Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Morzes ābece un nauda peldu dvielī

Muzeja „Latvieši pasaulē“ saime pateicas ziedotājiem

Laikraksts Latvietis Nr. 788, 2024. g. 28. febr.
Sarma Muižniece Liepiņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs-2v

Morzes ābece un nauda peldu dvielī. FOTO no Sarmas Muižnieces Liepiņas arhīva.

Puiši no Rēgensburgas DP nometnes 1948.–1949. gadā skautu nometnes laikā. No kreisās: Raņķis, nezināms, Sarkangalvis (tupus), T. Zāgerts, K. Langenfelds. Foto no muzeja „Latvieši pasaulē“ krājuma. Ivara Pāruma dāvinājums.

Tērvetes bērnu nometnes plostotāji Sarkanajā upē, Kvebekas provincē Kanādā (Rouge River, Quebec) 1980. gados. Foto no muzeja „Latvieši pasaulē“ krājuma. Ingrīdas Mazutis dāvinājums.

Vienreizēja dāvana ir kādā latviešu sabiedriskajā namā pieiet pie grāmatu „izmaiņas plaukta“, izmeklēt un atvērt apputējušu sējumu un atrast rūpīgi starp lappusēm ielocītu, noslēpumainu, rokrakstā pierakstītu nodzeltējušu zīmīti skaidrā latviešu valodā: „Nauda peldu dvielī.“ Tūliņ jādomā – tiešām, bet kurā no simtiem tūkstošu ārpus Latvijas latviešu atvašu peldu dvieļiem? Kur? Kad? Cik? Un vai tie būs Latvijas brīvvalsts laika lati? Vai cara laika sīka, plāni nodilusi zelta monēta, taupīta un līdzi vesta bēgļu gaitās, uz austrumiem, dienvidiem, rietumiem, beidzot tālajiem ziemeļiem, kur nevajag vairs peldu dvieli, bet varbūt zelts vēl noder? Vai varbūt šai peldu dvielī ir ietīti Argentīnas, Čīles vai Meksikas peso, Vācijas markas, Skandināvu zemju kronas, Anglijas mārciņas, Kanādas, ASV vai Austrālijas dolāri?

Līdzīgi tiku ierauta iztēles virpulī, kad pagājušā gada vidū starp šķirošanai nodotajām trimdas DP laika teātra programmām atradu divas maza rūtiņpapīra blociņa lappuses. Uz tām vēl salasāmā melnā tintē, ar roku bija izburtota „MORZE“ – Morzes ābece: visi burti un cipari līdz desmit ar attiecīgajām svītriņām un punktiņiem. Pēc pamata patskaņiem un līdzskaņiem bija pierakstīts U un O ar umlautiem. Vai morzes ābece ir kaut kas, ko mācīja Latvijas pirmās brīvvalsts laikā skolās? Vai varbūt šim ābeces pierakstītājam kods likās vajadzīgs tikai Otrā pasaules kara un pēckara apstākļos? Un kamdēļ? Izkļūt no ielenkuma? Spiegot? Sarakstīties? Ar ko? Sūtīt ziņas starp Eiropas ciemu vilcienu stacijām? Sazināties ar māsu pāri okeānam vai ar tēvu, palikušu aiz nesen nokritušā dzelzs priekškara? Kā īsti izskatījās tehnika, no kuras sūtīja Morzes kodu un kas bija vajadzīgs, lai ziņas saņemtu? Vai Morzes ābeces zināšana bija noderīga koda pierakstītājam, ierodoties un uzsākot darbu jaunā zemē un vidē? Vai Morzes ābeces zināšanas ir noderīgas šodien?

„Atradu.“ „Apbrīnoju.“ „Iemantoju.“ „Nesaprotu.“ Kas atrodas jūsu krāšņajos peldu dvieļos ietīts, kas izteikts vecvecāku vēstulēs vai dienasgrāmatās, neizprotamās, gluži kā morzes kodā rakstītajās? Muzeja Latvieši pasaulē saimei pirmā sazināšanās par kādu intriģējošu priekšmetu bieži sākas ar jautājumiem. Abpusējiem. Pierakstām ne tikai zināmus faktus, bet arī ģimenes nostāstus, teorijas, pat aizraujošas un gandrīz neticamas fabulas. Dažreiz vērtīgus faktu labojumus un papildinājumus uzzinām pēc tam, kad priekšmetu izstādām, vai kamēr muzeja vakara sarunās mūsu Berga bazāra omulīgajās telpās vai Facebook live sanākšanās runājam par tematu, saistītu ar priekšmeta laikmetu. Tāpat kā katrs naudas ziedojums papildina muzeja kasi, lai varam rīkot izstādes, lekciju un sarunu ciklus, izglītojošas programmas, tā katrs jums zināms personas vārds, ko varam pierakstīt kādai fotogrāfijai, katrs sīkums par kādu artifaktu, par kādu latviešu rīkotu notikumu ārpus Latvijas vairo muzeja un pētniecības centra Latvieši pasaulē krājuma 28 000 fizisko un digitālo izceļošanas liecību vēsturisko vērtību. Jau 17 gadus priecājamies par visa veida atsaucību, par mīklu un kodu kopīgo risināšanu, par latviešu kultūrvēstures mantojuma paplašināšanu un atbalstīšanu.

Lai uzzinātu vairāk par to, ko katru mēnesi piedāvājam, lūdzu ieskatieties mūsu mājas lapā www.lapamuzejs.lv, vai atsūtiet savu e-pasta adresi info@lapamuzejs.lv, lai varam jums piesūtīt muzeja vēstkopas un ziņojumus par pasākumiem, izstādēm un izglītības programmām dažādiem vecumiem.

