Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Totalitārisma upuru memoriāls Briselē

Tiks veidots vietā, kas atrodas tuvu Eiropas Vēstures namam

Laikraksts Latvietis Nr. 788, 2024. g. 28. febr.
Elīna Bīviņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sandra Kalniete.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete trešdien, 21. februārī, pārstāvēja parlamentu sarunās ar Briseles pašvaldību par Totalitārisma upuru memoriāla izveidi Briselē. Šī bija pirmā augsta līmeņa sanāksme, kurā piedalījās visas iesaistītās puses, kuru ziņā ir lēmumu pieņemšana par memoriāla projekta raitu virzību, tai skaitā Briseles komisariāts sadarbībai ar ES un starptautiskajām institūcijām, Briseles pilsētplānošanas, tūrisma un mobilitātes departamenti, kā arī Briseles pilsētas mēra biroja pārstāvji.

Totalitārisma upuru memoriāla izbūvei nolūkoti divi Briseles laukumi, kas atrodas vai nu tieši līdzās Eiropas Vēstures namam vai arī cieši tā tuvumā, veidojot vienotu plašāku kvartālu vēstures izziņai.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcija: „Kopš 2004. gada, kad Latvija un pārejās valstis, kas tika turētas Dzelzs priekškara padomju pusē, iestājās Eiropas Savienībā, vēsturiskā taisnīguma atjaunošana ir bijis process, kuram mēs, Eiropas Parlamenta vēstures grupas dalībnieki, esam strādājuši. Viens no panākumiem ir 2017. gadā atklātais Eiropas vēstures nams, kurā Hitlera un Staļina totalitārie režīmi tiek vērtēti kā vienlīdz noziedzīgi. Nākamais solis ir Briselē – ES institūciju pilsētā – izveidot memoriālu komunisma upuriem. Šīs nedēļas sanāksme, kurā esam vienojušies turpmākajā projekta gaitā vērtēt divas iespējamās memoriāla atrašanās vietas, dod cerību, ka tuvākajos gados memoriāls tiks uzbūvēts. Ir liels gandarījums, ka ir izveidojies konstruktīvs dialogs ar Briseles pašvaldību.“

Projekta īstenošanā iesaistītie ir vienisprātis, ka izvēlētajai vietai jābūt ērti sasniedzamai Briseles, tajā skaitā Eiropas Parlamenta viesiem, būtiski, lai celtniecības darbi varētu notikt bez liekām tehniskām grūtībām saistībā ar pilsētas pazemes komunikāciju infrastruktūru un tos varētu uzsākt pēc iespējas ātrāk. Tuvākajos mēnešos tiks veikta padziļināta izvēlēto vietu analīze, lai izvērtētu tehniskās iespējas un drošības aspektus.

Sandra Kalniete sanāksmē uzsvēra, ka projekta virzībā ir svarīgi ievērot visas nepieciešamās formalitātes, bet vienlaikus ir jāvirzās raiti, lai nākamā Eiropas Parlamenta sasaukuma laikā varētu uzsākt celtniecības darbus.

„2023. gadā Totalitārisma upuru memoriāla arhitektūras konkursā uzvarējusī arhitekta Tszwai So ideja ir iespaidīga – līdzīgi kā Vēstures taktīla Rīgā pie Okupācijas muzeja, kurā ar dokumentālu precizitāti metālā pārcelti izsūtītās Mērijas Stakles kabatlakatiņā izšūtie Gulagā ieslodzīto sieviešu paraksti, tā Tszwai So ir iecerējis dot vārdu komunistiskā režīma represētajiem, dokumentāli reproducējot laukuma klājumā viņu rakstītās vēstules tuviniekiem. Ar pazemīgu cieņu viņš atdod balsi miljoniem cilvēku, kuri mūs uzrunās dažādās valodās no pagātnes, norāda deputāte Sandra Kalniete.

Memoriāla izveidi Briselē virza nevalstiskā organizācija Memory and Conscience Platform, kas strādā ciešā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. EP Vēstures grupa Memoriālu vienbalsīgi atbalsta un ir apņēmusies palīdzēt to īstenot arī praktiski – ne tikai sadarbojoties ar Briseles reģiona un pilsētas amatpersonām, bet arī palīdzot piesaistīt finansējumu, kas jāparedz no ES līdzekļiem.

* * *

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999. gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskajā grupā strādā 178 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Nevalstiskās organizācijas VoteWatch Europe reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

Elīna Bīviņa,
Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes palīdze



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com