Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„StandWithUkraine“ – „Par Ukrainu“

Atzīmējot Krievijas iebrukuma 2 gadus

Laikraksts Latvietis Nr. 788, 2024. g. 28. febr.
Frenks Fursenko un Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
UkrainaKarogs

Demonstrācija Ukrainas atbalstam sestdien, 2024. gada 24. februārī, pie Svētas Marijas katedrāles Sidnejā, Jaundienvidvelsā. (Paldies Endrjū Menciskijam (Andrew Mencinsky) par piegādāto fotogrāfiju.) FOTO Mark Zarifeh.

Ukrainas atbalsta mītiņš pie Dienvidaustrālijas Parlamenta ēkas 2024. gada 22. februārī. FOTO Publicitātes foto.

Ukrainas atbalsta mītiņš Adelaidē. No kreisās: Latvijas vēstniecības Austrālijā Otrā sekretāre Vineta Freimane, Dienvidaustrālijas Ukraiņu biedrības priekšsēdis Frenks Fursenko (Frank Fursenko) un Adelaides Latviešu biedrības priekšsēde Ilze Radziņa. FOTO Raitis Freimanis.

Ukrainas atbalsta mītiņš Adelaidē. FOTO Raitis Freimanis.

Ukrainas atbalsta mītiņš Adelaidē. FOTO Raitis Freimanis.

Mītiņš pie Svētās Marijas katedrāles Sidnejā. FOTO Ojārs Greste.

Mītiņš pie Svētās Marijas katedrāles Sidnejā. FOTO Ojārs Greste.

24. februārī apritēja divi gadi, kopš Krievija 2022. gada 24. februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Kopš šī laika un iepriekšējos gados, kad Krievija pirmo reizi sāka anektēt Ukrainas teritoriju, ukraiņu tauta ir drosmīgi cīnījusies, lai aizsargātu savu neatkarību un savu suverēnu robežu integritāti un aizsargātu Eiropu. Atbalstu mītiņi notika visās Austrālijas lielākās pilsētās.

Adelaidē

Mēs esam neticami pateicīgi par atbalstu no jūsu kopienām un jūsu pārstāvētajām tautām, taču mums ir nepieciešams jūsu pastāvīgs atbalsts mūsu misijā, lai nodrošinātu, ka Ukraina uzvar Krievijas agresiju.

Ceturtdiena, 22. februārī, Adelaidē uz Parlamenta kāpnēm plkst.18.00 notika mītiņš, kurā uzrunas teica Dienvidaustrālijas premjerministrs Pīters Maļinausks un citi ievērojami politiskie līderi, tostarp senatori Dons Farels un Saimons Birmingems. Pulcējušies bija vairāki simti cilvēku, tai skaitā ukraiņu reliģiskie līderi, multikulturālās kopienas grupas un Ukrainas sabiedroto atbalstītāji, kā arī citi federālās un valsts politiskie līderi. Bija aicināti arī vietējie drukāto un televīzijas mediju pārstāvji. Ukraiņu kopiena pateicas par pastāvīgo atbalstu Ukrainai.

Mītiņā piedalījās arī vairāki Adelaides latvieši, tai skaitā Adelaides Latviešu biedrības priekšsēde Ilze Radziņa; Latvijas vēstniecības Austrālijā Otrā sekretāre Vineta Freimane. Bija arī igauņu, lietuviešu un poļu biedrību Adelaidē priekšsēži, 23 Dienvidaustrālijas parlamentārieši, ieskaitot opozīcijas līderi, kā arī divi Federālās valdības senatori un seši ministri.

Frenks Fursenko,
Ukraiņu biedrības priekšsēdis Dienvidaustrālijā

* * *

Sidnejā

Sestdien, 2024. gada 24. februārī pie Svētas Marijas katedrāles Sidnejas centrā notika Ukrainas atbalsta mītiņš. Vairākus simtus apmeklētāju uzrunāja Ukrainas vēstnieks Austrālijā Vasils Mirošničenko (Vasyl Myroshnychenko), Jaundienvidvelsas parlamenta deputāte Linda Voltsa (Lynda Voltz), žurnalists Miša Zelinskijs (Misha Zelinsky) un pasākuma organizētājs Andrejs Mincinskijs (Andrew Mencinsky). Žurnālists Zelinskijs aizkustinoši runāja par saviem piedzīvojumiem Ukrainā pirms diviem gadiem, kad karš sākas. Viņš atgādināja klātesošajiem, ka Krievija cer ne tik daudz uz Ukrainas sabrukumu, bet uz to, ka rietumu pasaule beigs pievērst uzmanību karam. Tāpēc ir svarīgi rietumu valstīm stingri atbalstīt Ukrainu. Redzējām arī atbalstu video ierakstus no Austrālijas premjerministra Antonija Albanīzi (Anthony Albanese), opozīcijas pārstāvja un no bijušiem premjerministriem Tonija Abota (Tony Abbott) un Malkoma Ternbula (Malcolm Turnbull).

Starp mītiņa dalībniekiem bija arī pārstāvji no latviešu, lietuviešu un igauņu biedrībām. Piedalījās arī trīs ukraiņu mācītāji, novadot lūgšanu. Runas sniedza vairāku Eiropas zemju dipomātiskie pārstāvji. No Baltijas valstu dalībniekiem runāja Lietuvas biedrības priekšsēde Jurgita Černauskaite. Mītiņa laikā klātesošie nodziedāja Ukrainas un Austrālijas himnas.

Pasākumu organizēja Jaundienvidvelsas Ukraiņu organizācija.

Ojārs Greste
Sidnejā, 24.02.2024



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com