* * *

Ar lielu pateicību paziņojam, ka 2023. gada ziedošanas akcija ir noslēgusies ar lieliskiem rezultātiem, jo kopš 2022. gada akcijas beigām muzejam saziedoti $54 000 USD jeb €49 600, tostarp $5700 jeb €5200 – muzeja nākotnes mājvietas fondam. No sirds pateicamies visiem ziedotājiem, kas mūs dāsni atbalstījuši no 2023. gada 20. janvāra līdz š.g. 20. janvārim!

Muzeja darbības turpināšanai ziedojuši:

Aija Ingrīda Abene, Gunta Aizpure, Līga & Mārtiņš Aldiņi, Amerikas Latviešu mākslinieku apvienība (izstādei par J. Šternberga grafisko darbnīcu Fišbachas DP nometnē), Amerikas Latviešu Palīdzības Fonds, George and Velta Anast Charitable Fund, Silvija Andernovica, Māra Apele Blūmiņa, Dace & Gundars Aperāni, Maija un Andris Auliciemi, Inese Auziņa-Smith, Ivars Avots, Valdis Bērziņš, Ilga Anita Bērzkalna, Māra Bērztīss, Juris Bļodnieks, Uldis Bluķis, Baiba Bredovskis, Viktors Brenners, Māra Maija Celle, Rasma Cipulis, Astra Audra Dāboliņa, Daugavas Vanagu Kanādas Valde Kanādā, Dzidra & Neil Daykin, Laima Dimiševska, Uldis Dimiševskis, Nīls Ebdens, Iveta Eilands, Inese & Uldis Erdmaņi, Jānis Frišvalds, Bruce Graf, Jānis Grāmatiņš, Arturs Grava, Iveta Grīnbuša, Daina Grosa un Vija Sieriņa, Ieva Hartwell, Sibilla Hershey, Maija V. Hinkle, Astra Holmes, Vilis Inde & Tom Jacobs, Zinta Jansone, Māra Jurjāne, Velga Jurkāne, Renata Zīle Kalniņš, Ēriks Krūmiņš, Zinta Kūlīts, Margrieta Langins, Latvijas luterāņu sieviešu teoloģu apvienība, Lea Liepiņa, Sarma Muižniece Liepiņa, Jūlijs Liepiņš, Jānis & Daina Lucs, Astra Māliņa, Astra Mangulis, Juris Mežinskis, Lalita Muižniece, Viktors Muižnieks, Zintis Muižnieks & John Nelson, Maira Muižnieks Rieger & Ed Rieger, Guna Mundheim, Mirdza Neiders, Dagnija Neimane, Valters Nollendorfs & Aija Ebdene, Gunta & Ārijs Pakalni, Toms Pāvils, Māra Pelēcis, Māra & Guntis Plēsumi, Juris Pūliņš, Mārtiņš & Kristīna Puteņi, Ināra Reine, Genadijs Ribakovs, Jānis M Riekstiņš, Gunta Robežniece, Īrisa Roze, Dainis Ruņģis, Vizma Sanders, Tālis Sēja & Māra Bolis, Māra Siksna, Imants Sīlis, Rita Sīlis, Uldis & Sandra Sīpoli, Dace Smildziņa, Diāna Stamberga, Uldis Straujums, Vilnis Straume, Jānis & Ilona Studenti, Sirakūzu Apvienotā Kristus draudze, Brigita Tamuža, Zane Treimanis, Astrīda Upītis, Ieva Vītola, Lilita Zaļkalne, Ģirts & Velga Zēgneri, Ūve Zosārs, kā arī vairāki anonīmi ziedotāji.

Pastāvīgās mājvietas fondam ziedojuši:

Māra Bērztīss, Vilma Bolšteins, Iveta Grīnbuša (Jāņa Kēniga piemiņai), Maija V. Hinkle, Līga Jēkabsone, Dace Ķezbers, Inta Moruss-Wiest, Baiba S. Ozols, Jānis & Biruta Zommers.

Kāda īpaša cilvēka piemiņai ziedojuši:

Inga un Imants Dankers (Jāņa Gablika piemiņai), Inese Erdmanis (Lūcijas (Elvīras) Senkolovičs piemiņai), Lilija Gabliks (Jāņa Gablika piemiņai), Zinta Jansone (Andreja Jansona piemiņai), Zigrīda M. Sabine (Voldemāra un Laumas Ūdris kā arī Alvīnas Rasons piemiņai), Vitauts R. Vītoliņš (meitas Lauras Vītoliņas piemiņai), Ludmila Yamrone (Lidijas un Leonīda Stivriņu piemiņai).

Ar ziedojumu tikuši godināti:

Bostonas Latviešu evaņģēliski luteriskā Trimdas draudze sveic Bostonas Latviešu skolas 8. klases absolventus Kārli Burchard, Pēteri Burchard, Liliju Lūsi, Līviju Sēju un Amandu Tumu.

Dokumentālās filmas „Valiant! Brauciens uz brīvu Latviju“ atbalstam ziedojuši:

Daytonas Latviešu kopiena (Ohio), Latviešu Evanģeliski Luteriskā draudze Vašingtonā DC, Latviešu organizāciju apvienība Minesotā, Ņujorkas Latviešu Organizāciju Padome.

Liels paldies arī visiem dāsnajiem anonīmajiem ziedotājiem mūsu telpās Berga bazārā Rīgā, kā arī paldies sakām visiem tiem muzeja biedriem, kuri ir veikuši savas ikgadējās biedru iemaksas, jo arī tās ir nozīmīgs mūsu darba turpināšanas avots!

Sarma Muižniece Liepiņa,
muzeja un pētniecības centra „Latvieši pasaulē” valdes priekšsēde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com