Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Laimas“ mākslinieki

Adelaides latviešu mākslas grupas izstāde

Laikraksts Latvietis Nr. 787, 2024. g. 21. febr.
Marija Perejma -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Maija Tomane. „Gailis“. FOTO Marija Perejma.

Inta Skābe. „Samī“. FOTO Marija Perejma.

Tekstila darbi – lakati –  Zinta Zvaigzne. Priekšplānā saules tīkli un kristāli – Selga Orčarda. FOTO Marija Perejma.

Jaukā, vasarīgā 11. februāra svētdienas pēcpusdienā stūrēju lejā pa kalnu uz ostas pilsētu. Novietojot mašīnu, cilpoju pa galveno ielu, pienākot pie informācijas centra. No kroga iepretim skanēja dzīvā mūzika, un zem verandas uz krēsliņiem ap galdiem ļaudis sēdēja atpūtas pozās. Ielas galā bija redzams ūdens, laivas un sarkanbalta bāka. Biju par tālu, lai manītu kādu delfīnu, kas bieži graciozā stilā peld garām. Ostas pilsētas sauklis ir – satikšanās vieta. To var izjust un redzēt, kur jūras ūdeņi satiekas ar zemi, kur cilvēki satiekas kafejnīcās vai krogus verandās un kur māksla un mūzika satiekas ar ikdienu.

Iegriežoties informācijas centrā pa kreisi, apmeklēju tās mākslas galeriju, kur pirmo reizi Adelaides latviešu mākslas grupa, senioru grupas Laimas pazarē, izstādīja savus darbus. Adelaidē februāris un marts ir mākslas mēneši. Liela daļa no sarīkojumiem vai izrādēm atrodas zem Nomales festivāla jumta (Adelaide Fringe), kas ir viens no lielākiem pasaulē, un kura programmā šogad ieskaitīta arī latviešu mākslas izstāde.

Divās telpās baudīju 62 darbus no 14 mākslas mācekļiem un vadītājas. Katram sava pieeja, iecienītas tēmas un stils.

Laimas mākslas grupu vada Sandra Lange, kas ir latviešu izcelsmes. Viņa divas reizes mēnesī otrdienas rītos satiekas Adelaides Latviešu biedrības (ALB) telpās.

Mākslas grupu dibināja 2022.g., un tā ir pieaugusi ar apmēram 25 tautiešiem; gan visi nav seniori. Divstundu sesijā Sandra iepazīstina ar dažādām tehnikām, un katrs izvēlās lauku, kurā vēlas strādāt. Tehnikas ieskaita – akvareļa krāsas, pasteļa krītiņi, ogle, akrils, zīdu diega darbi, ķeramika, tekstīli, skulptūra u.c.

Izstādē redzēju kluso dabu un vairākus darbus ar jūras vai ūdens skatiem. Daži darbi bija efektīgi izveidoti, lietojot jauktu tehniku. Vilnas darinātie tekstīli bija ar interesantiem Austrālijas augiem – eikaliptu lapām un puķēm. Keramika bija gaiša un pievilcīga, saules tīklos kristāla attēlos atspoguļojās gaisma un abstraktie darbi kuplināja kopīgo skatu. Audeklu pasniegums rādīja radošas domas īstenošanu ar teicamiem panākumiem.

Izstāde bija gaumīgi iekārtota, un darbi atšķirīgi. Jauki redzēt, ka daži bija jau pārdoti. Gan pie sienas bija autora vārds un darbu nosaukami, bet vienā vietā sienas daļa bija tukša, gan darinātāja informācijas zīmogs bija palicis neaiztikts. Izrādās tas tādēļ, ka kāds tūrists iebraucis no jūras un vēlējies gleznu iegādāties, bet līdz izstādes beigām nevarējis palikt un palūdzis to noņemt no sienas. Ar mākslinieka atļauju viņš atstājis telpas ar gleznu padusē.

Mākslas darbi parāda sabiedrības līdz šim kluso un kopīgo talantu, un daži pārsteidza ar savām kompozīcijām, košām krāsām un izveidojumu. Izstāde sniedza vasarīgu izjūtu, kur pārsvarā krāsa atspoguļoja ūdeņus un to apkārtni. Priecēja gaišuma nojauta un profesionālā pieeja.

Izstādi var baudīt līdz 29. februārim Pt. Adelaide informācijas centrā, kas atvērts katru dienu no plkst. 10.00.

Marija Perejma
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com