziedājis korī ar „brīnišķīgu tenora balsi“. No stāsta uzzinām, ka kopējam ir bijusi tuva draudzība ar mirušā trijiem dēliem, kuri visi izklīduši citās pasaules malās. Stāsts liek saprast, ka kopējs kopj kapu ar cieņu pret mirušo. Bet ejot projām, kopējs par mirušo pārsteidzoši izsakās – „lielāku sūdu neesmu sastapis“. Šāds izteiciens laikam patika konkursa nelatviešu izvērtētājiem, jo Austrālijas angļu valodā var izteikt rupjības un apvainojumus ar mīlestību, kas dod tiem citas nianses. Filma bija labi uzfilmēta un samontēta, bet man un citiem, kuriem latviešu valoda ir tuva, šis beigu pagrieziens nebija nemaz saprotams.

Otro vietu ($350 godalga) ieguva Lārs Sveilis un Ēriks Rolavs ar filmu Dzimis Latvietis, kurā intervējot trīs paaudzes Austrālijas latviešus, tiek iztirzāta doma, ko nozīmē būt latvietim.

Trešo vieta ieguva Evelinā Nestecka ar filmu Kopā Saulgriežos, kura dokumentāla stilā izpēta kopības tēmu caur latviešu vasaras saulgriežu tradīcijām.

Visas pārējās 9 filmas katra savā veidā izpētīja Kopā tēmu. Kalvis Švolmanis ar animācijas filmu Veikals asprātīgi parādīja to, kā kopsumma pērkot paku kārumus.

Pēteris Aleksējevs arī piedalījās ar animācijas filma, kura ar ļoti detalizētu fonu rādīja, kā divas draudzenes/radinieces pavada laiku kopā mājās.

Marikas Mekjū (McCue) filma rādīja, kā viņas ģimene kopā darbojas ikdienā. Filma ir labs piemērs, ka var šādu filmu veikt, izmantojot tikai mobilo telefonu. Tikai bija žēl, ka filma uzņemta vertikālā (portrait) formatā un ne horizontālā (landscape) formātā, kurā var izmantot visu filmas ekrānu.

Raita Freimaņa filma rādīja trīs dienas jaunajā Rīgas Dziesmu svētku estrādē Mežaparkā, gatavojoties un dziedot koru lielkoncertā Tīrums. Filma izsauca lielus aplausus, jo daudzi filmas skatītāji bija piedalījušies šajā koncertā kā dziedātāji, vai kā skatītāji.

Selēnas Senbergas filma Mana Tēvzeme rāda viņas vecmammas atmiņu stāstus par Latviju. Filma rāda, cik svarīgas var būt attiecības starp vecmāti un mazmeitu, un kā šī draudzība rada atmiņas, kuras paliek uz mūžu.

Ļoti interesanta kopā tēmas interpretācija bija Kalvim Jaunalksnim viņa filmā Kopā mirklī. Filmā rādītās strauta sarunāšanās un jūras viļņu šalkošana spēj nomierināt prātu, ievest mūs meditatīvā stāvoklī un pievērst uzmanību pašreizējam mirklim.

Ojārs Greste piedalījās ar trim filmām. Pirmajā – Vasaras sonāte redzējām, ka kara posts pastāv kopā ar cerību mieram, ko izraisa mūzika (šajā gadījumā Pētera Vaska kompozīcija Vasaras sonāte vijolnieces Sofijas Kirsanovas izpildījumā). Otra filma rādīja mana drauga Pētera Heimaņa stastu par viņa Nameja gredzenu kolekciju, un kā šis vispazīstamākais latviešu gredzens var savēst latviešus kopā. Trešā filma – Mūžu mūžos ir par Dziesmu svētku tēmu un savij šo Imanta Kalniņa dziesmas mēģinājumu Melburnas latviešu jauktā kora DAINA izpildījumā ar dziesmu Tīrums lielkoncertā 2023. gada Dziesmu svētkos Latvijā. Esmu gandarīts, ka mana filma saņēma visskaļākos aplausus, jo daudzi no klātesošajiem piedalījās gan filmētā kora mēģinājumā, gan arī Tīrums koncertā Latvijā

Katram apbalvotājam filmētājam piešķīra LAFFs sertifikāti un divas brīvas biļetes uz Lido kino. Pirmās vietas uzvarētājs arī saņēma Zelta zīlītes trofeju. Godalgas naudu ziedoja Austrālijas Latviešu mākslinieku apvienība (ALMA).

Filmu izrādes raiti un ar humoru vadīja Lūkas Elberts un Ēriks Stepaņuks. Pirms viņi parādījās uz skatuves, redzējām abus kā aktierus Lūkas Elberta īsfilmā, kas asprātīgi atsaucās uz dažādiem filmu žanriem – komēdiju, drāmu, mistēriju... utt. No visām LAFF vakara filmām, manuprāt, šī bija visinteresantākā par kopā tēmu, bet protams, kā organizētājs, Lūkas pats nevarēja piedalīties konkursā.

Visiem filmētājiem tika lūgta īsa biogrāfija un arī īss apraksts par filmu. Žēl, ka šī informācija nekur neparādījās LAFF izrādes vakarā, jo tas būtu palīdzējis skatītājiem labāk izvērtēt filmas.

Vakars noslēdzās ar vairākiem muzikāliem priekšnesumiem kabarē stilā, piedaloties Edmundam Eimanim, Aijai Dragūnai, Kasparam Švolmanim, Maijai Drēziņai, Karmen Drēziņai, Ronanam Lārmanim, Ērikam Stepaņukam un Andrejam Cīrulim. Kabarē vakara mūziku organizēja Aija Dragūna un Kaspars Švolmanis.

Paldies Lūkas Elbertam un Norai Andersonei, ka uzņēmāties rīkot īsfilmu konkursu un kabarē vakaru.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com