Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sabiedriskais darbinieks Jānis Daliņš mūžībā

(1939-2024)

Laikraksts Latvietis Nr. 789, 2024. g. 6. febr.
PBLA pārstāvniecība -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jānis Daliņš
16.06.1939. – 27.02.2024.

2024. gada 27. februārī Jūrmalas slimnīcā miris pazīstamais latviešu sabiedriskais darbinieks Austrālijā un PBLA, ķīmiķis Jānis Daliņš. Jānis Daliņš juniors piedzima pazīstamā latviešu sportista, soļotāja, pirmā latviešu olimpiskā vicečempiona Jāņa Daliņa ģimenē 1939. gada 16. jūnijā Valmierā kā jaunākais dēls (viņa vecākais brālis arhitekts Ivars Daliņš – dzīvo Adelaidē, un jaunākā māsa Rudīte, prec. Mežciema, – dzīvo Melburnā).

Jānis Daliņš gājis latviešu skolā Pinebergā, Vācijā, bet pēc 1949. gada – Binolā, Austrālijā. Jānis Daliņš ar diplomu ķīmijas nozarē beidzis Melburnas Karalisko tehnoloģijas institūtu, bet pēc tam – 1967. gadā beidzis Jaundienvidvelsas Universitāti.

Kopš studiju gadiem bijis studentu korporācijas Selonija biedrs. Ilgus gadus Jānis Daliņš vadījis lielāko ķīmijas un mikrobioloģijas laboratoriju Sidnejā un aktīvi darbojies Sidnejas latviešu sabiedrībā.

Jānis Daliņš no 2000. līdz 2002. gadam ar panākumiem vadīja Latviešu Apvienību Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ). Vienlaikus no 2000. līdz 2005. gadam Jānis Daliņš bija Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes priekšsēža vietnieks, ar savu darbību sekmējot šo latviešu sabiedrisko organizāciju aktivitātes un vienlaikus arī Latvijas uzņemšanu ES un NATO.

Jānis Daliņš bija arī ilggadējs Latvijas Republikas Goda konsuls Jaundienvidvelsā un Kvīnslandē.

Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (IV šķ., 2008).

Atvadīšanās no Jāņa Daliņa notiks otrdien, 5. martā, plkst. 11.00 Krematorijas Lielajā zālē Rīgā.

Pasaules brīvo latviešu apvienība izsaka visdziļāko līdzjūtību Jāņa Daliņa dzīvesbiedrei Ilzei un dēliem – Pēterim un Andrejam ar ģimenēm.

PBLA pārstāvniecība



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com